THEPOWERGAME
Στη συνδρομή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, στα τέσσερα κρίσιμα επιμέρους ζητήματα για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και του θετικού επενδυτικού κλίματος, αλλά και στις ευρύτερες τάσεις που διαμορφώνονται στον ελληνικό τουρισμό, εστίασε στην ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο του ΣΕΤΕ με θέμα «Shaping the Future of Tourism», ο Πρόεδρος Γιάννης Παράσχης.
Όπως είπε, το φετινό Συνέδριο του ΣΕΤΕ, «δεν είναι απλώς μια αφορμή αποτίμησης για το παρόν αλλά είναι – κυρίως – μια ευκαιρία σχεδιασμού και προοπτικής για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Ο τουρισμός είναι το ισχυρό χαρτί της ελληνικής οικονομίας, μια πηγή ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,3%, ενώ τα έσοδα σε ονομαστικές τιμές υπολείπονται μεν του ρυθμού αύξησης των αφίξεων, αλλά και αυτά ήταν υψηλότερα του 2023 κατά 4,1%.
Η συνδρομή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία παραμένει πολύ σημαντική:
- Οι τουριστικές επενδύσεις, όντας το 2023 διπλάσιες του 2019 με 5.1 δισ. ευρώ, συμβάλουν στην μείωση του επενδυτικού κενού το οποίο παραμένει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας.
- Η άμεση συμβολή αφορά στο 13% του ΑΕΠ, ενώ η έμμεση φτάνει το 30%
- Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις καλύπτουν το 63.8% του ελλειμματικού ισοζυγίου αγαθών, και αυτό ένα διαχρονικό πρόβλημα της οικονομίας μας
- Αναφορικά με την αγορά εργασίας, στο τρίτο τρίμηνο ο τουρισμός αφορά άμεσα στο 16,4% της απασχόλησης, ενώ άμεσες και έμμεσες θέσεις αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου.
Τα στοιχεία αυτά παρέχουν ένα χρήσιμο υπόβαθρο για τη συζήτηση που θα έχουμε αργότερα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ για το μελλοντικό αναπτυξιακό μοντέλο της Ελληνικής οικονομίας».
Παράσχης: Ποιες τάσεις διαμορφώνονται στον ελληνικό τουρισμό
«Όσον αφορά στις ευρύτερες τάσεις που διαμορφώνονται», συνέχισε ο κ. Παράσχης, οι μήνες εκτός αιχμής δείχνουν σημάδια σημαντικής βελτίωσης σε αφίξεις αλλά και εισπράξεις, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την προσπάθεια επιμήκυνσης της σεζόν. Η ευαισθησία και άμεση απόκριση των καταναλωτών στη σχέση value for money του τουριστικού προϊόντος αυξάνεται συνεχώς. Το είδαμε φέτος στους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, αλλά και συγκεκριμένους προορισμούς των Κυκλάδων. Οι επισκέπτες αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες, βιωσιμότητα και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.
Όπως όμως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, οι θετικές επιδόσεις μετά την πανδημία, δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες για τα επόμενα χρόνια. Για να μπορέσει να διατηρήσει και να ενισχύσει τη θέση του ο κλάδος, απαιτούνται ξεκάθαρες θεσμικές παρεμβάσεις για τη μετάβαση του τουρισμού σε ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης.
Με αυτό ως γνώμονα, ο ΣΕΤΕ έχει θέσει πέντε βασικούς άξονες – προτεραιότητες, για τους οποίους μιλήσαμε αναλυτικά στην αρχή της θητείας του τρέχοντος διοικητικού συμβουλίου:
- Επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα
- Ενίσχυση υποδομών
- Καθιέρωση των DMO’s για διαχείριση και προβολή προορισμών
- Βελτίωση της απασχόλησης και τα θέματα της αγοράς εργασίας
- Βιωσιμότητα
Το σημερινό συνέδριο, ενάμιση χρόνο μετά, στα μέσα της τριετούς θητείας αποτελεί μια καλή αφορμή αποτίμησης των εξελίξεων στους άξονες αυτούς.
Ξεκινώντας με τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, εδώ είχαμε μιλήσει για τη θετική προοπτική των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και των άμεσων ξένων επενδύσεων, η οποία έχει επιβεβαιωθεί απόλυτα. Ήδη αναφέραμε το διπλασιασμό των επενδύσεων που προσμετρούνται στο ΑΕΠ σε σχέση με το 2019».
Τέσσερα κρίσιμα επιμέρους ζητήματα
«Για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και του θετικού επενδυτικού κλίματος ξεχωρίζουμε 4 κρίσιμα επιμέρους ζητήματα:
- Τη χωροταξία
Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι, ίσως, το πιο κρίσιμο αλλά και το πιο χρονίζον ζήτημα αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, την ασφάλεια δικαίου και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην δόμηση. Το περασμένο καλοκαίρι έγινε ένα σημαντικό βήμα με την κατάθεση προς διαβούλευση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό.
