THEPOWERGAME
Ο αρχιτραπεζίτης της Γερμανίας Γιοαχίμ Νάγκελ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έδωσε το στίγμα το «γερακιού» εφιστώντας την προσοχή στη μείωση των επιτοκίων αλλά και το στίγμα του «περιστεριού» σχετικά με τον κορσέ στο χρέος της Γερμανίας.
Ο επικεφαλής της Bundesbank συμβούλεψε τους ομολόγους του στην ΕΚΤ να προχωρήσουν μεν σταδιακά σε μείωση του κόστους δανεισμού σε επίπεδα που δεν περιορίζουν πλέον την οικονομική δραστηριότητα, αλλά δεν πρέπει αυτή η πορεία να πάει παρακάτω, να περάσουν δηλαδή αυτό που αποκαλούν «ουδέτερο όριο».
Με την αύξηση των τιμών καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ να επιβραδύνεται σε μεγάλο βαθμό όπως προβλέπεται, «τα επιτόκια θα πρέπει να συγκλίνουν αργά και με μετρημένο ρυθμό προς την ουδέτερη περιοχή», είπε στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται να ενεργήσουμε «πολύ βιαστικά».
Μιλώντας σε εκδήλωση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας είπε επίσης ότι «ως τώρα, δεν βλέπω σημαντικό κίνδυνο υποτίμησης του πληθωρισμού που θα δικαιολογούσε το ευρωσύστημα να γίνει επεκτατικό στο εγγύς μέλλον».
Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην τελευταία της συνεδρίαση του έτους την επόμενη εβδομάδα, με ορισμένους επενδυτές να στοιχηματίζουν ακόμη και σε μια μεγαλύτερη κίνηση – με τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2% και την οικονομία να δυσκολεύεται να αναπτυχθεί.
Ο Νάγκελ τόνισε ότι η ουδέτερη περιοχή, η οποία ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία, είναι «δύσκολο να προσδιοριστεί» και ότι «αυτή η αβεβαιότητα είναι, κατά την άποψή μου, ένα άλλο επιχείρημα υπέρ μιας προσεκτικής και σταδιακής προσέγγισης».
Τα σχόλιά του απηχούν τις απόψεις ενός ακόμα «γερακιού», το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ, η οποία είπε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να μπει σε περιοχή με επεκτατικά επιτόκια, καθώς αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει μπούμερανγκ. Περισσότεροι αξιωματούχοι, όπως ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά και ο Ιταλός Φάμπιο Πανέτα, έχουν πει ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να αποκλείσει μια τέτοια επιλογή.
Νωρίτερα την Τετάρτη –την τελευταία ημέρα πριν από μια εβδομαδιαία ήσυχη περίοδο πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ – η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω, χωρίς να δώσει καμία καθοδήγηση για το χρονοδιάγραμμα και την έκταση.
Ο Νάγκελ είπε ότι αυτή τη στιγμή «δεν θα είχε καμία αντίρρηση αν συνεχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια πολιτικής μας» στη συνεδρίαση της 11ης-12ης Δεκεμβρίου, αλλά πρόσθεσε ότι αναμένει περαιτέρω πληροφορίες.
«Επιφυλάσσομαι για την τελική μου κρίση μέχρι να αναθεωρήσω τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις για τον Δεκέμβριο και να αποφασίσω σχετικά με τους κινδύνους που περιβάλλουν τη βασική γραμμή», είπε.
Έκπληξη Νάγκελ: Προκρίνει να χαλαρώσει το φρένο χρέους στη Γερμανία
Επίσης ο επικεφαλής της Bundesbank κάλεσε το Βερολίνο να περιορίσει τους αυστηρούς κανόνες για τις δαπάνες, να χαλαρώσει το φρένο χρέους, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε άμυνα και υποδομές. «Θα ήταν πολύ έξυπνη προσέγγιση», είπε προειδοποιώντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει «περίπλοκες» και «αδύναμες» προοπτικές.
«Έχουμε να κάνουμε με μια οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ισχυρούς αντίθετους ανέμους», σημείωσε μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Οι τρέχουσες εκθέσεις καθιστούν σαφές ότι ορισμένοι κλάδοι βρίσκονται υπό πίεση και πρέπει να λάβουν αντίμετρα».
Ο Νάγκελ είπε ότι η αναπτυξιακή πρωτοβουλία του κυβερνώντος συνασπισμού βρίσκεται «στον σωστό δρόμο», αλλά συμπλήρωσε ότι τώρα πρέπει να περάσει «από τα λόγια στις πράξεις».
Σημείωσε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη και να είναι πιο ελκυστικό να επενδύσουμε ξανά», προτείνοντας επίσης ότι το φρένο χρέους θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί «μετρίως».
Το ΑΕΠ στη Γερμανία συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο – ακυρώνοντας τις ελπίδες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί επιτέλους να αφήσει πίσω της μια χρόνια στασιμότητας. Οι επενδύσεις και οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν μεγάλη επιβάρυνση.
Σχολίασε ότι το γεγονός πως η Volkswagen AG εξετάζει να κλείσει εργοστάσια στην εγχώρια αγορά – σε έναν αγώνα επιβίωσης για τη σημαντικότερη βιομηχανία της χώρας – προσθέτει στη θλίψη.
«Ως μεγάλη εξαγωγική οικονομία, η Γερμανία επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις τρέχουσες γεωοικονομικές αλλαγές», είπε ο Νάγκελ. «Προμηθεύουμε πολλά στην Κίνα, επομένως οποιαδήποτε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης εκεί μας πλήττει ιδιαίτερα».
Ο Νάγκελ πρόσθεσε ότι η αβεβαιότητα μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων παίζει επίσης ρόλο. «Η αναπτυξιακή πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση: μείωση της φορολογικής προόδου, μείωση της γραφειοκρατίας, καλύτερες επιλογές για επενδύσεις, αλλά και μέτρα για την ενίσχυση των κινήτρων για εργασία». Αυτά τα μέτρα «πρέπει τώρα να εφαρμοστούν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».
Ο Νάγκελ είπε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό οι πολιτικοί να δείχνουν ξεκάθαρα προς τα πού πηγαίνει το καράβι – εάν υπάρχει αξιοπιστία εδώ, τότε οι εταιρείες θα επενδύσουν ξανά περισσότερο».
Διαβάστε επίσης
BofA: Οι top επενδυτικές ευκαιρίες, οι 10 προβλέψεις για το 2025
Τα 10 πιο κλασικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που αγαπήσαμε
Helleniq Energy: Φωτοβολταϊκό τροφοδοτεί το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης