THEPOWERGAME
Με ρυθμό ανάπτυξης στα επίπεδα του 2024, μεταξύ 4% και 7%, προβλέπεται να κινηθεί το 2025 η αγορά καλλυντικών στην Ελλάδα, με την κατηγορία μακιγιάζ να οδηγεί την κούρσα, εκτίμηση που συγκλίνει με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας αγοράς, με μέσο ετήσιο ρυθμό 4% – 6% την επόμενη τετραετία.
Ο ανταγωνισμός κλιμακώνεται, σε συνέχεια μιας χρονιάς κατά την οποία η εγχώρια βιομηχανία ομορφιάς βρέθηκε αντιμέτωπη με προκλήσεις όπως η μείωση των προσφορών στα σούπερ μάρκετ, το φαινόμενο της απομίμησης επώνυμων προϊόντων και οι ανατιμήσεις πρώτων υλών με αποτέλεσμα αυξήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων.
Παρόλα αυτά, η ελληνική αγορά καλλυντικών εκτιμάται ότι κλείνει το 2024 με αξία κοντά στα 1,4 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2023, με ανάπτυξη γύρω στο 5,7% έναντι ρυθμού ανάπτυξης 12,6% το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Καλλυντικών & Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ). Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη πέρυσι δεν ξεπέρασε το 6% αλλά σωρευτικά την τελευταία διετία η αξία της αγοράς αυξήθηκε πάνω από 18%.
Πρόκειται για αξιοσημείωτη επίδοση λαμβάνοντας υπόψη τις καταναλωτικές τάσεις μετά την πανδημία. Αξίζει να σημειωθεί η ανθεκτική ζήτηση για προϊόντα μακιγιάζ, που είναι και η μόνη κατηγορία που συνέχισε να αναπτύσσεται το 2024 με διψήφιο ρυθμό αλλά και η αύξηση του μεριδίου των αντηλιακών στο σύνολο της πίτας.
Προσωρινά στοιχεία για τις χονδρικές πωλήσεις δείχνουν ότι το 2024 το μερίδιο των αντηλιακών αναβαθμίστηκε σε 7,2% από 6,9% ένα χρόνο πριν ενώ το μερίδιο των προϊόντων μακιγιάζ έφτασε στο 14% από 13,3% αντίστοιχα. Επίσης αξιοσημείωτη είναι η ανθεκτικότητα της κατηγορίας αρωμάτων που πρωταγωνίστησε την περσινή χρονιά με ανάπτυξη 13,9%, η οποία περιορίζεται σε περίπου 5,7% φέτος, με ένα μερίδιο πάνω από 10%. Οι κατηγορίες περιποίησης μαλλιών και προσώπου ηγούνται της αγοράς με μερίδια 24,8% και 24,1% αντίστοιχα. Ακολούθησαν πάντως διαφορετικές ταχύτητες, με ρυθμό ανάπτυξης περίπου 1,8% και 6,7% αντίστοιχα.
Οι πιέσεις από τη μείωση των προσφορών σε καλλυντικά στα σούπερ μάρκετ
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η αγορά το 2024 ήταν η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των προσφορών στα σούπερ μάρκετ κατά 30%, που προκάλεσε πιέσεις στις επιχειρήσεις και ειδικά σε κατηγορίες με έντονο ανταγωνισμό όπως αυτή των προϊόντων περιποίησης μαλλιών.
Επιπλέον, ανησυχητικές διαστάσεις, σύμφωνα με την ηγεσία του ΠΣΒΑΚ, τείνει να λάβει το φαινόμενο των προϊόντων “μαϊμού”, που έχει πλήξει και την αγορά καλλυντικών, με δυσμενείς επιπτώσεις για επώνυμα brands που καλούνται να αντιμετωπίσουν αθέμιτο ανταγωνισμό και πιθανή δυσφήμιση.
