Γ.Δ.
1618.16 +0,04%
ACAG
-0,32%
6.16
AEM
+0,35%
4.545
AKTR
-0,55%
5.45
BOCHGR
-1,11%
5.34
CENER
+0,32%
9.5
CNLCAP
0,00%
7.25
DIMAND
+0,49%
8.24
EVR
+0,58%
1.745
NOVAL
+0,20%
2.54
OPTIMA
-0,43%
14.04
TITC
-0,83%
41.65
ΑΑΑΚ
0,00%
5
ΑΒΑΞ
+2,27%
2.25
ΑΒΕ
-3,60%
0.429
ΑΔΜΗΕ
-0,18%
2.815
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.75
ΑΛΜΥ
+1,29%
4.31
ΑΛΦΑ
+1,34%
1.89
ΑΝΔΡΟ
-0,31%
6.5
ΑΡΑΙΓ
+1,51%
11.4
ΑΣΚΟ
+0,63%
3.22
ΑΣΤΑΚ
-0,27%
7.28
ΑΤΕΚ
+2,72%
1.51
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.68
ΑΤΤ
-0,57%
0.698
ΑΤΤΙΚΑ
-1,64%
2.4
ΒΙΟ
-0,17%
5.83
ΒΙΟΚΑ
-0,26%
1.925
ΒΙΟΣΚ
-0,64%
1.55
ΒΙΟΤ
0,00%
0.27
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
+3,33%
2.48
ΓΕΒΚΑ
-0,63%
1.57
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0,00%
18.9
ΔΑΑ
-1,05%
8.312
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.42
ΔΕΗ
-0,67%
13.33
ΔΟΜΙΚ
-0,35%
2.82
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
+4,11%
0.38
ΕΒΡΟΦ
+1,30%
1.955
ΕΕΕ
-0,76%
39.2
ΕΚΤΕΡ
-3,96%
2.06
ΕΛΒΕ
+2,80%
5.5
ΕΛΙΝ
-0,91%
2.18
ΕΛΛ
-1,33%
14.8
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-2,37%
2.265
ΕΛΠΕ
+0,82%
8.04
ΕΛΣΤΡ
+2,11%
2.42
ΕΛΤΟΝ
+0,87%
1.858
ΕΛΧΑ
-0,46%
2.165
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
-1,75%
1.125
ΕΤΕ
+1,50%
8.648
ΕΥΑΠΣ
+0,29%
3.45
ΕΥΔΑΠ
+0,33%
6.06
ΕΥΡΩΒ
-0,72%
2.484
ΕΧΑΕ
-1,00%
4.95
ΙΑΤΡ
-0,49%
2.05
ΙΚΤΙΝ
-1,10%
0.36
ΙΛΥΔΑ
+0,86%
1.765
ΙΝΛΙΦ
-0,21%
4.85
ΙΝΛΟΤ
-1,65%
1.072
ΙΝΤΕΚ
0,00%
5.9
ΙΝΤΕΤ
-2,18%
1.12
ΙΝΤΚΑ
-1,52%
3.23
ΚΑΡΕΛ
0,00%
326
ΚΕΚΡ
-3,41%
1.275
ΚΕΠΕΝ
0,00%
1.94
ΚΟΡΔΕ
+1,77%
0.459
ΚΟΥΑΛ
-1,95%
1.31
ΚΟΥΕΣ
+0,64%
6.3
ΚΡΙ
-0,60%
16.5
ΚΤΗΛΑ
-1,00%
1.98
ΚΥΡΙΟ
+0,49%
1.02
ΛΑΒΙ
-0,73%
0.812
ΛΑΜΔΑ
-0,14%
6.99
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37
ΛΑΝΑΚ
+4,76%
1.1
ΛΕΒΚ
0,00%
0.23
ΛΕΒΠ
+4,42%
0.236
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.75
ΛΟΥΛΗ
-0,29%
3.4
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.802
ΜΕΒΑ
+1,53%
3.98
ΜΕΝΤΙ
-2,17%
2.25
ΜΕΡΚΟ
+3,13%
39.6
ΜΙΓ
0,00%
2.865
ΜΙΝ
0,00%
0.492
ΜΟΗ
+0,36%
22.4
ΜΟΝΤΑ
-0,53%
3.78
ΜΟΤΟ
-0,18%
2.825
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.63
ΜΠΕΛΑ
+0,36%
27.94
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.81
ΜΠΡΙΚ
-0,82%
2.42
ΜΠΤΚ
+5,13%
0.615
ΜΥΤΙΛ
+1,71%
36.96
ΝΑΚΑΣ
-1,88%
3.14
ΝΑΥΠ
+0,49%
0.828
ΞΥΛΚ
-1,87%
0.262
ΞΥΛΠ
+10,00%
0.396
ΟΛΘ
+1,79%
28.5
ΟΛΠ
+1,36%
33.65
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.6
ΟΠΑΠ
-1,44%
17.14
ΟΡΙΛΙΝΑ
-1,23%
0.8
ΟΤΕ
-0,40%
15
ΟΤΟΕΛ
-0,36%
11.06
ΠΑΙΡ
-4,29%
1.005
ΠΑΠ
-1,14%
2.61
ΠΕΙΡ
+1,26%
4.808
ΠΕΡΦ
-1,28%
5.4
ΠΕΤΡΟ
-0,99%
8
ΠΛΑΘ
-0,25%
4.05
ΠΛΑΚΡ
0,00%
15.2
ΠΡΔ
-0,76%
0.262
ΠΡΕΜΙΑ
-0,16%
1.28
ΠΡΟΝΤΕΑ
-4,10%
5.85
ΠΡΟΦ
+1,74%
5.27
ΡΕΒΟΙΛ
-0,28%
1.755
ΣΑΡ
-1,72%
12.58
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
0,00%
0.354
ΣΙΔΜΑ
-0,63%
1.565
ΣΠΕΙΣ
-1,40%
5.64
ΣΠΙ
+4,65%
0.63
ΣΠΥΡ
0,00%
0.151
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
20
ΤΖΚΑ
0,00%
1.48
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.3
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,95%
1.662
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΛΕΞΟ
0,00%
7.7
ΦΡΙΓΟ
+9,17%
0.238
ΦΡΛΚ
-1,27%
4.28
ΧΑΙΔΕ
+1,27%
0.8