Ως ΣΕΤΕ έχουμε δουλέψει εντατικά για τους σκοπούς της διαβούλευσης με την επιτροπή χωροταξίας μας και καταθέσαμε ουσιώδεις προτάσεις. Στο σημείο, αυτό θέλω και από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω τον Κώστα Κωνσταντινίδη και τα μέλη της επιτροπής για την εξαιρετικό τους έργο.
Θεωρούμε πολύ σημαντικό αυτήν τη φορά η προσπάθεια για την ψήφιση του χωροταξικού
να μην μείνει στη μέση, καθώς ένα χωροταξικό με κάποιες ελλείψεις είναι καλύτερο από την έλλειψη χωροταξικού.
- Τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Η άνοδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες αυξάνοντας σημαντικά την φέρουσα ικανότητά των προορισμών, αλλά και μεγάλες προκλήσεις που επιτακτικά – αλλά χωρίς αφορισμούς – καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Απαιτείται ένα πλαίσιο κανόνων που θα αποτρέπουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις στρεβλώσεις στην αγορά στέγης, αλλά και την υπερσυγκέντρωση τουριστικών ροών σε προορισμούς χωρίς έλεγχο.
Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν γίνει σημαντικά βήματα το τελευταίο διάστημα. Ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο διαμόρφωσε ένα σαφές πλαίσιο φορολόγησης διαχωρίζοντας την επαγγελματική δραστηριότητα από τη περιστασιακή ιδιωτική εκμετάλλευση την οποία προσδιορίζει ρητά, ενώ δίνει περαιτέρω δυνατότητες για περιορισμό των ημερών μίσθωσης σε κορεσμένες περιοχές.
Με το φετινό νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού εισάγονται λειτουργικές προδιαγραφές. Ενώ με τον τελευταίο φορολογικό νόμο μπαίνουν πρόσθετοι όροι αναφορικά με τις πλατφόρμες και αναστέλλονται άδειες σε 3 διαμερίσματα της πρωτεύουσας. Υπό την προϋπόθεση επάρκειας ελεγκτικών μηχανισμών θεωρούμε ότι το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται κινείται στη σωστή κατεύθυνση για να διασφαλίσουμε τις θετικές επιδράσεις αποφεύγοντας τις αρνητικές συνέπειες από τη βραχυχρόνια μίσθωση.
- Το ζήτημα της φορολογίας
Η φορολόγηση του κλάδου παραμένει ένα ευαίσθητο ζήτημα που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Δεν μπορεί η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού να αποτελεί την αιτιολογική βάση για την επιβολή βαρών. Ο φόρος διαμονής – ένα μέτρο προσωρινό καθαρά εισπρακτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα – αντικαταστάθηκε πέρυσι από το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αυξημένο για την καλοκαιρινή σεζόν σε ποσοστό 150-200%. Το συγκεκριμένο τέλος αυξήθηκε ξανά φέτος πριν συμπληρωθεί ένα έτος, χωρίς απολογισμό για τα έσοδα που εισπράχθηκαν και την ανταποδοτικότητα σε έργα και δράσεις.
Ταυτόχρονα αυξάνεται το δικαίωμα των δήμων για το τέλος παρεπιδημούντων από 0,50% σε 0,75%. Η αύξηση των τελών αυτών αποφασίστηκε χωρίς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και χωρίς να έχουν μελετηθεί οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.
Επαναλαμβάνω ότι αναγνωρίζουμε την ανάγκη για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν και θα εξακολουθούν να πλήττουν τη χώρα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η χρηματοδότηση των δαπανών αυτών δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο ενός κλάδου της ελληνικής οικονομίας. Το ζήτημα των τελών και άλλων φόρων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, πρέπει να επανεξεταστεί, και σε κάθε περίπτωση η πάγια θέση του ΣΕΤΕ είναι ότι τα όποια ποσά εισπράττονται από τα τέλη πρέπει να διοχετεύονται στην αναβάθμιση των υποδομών και της λειτουργίας των προορισμών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
- Πρόσβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και αναπτυξιακά προγράμματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μελών μας, το ποσοστό απόρριψης αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις στις πρόσφατες προκηρύξεις αγγίζει το 90%. Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα. Απαιτείται ένα σωστό μείγμα φοροαπαλλαγών, επιδοτούμενης χρηματοδότησης, αλλά και άμεσων ενισχύσεων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μεγάλων, αλλά κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τουριστικού τομέα.
Απαιτείται ουσιαστική αναθεώρηση στην προσέγγιση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, αν θέλουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων και τη μετάβασή τους στην πράσινη και ψηφιακή λειτουργία», είπε ο κ. Παράσχης.
Διαβάστε επίσης
Σπίτι μου 2 & Ενεργειακή αναβάθμιση: Οι όροι και οι προϋποθέσεις
Bloomberg: Οι καλύτεροι προορισμοί για το 2025, ανάμεσά τους Πάρος και Αντίπαρος
Ανακύκλωση: Μπαίνει “φρένο” στην εισφοροδιαφυγή, τέλος του 2024 οι αλλαγές