Ας σημειωθεί ότι τα καλλυντικά επιλεκτικής διανομής αντιστοιχούν περίπου στο 16% των συνολικών πωλήσεων καλλυντικών ενώ στη μαζική αγορά γίνεται το 32% του τζίρου της αγοράς. Την ίδια στιγμή αυξάνεται σταθερά το μερίδιο των φαρμακείων, με περίπου 20% του τζίρου. Επίσης, οι καταναλωτές στρέφονται και στο online κανάλι πωλήσεων, όπου γίνεται το 15% του τζίρου της αγοράς καλλυντικών. Κομμωτήρια και ανεξάρτητα καταστήματα μοιράζονται το 14% της πίτας, στο 2% υπολογίζεται το μερίδιο των εταιρειών καλλυντικών απευθείας πωλήσεων και περίπου 1% είναι ο τζίρος καλλυντικών που γίνεται μέσω των ινστιτούτων αισθητικής.
Οι διεθνείς τάσεις στα καλλυντικά και το lipstick effect
Διαπιστώνεται ότι η αγορά ευρείας διανομής διατηρεί τη δυναμική της, με τα καλλυντικά που διανέμονται μέσω των σούπερ μάρκετ να εισφέρουν σχεδόν το 1/3 των εσόδων της αγοράς. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παγκοσμίως σχεδόν το ήμισυ της πίτας καλλυντικών διεκδικούν τα καλλυντικά που απευθύνονται στη μαζική αγορά.
Τo «φαινόμενο του κραγιόν» (lipstick effect), όταν δηλαδή οι καταναλωτές πριμοδοτούν προϊόντα προσιτής πολυτέλειας, όπως το κραγιόν, σε περιόδους που η οικονομία εξασθενεί, παρατηρήθηκε το 2024 και σε αυτό αποδίδεται σε ένα βαθμό η συγκρατημένη ανάπτυξη στην Κίνα. Στο ίδιο μοτίβο, η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς καλλυντικών τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί σε ένα βαθμό από τους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας ενώ μεγαλύτερη δυναμική, με οριακά διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, αναμένεται στην περιοχή Μέσης Ανατολής και Αφρικής, όπου η αγορά αυξάνεται ταχύτερα σε αξία απ’ ότι σε όγκο.
Αναφορικά με τις κατηγορίες προϊόντων που αναπτύσσονται ταχύτερα, αν και η περιποίηση δέρματος ηγείται με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (44%), την κούρσα την επόμενη τετραετία αναμένεται να οδηγήσει η κατηγορία των αρωμάτων (με μερίδιο 17% στην αγορά). Η μέση ετήσια ανάπτυξη, σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, υπολογίζεται σε 7% μέχρι το 2028 και με την αγορά της Ευρώπης να ηγείται κατέχοντας στην κατηγορία μερίδιο σχεδόν 27%. Με ρυθμό 6% προβλέπεται να αναπτύσσονται οι κατηγορίες μακιγιάζ και περιποίησης δέρματος ενώ στο 5% υπολογίζεται η ανάπτυξη της κατηγορίας προϊόντων για τα μαλλιά.
Η παγκόσμια αγορά ομορφιάς, μετά από ανάπτυξη 10% το 2023 αναμένεται να αυξάνεται 6% ετησίως στα επόμενα χρόνια για να φτάσει στα 590 δισ. ευρώ έως το 2028, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο. Ειδικά στην Δυτική και Ανατολική Ευρώπη η ανάπτυξη σε αξία και όγκο υπολογίζεται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά, της τάξης του 4%.
Συμπερασματικά, παρά τις ευρύτερες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα βραχυπρόθεσμα, αναμένεται σταθερή ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς καλλυντικών έως το 2028, με καταλύτη τη νέα γενιά καταναλωτών, gen Z και millennials, των οποίων τα εισοδήματα αυξάνονται.
Διαβάστε επίσης
Logistics: Oι νέες επενδύσεις και η πορεία των μεγάλων έργων
Σπίτι μου ΙΙ: Τα 26 μυστικά που ξεκλειδώνουν την αγορά κατοικίας
ΔΑΠΕΕΠ: Final Four για τις θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου