Γ.Δ.
1455.67 0,00%
ACAG
0,00%
5.81
BOCHGR
0,00%
4.55
CENER
0,00%
9.25
CNLCAP
0,00%
7.5
DIMAND
0,00%
8.31
NOVAL
0,00%
2.355
OPTIMA
0,00%
12.8
TITC
0,00%
39.1
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
0,00%
1.542
ΑΒΕ
0,00%
0.452
ΑΔΜΗΕ
0,00%
2.58
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.705
ΑΛΜΥ
0,00%
4.595
ΑΛΦΑ
0,00%
1.594
ΑΝΔΡΟ
0,00%
6.46
ΑΡΑΙΓ
0,00%
10.3
ΑΣΚΟ
0,00%
2.88
ΑΣΤΑΚ
0,00%
7.4
ΑΤΕΚ
0,00%
0.426
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.76
ΑΤΤ
0,00%
0.67
ΑΤΤΙΚΑ
0,00%
2.25
ΒΙΟ
0,00%
5.5
ΒΙΟΚΑ
0,00%
1.875
ΒΙΟΣΚ
0,00%
1.585
ΒΙΟΤ
0,00%
0.266
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.18
ΓΕΒΚΑ
0,00%
1.37
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0,00%
18.38
ΔΑΑ
0,00%
8
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.58
ΔΕΗ
0,00%
11.75
ΔΟΜΙΚ
0,00%
2.955
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
0,00%
0.322
ΕΒΡΟΦ
0,00%
1.625
ΕΕΕ
0,00%
32.8
ΕΚΤΕΡ
0,00%
1.776
ΕΛΒΕ
0,00%
4.78
ΕΛΙΝ
0,00%
2.14
ΕΛΛ
0,00%
14.15
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
0,00%
1.944
ΕΛΠΕ
0,00%
7.345
ΕΛΣΤΡ
0,00%
2.07
ΕΛΤΟΝ
0,00%
1.874
ΕΛΧΑ
0,00%
1.92
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
0,00%
1.185
ΕΤΕ
0,00%
7.71
ΕΥΑΠΣ
0,00%
3.23
ΕΥΔΑΠ
0,00%
5.89
ΕΥΡΩΒ
0,00%
2.211
ΕΧΑΕ
0,00%
4.565
ΙΑΤΡ
0,00%
1.55
ΙΚΤΙΝ
0,00%
0.3365
ΙΛΥΔΑ
0,00%
1.99
ΙΝΚΑΤ
0,00%
4.745
ΙΝΛΙΦ
0,00%
4.79
ΙΝΛΟΤ
0,00%
0.98
ΙΝΤΕΚ
0,00%
5.92
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
2.44
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.05
ΙΝΤΚΑ
0,00%
2.9
ΚΑΡΕΛ
0,00%
340
ΚΕΚΡ
0,00%
1.175
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2.22
ΚΛΜ
0,00%
1.505
ΚΟΡΔΕ
0,00%
0.429
ΚΟΥΑΛ
0,00%
1.166
ΚΟΥΕΣ
0,00%
5.77
ΚΡΙ
0,00%
15.35
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.91
ΚΥΡΙΟ
0,00%
0.98
ΛΑΒΙ
0,00%
0.75
ΛΑΜΔΑ
0,00%
7.2
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37.6
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.9
ΛΕΒΚ
0,00%
0.27
ΛΕΒΠ
0,00%
0.26
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.58
ΛΟΥΛΗ
0,00%
2.86
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.61
ΜΕΒΑ
0,00%
3.88
ΜΕΝΤΙ
0,00%
2.11
ΜΕΡΚΟ
0,00%
40
ΜΙΓ
0,00%
2.91
ΜΙΝ
0,00%
0.494
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
0,00%
20.58
ΜΟΝΤΑ
0,00%
3.6
ΜΟΤΟ
0,00%
2.71
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.605
ΜΠΕΛΑ
0,00%
25.3
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.73
ΜΠΡΙΚ
0,00%
2.11
ΜΠΤΚ
0,00%
0.58
ΜΥΤΙΛ
0,00%
34.08
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.82
ΝΑΥΠ
0,00%
0.816
ΞΥΛΚ
0,00%
0.273
ΞΥΛΠ
0,00%
0.334
ΟΛΘ
0,00%
21.6
ΟΛΠ
0,00%
29.75
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.32
ΟΠΑΠ
0,00%
15.74
ΟΡΙΛΙΝΑ
0,00%
0.789
ΟΤΕ
0,00%
14.57
ΟΤΟΕΛ
0,00%
10.56
ΠΑΙΡ
0,00%
0.998
ΠΑΠ
0,00%
2.39
ΠΕΙΡ
0,00%
3.915
ΠΕΡΦ
0,00%
5.47
ΠΕΤΡΟ
0,00%
8.24
ΠΛΑΘ
0,00%
3.93
ΠΛΑΚΡ
0,00%
14.4
ΠΡΔ
0,00%
0.238
ΠΡΕΜΙΑ
0,00%
1.184
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
6.9
ΠΡΟΦ
0,00%
5.14
ΡΕΒΟΙΛ
0,00%
1.73
ΣΑΡ
0,00%
10.78
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
0,00%
0.337
ΣΙΔΜΑ
0,00%
1.55
ΣΠΕΙΣ
0,00%
5.8
ΣΠΙ
0,00%
0.524
ΣΠΥΡ
0,00%
0.138
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
19.83
ΤΖΚΑ
0,00%
1.52
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.05
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0,00%
1.63
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8.15
ΦΡΙΓΟ
0,00%
0.22
ΦΡΛΚ
0,00%
3.8
ΧΑΙΔΕ
0,00%
0.59

Νάξος: Λανσάρει το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Η Νάξος είναι έτοιμη να πρωτοπορήσει στην παραγωγή επώνυμου, τυποποιημένου ελληνικού βόειου κρέατος, μέσα από μία δυναμική σύμπραξη που εξασφαλίζει την καθετοποιημένη- από τη φάρμα μέχρι το ράφι- παραγωγή υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας μοσχαρίσιου κρέατος αλλά και κρεατοσκευασμάτων, που θα διεκδικήσουν και την πρόσθετη σφραγίδα των ΠΓΕ προϊόντων.

Σε αυτή την αλυσίδα αξίας, κεντρικός κρίκος είναι η εταιρεία των αδελφών Γιάννη και Τάσου Βασαλάκη, η οποία επένδυσε στην κατασκευή σύγχρονης μονάδας μεταποίησης και τυποποίησης κρέατος. Την εξαιρετική πρώτη ύλη παρέχει η κτηνοτροφική μονάδα του Νικόλα Πιτταρά, γνωστού για τα τυροκομικά του προϊόντα. Στο δίκτυο κρίσιμο ρόλο παίζει το Δημοτικό Σφαγείο, ενώ ενορχηστρωτής του όλου έργου είναι ο κτηνίατρος Νίκος Κασαλιάς της Κasalias Food Industry Consultants.

Aπό το μεγάλο Κυκλαδονήσι, ξεκινάει μία πρωτοπόρος για την ελληνική αγορά κρέατος προσπάθεια, που ως το Πάσχα θα παρουσιάσει και τα προϊόντα αυτού του άτυπου cluster, που στηρίζεται στην κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη μέσω συνεργασιών και η οποία φιλοδοξεί να συστήσει στον καταναλωτή, μέσα από τα ράφια της λιανικής αλλά και μέσα από την εστίαση, το καλό, ποιοτικό, ελληνικό κρέας.

Όπως είπε στο powergame.gr o κ. Νίκος Κασαλιάς, στόχος και φιλοδοξία των συνεργαζόμενων μερών, είναι, να προστεθούν και άλλες κτηνοτροφικές μονάδες στο δίκτυο, παραγωγών που δίνουν έμφαση, με συγκεκριμένες πρακτικές, στις αρχές της αειφορίας.  Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο, που ακόμη δεν έχει «βαφτίσει» εμπορικά τα προϊόντα που θα παράγει, φιλοδοξεί να αυξήσει την παραγωγή του σε νωπό μοσχαρίσιο κρέας, αλλά και  να επεκταθεί στην παραγωγή τυποποιημένου κρέατος από αμνοερίφια, καθώς στη Νάξο υπάρχει σημαντικό ζωϊκό κεφάλαιο, σε αρνιά και κατσίκια.

Μονάδα κρέατος στη Νάξο © PowerGame.gr
Μονάδα κρέατος στη Νάξο © PowerGame.gr

Επένδυση και Πρότυπο Παραγωγής

Στο προηγούμενο διάστημα έτρεξαν παράλληλα δύο βασικές δράσεις:

  • Η  «Ιωάννης & Αναστάσιος Βασαλάκης Ο.Ε.» ολοκλήρωσε επένδυση ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή μονάδας μεταποίησης και τυποποίησης κρέατος, στην ε.ο. Νάξου- Φιλωτίου, παραγωγικής δυναμικότητας άνω των 5 τόνων/ημερησίως. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Leader (φορέας διαχείρησης ΥΠΑ&ΑΤ).  Η οικογένεια Βασαλάκη, που δραστηριοποιείται για χρόνια στο εμπόριο, έχει δύο super markets στη Νάξο και λειτουργεί και ως franchisee της «Κρητικός».
  • Η «Kasalias Food Industry Consultants», ολοκληρώνει τη δημιουργία ενός  ιδιωτικού πιστοποιήσιμου προτύπου παραγωγής, που θα καλύπτει όλες τις φάσεις και παραμέτρους παραγωγής. «Για να παράγουμε επώνυμο κρέας, πρώτιστη επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός πιστοποιήσιμου ιδιωτικού προτύπου, το οποίο θα κατατεθεί στο ΕΣΥΔ ( Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) , ώστε στη συνέχεια να πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο φορέα διαπίστευσης που έχει την έγκριση του ΕΣΥΔ. Το ιδιωτικό πρότυπο που αναπτύσσουμε και που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί , θα πιάνει από τη φάρμα μέχρι το ράφι . Έτσι, ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι αυτό το κρέας παράχθηκε από ζώα που είχαν καλή μεταχείριση, δεν σιτίζονταν με τροφές GMO, ενώ οι επιχειρήσεις της αλυσίδας παραγωγής στηρίζονται στην αειφορία και έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» επισήμανε ο κ. Κασαλίας.

Αμέσως μετά τις γιορτές, αρχίζουν οι ενέργειες για την αδειοδότηση του τυποποιητηρίου, την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων πιστοποιητικών και, τη δοκιμαστική παραγωγή προϊόντων, νωπού τυποποιημένου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, παραδοσιακών της Νάξου όπως και άλλων προϊόντων που ζητάει ο σύγχρονος , απαιτητικός καταναλωτής.

Να τονισθεί ότι η πολυβραβευμένη επιχείρηση του Νικόλα Πιτταρά, εκτός από τις γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, εκτρέφει και ζώα για την παραγωγή κρέατος που δίνουν περίπου 100 τόνους μοσχαρίσιου κρέατος το χρόνο. Τα ζώα εκτρέφονται από χειμερινά σιτηρά και καλαμπόκι που καλλιεργούνται στα κτήματα της οικογένειας Πιτταρά.

Νόστιμο το Ναξιώτικο κρέας

Ο κ. Γιάννης Βασαλάκης δήλωσε πολύ αισιόδοξος, τονίζοντας ότι από όλους, εστίαση και super markets, υπάρχει ζήτηση για ποιοτικά, καλά προϊόντα. «Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Ναξιώτικου κρέατος, είναι η νοστιμιά του, λόγω των ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών . Αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να παραχθούν ελληνικά παραδοσιακά παρασκευάσματα από κρέας, κάποια Κυκλαδίτικα, που θα μπορέσουν στο μέλλον να αναγνωρισθούν και ως προϊόντα ΠΓΕ.

«Η Νάξος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων οπότε θα μπορούμε να τροφοδοτούμε και τα γύρω νησιά, ειδικά κατά την θερινή τουριστική περίοδο, που υπάρχει αυξημένη ζήτηση και, πυκνές συνδέσεις με τουριστικούς προορισμούς όπως Σαντορίνη, Μύκονος και Πάρος».

Σε πρώτη φάση το Δίκτυο θα απευθυνθεί σε μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα, η οποία θα μπορεί να υποστηρίξει τις ενέργειες προβολής των προϊόντων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και ειδικός σχεδιασμός για το κανάλι της εστίασης.

«Το μεγάλο στοίχημα των αλυσίδων super market  βρίσκεται στο ποιος θα εξασφαλίσει  τα φρέσκα προϊόντα-   κρέας, τυρί, γάλα, λαχανικά , ψωμί-   επειδή  αυτά είναι δίνουν πρόσθετη αξία στην  αλυσίδα λιανικής. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι το επώνυμο κρέας Νάξου, θα προσελκύσει αμέσως το ενδιαφέρον των μεγάλων αλυσίδων», υποστήριξε ο κ. Κασαλιάς.

Τα σχέδια της «Kasalias»

Η «Κasalias», που έχει ως κεντρική επιδίωξη των προώθηση του επώνυμου ελληνικού κρέατος, συζητάει τη δημιουργία αντίστοιχου δικτύου στην Κρήτη, όπου υπάρχει σημαντικό ζωϊκό κεφάλαιο στα αμνοερίφια, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με δύο καθετοποιημένες επιχειρήσεις σε Πιερία και Σπάρτη, που διαθέτουν μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες και σφαγεία.

Καταλήγοντας ο Νίκος Κασαλιάς τόνισε τη σημασία εκπαίδευσης των Ελλήνων καταναλωτών, στα τρόφιμα . Για το σκοπό αυτό, από τη νέα χρονιά, σε συνεργασία με Συλλόγους, Δήμους και εταιρείες που μεθοδικά εργάζονται στην παραγωγή και προώθηση ποιοτικών προϊόντων, θα αρχίσει μία μεγάλη προσπάθεια εκπαίδευσης των καταναλωτών, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο κρέας μα και σε άλλα τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης

Εφορία: Μόλις το 4,4% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι σε ρύθμιση

Οι αποδέκτες του καλέσματος Φάμελλου για επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ, το σχεδόν έτοιμο βιβλίο του Κασσελάκη με επίμαχα… sms και ο “εγκλωβισμένος” Πολάκης

Πώς προχωρά το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ για να μην “διψάσει” η Αττική

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!