Το ελληνικό κρέας έχει μέλλον στα branded προϊόντα και τα λειτουργικά τρόφιμα

Το ελληνικό κρέας δεν θα έχει μέλλον, αν η βιομηχανία τροφίμων δεν καταλάβει ότι η ελληνική παραγωγή θα έχει αύριο, μόνο αν στραφεί αποφασιστικά στα branded προϊόντα και τα λειτουργικά τρόφιμα. Η παραγωγή με ταυτότητα, με ονοματεπώνυμο, είναι αυτή που θα σώσει την ελληνική κτηνοτροφία, η οποία όπως συρρικνώνεται, δεν θα μπορεί να υποστηρίξει τη μεταποίηση τροφίμων, τις εξαγωγές τροφίμων, τη HORECA. Ο κλάδος χρειάζεται ανασύνταξη και αξιοποίηση όλων των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, για να κερδίσει μερίδια στην εσωτερική αγορά αλλά και στη διεθνή.

«Πρέπει επιτέλους να περιγράψουμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα, να τα κάνουμε ΠΓΕ και να κατοχυρώσουμε σαν ΠΟΠ τα δυνατά μας χαρτιά στα τρόφιμα», υποστήριξε ο κτηνίατρος Νίκος Κασαλιάς, της «Kasalias Food Industry Consultants», σε εκδήλωση για «Το παρόν και το μέλλον του ελληνικού κρέατος», στην οποία παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα ερευνών που εκπόνησε η εταιρεία Interview.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να κατοχυρώσει τον γύρο, σαν προϊόν ΠΟΠ επειδή απλούστατα το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται από εισαγόμενο χοιρινό κρέας, ενώ δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει για την κατοχύρωση του ‘greek yogurt’ σε Προστατευόμενο Προϊόν, όταν οι Βούλγαρο κατοχύρωσαν το δικό τους γιαούρτι και οι Τούρκοι έχουν καταθέσει φάκελο κατοχύρωσης του ντονέρ κεμπάπ.

Η Ελληνική πρωτογενής παραγωγή στο κρέας πνέει τα λοίσθια πλήττοντας αναπόφευκτα τη βιομηχανία τροφίμων, τις εξαγωγές ελληνικών τροφίμων υψηλής αξίας, αλλά και τον κλάδου του επισιτισμού. Με τη μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου, πλήττεται ευθέως η γαλακτοβιομηχανία, εισάγουμε χοιρινό κρέας για να μεταποιηθεί και να εξαχθεί σα γύρος επειδή έχει συρρικνωθεί και η χοιροτροφία, ενώ κινδυνεύουμε από υψηλά πρόστιμα, διότι για την ΚΑΠ 2023-2027, δηλώσαμε 16 εκατομμύρια αιγοπρόβατα, που η Eurostat τα μέτρησε και τα βρήκε κατά 5,2 εκατ. λιγότερα.

Ο γύρος, στην Ευρώπη, κάνει τζίρο 3,5 δις. ευρώ, αλλά οι Έλληνες δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την αγορά, με δικό μας ΠΟΠ προϊόν, γιατί στο προϊόν που παράγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις «δεν υπάρχει ούτε ένα γραμμάριο ελληνικό χοιρινό», υπογράμμισε ο ε.α. συνταγματάρχης, κτηνίατρος Νίκος Κασαλιάς, o oποίος, μαζί με τις εταιρείες τεχνολογίας ‘ΜΙΚ 3» και «Βiztec», προσπαθεί να υποστηρίξει τους Έλληνες κτηνοτρόφους και μεταποιητές, για να βρούνε αναπτυξιακή διέξοδο στη σύγχρονη αγορά, μέσα από την παραγωγή branded τροφίμων.

Αμνοερίφια: Η επόμενη ημέρα της επιδημίας

Στη συρρίκνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, έρχεται να προστεθεί και η μείωση του πληθυσμού των αμνοεριφίων, καθώς υπάρχει φόβος, κάποιοι κτηνοτρόφοι να εγκαταλείψουν τον κλάδο, ενώ κάποιοι άλλοι να επιλέξουν εισαγόμενες, διεθνείς, ράτσες με κίνδυνο να εξαφανισθούν γηγενείς φυλές, όπως το Καλαρρύτικο πρόβατο, που το 2013 ψηφίσθηκε σαν το πιο νόστιμο κρέας της Ευρώπης. Σήμερα υπάρχει μία μόνο εκτροφή Καλαρρύτικων προβάτων, όταν η φυλή αυτή θα μπορούσε να δώσει ένα προϊόν, επώνυμο, branded, υψηλής αξίας.

«Στην Ευρώπη, τα τελευταία 40 χρόνια, ο play maker είναι το σφαγείο, που δίνει τεχνογνωσία στις φάρμες και στα κανάλια διανομής, τα προϊόντα που θα του ζητήσουν. Στην Ελλάδα, υπάρχουν πάνω από 140 φασονατζίδικα σφαγεία από τα οποία το 95% είναι μη βιώσιμα. Αυτό το σύστημα ήταν στημένο πάνω στο παραδοσιακό κρεοπωλείο, του οποίου όμως το μερίδιο αγοράς έχει μειωθεί από το 80%, στο 48%, ενώ στις μεγάλες πόλεις, ειδικά στην Αθήνα, κερδίζουν έδαφος οι υπεραγορές κρέατος».

Αυτό που λείπει στον ελληνικό κλάδο κρέατος, είναι η καθετοποίηση στην παραγωγή και το brand, με μοναδική εξαίρεση τις δύο μεγάλες Ηπειρωτικές Πτηνοτροφίες που έχουν αλλάξει τον κλάδο. Σήμερα η κατανάλωση κοτόπουλου, καλύπτεται στο 90% και πλέον από την ελληνική παραγωγή, ενώ η παραγωγή βόϊο και χοιρινού κρέατος, μειώνεται, αν και η χοιροτροφία κρατάει ακόμη περίπου το 55% της εγχώριας κατανάλωσης. Η κατανάλωση βόϊου κρέατος, καλύπτεται από την ελληνική παραγωγή σε ποσοστό περίπου 25%.

Όπως τόνισε ο κ. Κασαλιάς, στην Ελλάδα έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν, το τζατζίκι, το οποίο δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε εξαγωγικά, ενώ η χώρα μας, επειδή είναι ελλειμματική στο γάλα, δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την τεράστια ζήτηση που υπάρχει για τη φέτα και η οποία υπολογίζεται στο 1 εκατ. τόνους, αφού με το παραγόμενο πρόβειο γάλα η παραγωγή φέτας φτάνει στις 130.000 τόνους προϊόντος. Η συρρίκνωση του πρωτογενούς θα κόβει έσοδα από την εξωστρεφή γαλακτοβιομηχανία, από ένα κλάδο που κατάφερε σε μία πενταετία να αυξήσει τις εξαγωγές φέτας κατά 62% ( από 373 εκατ. το 2018, σε 605 εκατ. το 2022).

Το κρεοπωλείο, σήμερα

Μέρος της έρευνας (σ.σ. εκπόνησε η Ιnterview) που παρουσίασε ο κ. Κασαλιάς, αφορούσε τα κρεοπωλεία. Το 25% των κρεοπωλείων της Θεσσαλονίκης είναι κάτω από 50 τ.μ. και ιδιόκτητο είναι μόνο το 19% των καταστημάτων. Ο κύκλος εργασιών, στα περισσότερα κρεοπωλεία είναι μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ έδαφος και έσοδα κερδίζουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις αφού αυτές που έχουν κύκλο εργασιών από 500.000 – 1.000.000 ευρώ, έχουν το 77% του τζίρου.

Κατά την παρουσίαση τονίσθηκε ότι ο ανταγωνιστής του παραδοσιακού κρεοπωλείου δεν είναι το σούπερ – μάρκετ, γιατί σε όλη την γκάμα των προϊόντων τους, είναι ακριβότερα. Η εντύπωση του φθηνότερου, δημιουργείται επειδή «βγάζει σα κράχτες» ορισμένα προϊόντα σε φθηνές τιμές.

Τρόφιμα με ταυτότητα, φέρνουν υπεραξία

Η σύγχρονη βιομηχανία της Ελλάδος πρέπει να απαντήσει στο εξής ερώτημα: «Θα παράγω τρόφιμα για τους πολλούς ή για τους λίγους;» Η ελληνική βιομηχανία πρέπει να παράγει χοιρινό με ταυτότητα, κοτόπουλο με ταυτότητα, προϊόντα για λίγους αναγκαστικά, αφού ούτως ή άλλως δεν μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες, να ανταγωνιστεί σε ποσότητες τους Γερμανούς ή τους Γάλλους.

Επίσης, η ελληνική βιομηχανία πρέπει να στραφεί στα λειτουργικά τρόφιμα. «Όταν στον κόσμο υπάρχουν 2,2 δισ. υπέρβαροι από τους οποίους τα 772 εκατ. είναι παχύσαρκοι, πρέπει εμείς να φτιάξουμε τρόφιμα- φάρμακα, το μέλλον είναι τα λειτουργικά τρόφιμα.

H «Kasalias», μαζί με τις «ΜΙΚ 3» και «Βiztec», ετοιμάζουν μία σημαντική συνέργεια σε ένα Κυκλαδίτικο νησί. Η αρχή γίνεται από το στάβλο, επεκτείνεται στη μονάδα μεταποίησης που είναι σχεδόν, έτοιμη, στο σφαγείο, προκειμένου να παραχθεί ελληνικό κρέας, με σφραγίδα. Το κρέας αυτό θα απευθυνθεί σε κανάλια διανομής, σε Ελλάδα και εξωτερικό, που θα φέρει υπεραξία στο νησί.

Στην εκδήλωση την «ΜΙΚ 3», εκπροσώπησε ο μέτοχος και CEO, Σάββας Τορτοπίδης, την «Biztec» ο επικεφαλής κ. Γιώργος Κακαβάς ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος, Ιωάννης Φασουλάς, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφαλάς και ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών ν. Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης.

Διαβάστε επίσης

Ακίνητα: Οι 10 hot περιοχές για ενοικίαση καταστημάτων

ZEIT και RND επαινούν την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους

Metlen: Στις top 3 επιλογές της Citi για τον κλάδο των μετάλλων

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!