THEPOWERGAME
Η ακρίβεια εξανέμισε οποιεσδήποτε αυξήσεις μισθών έγιναν στη χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι πραγματικές αμοιβές στη χώρα μας, από το τέλος του 2019 έως και σήμερα, όχι μόνον δεν έχουν αυξηθεί, αλλά έχουν υποχωρήσει οριακά, περίπου 2% έως 3%.
Η μείωση αυτή αποδίδεται στην πληθωριστική καταιγίδα που ενέσκηψε από το 2020 και μετά. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η καταιγίδα αυτή επέφερε στη χώρα μας συσσωρευτική αύξηση τιμών στα τρόφιμα πάνω από 30% και στην ενέργεια κατά 24%. Οι αυξήσεις αυτές των τιμών ναρκοθέτησαν τις όποιες ονομαστικές αυξήσεις στις αμοιβές των Ελλήνων, οι οποίες σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ανήλθαν σε λιγότερο από 20%.
Έτσι, η Ελλάδα μαζί με άλλες ανεπτυγμένες χώρες (Ιταλία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Βέλγιο κ.λπ.) είδαν μειώσεις των πραγματικών αμοιβών τους κατά την περίοδο 2020 έως και σήμερα. Αυξήσεις πραγματικών μισθών είδαν χώρες όπως η Σλοβενία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Πορτογαλία κ.ά. Μάλιστα, για τις προαναφερόμενες χώρες η αύξηση των πραγματικών αμοιβών ξεπερνά το 10%.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, στην Ελλάδα οι συσσωρευμένες ανατιμήσεις ξεπερνούν το 30%, με τον μέσο όρο στον ΟΟΣΑ να είναι ακόμη υψηλότερος, περίπου στο 50%. Αυτό αποδίδεται στον πολύ υψηλό συσσωρευμένο πληθωρισμό ορισμένων χωρών όπως η Τουρκία (+357%), η Ουγγαρία (+75%) και η Κολομβία (+67%). Με βάση την επίδοση της Ελλάδας στον συσσωρευμένο πληθωρισμό τροφίμων, κατατάσσεται προς τη μέση και άνω της κατάταξης. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στη 14η θέση μεταξύ 36 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.
Στην ενέργεια η κατάσταση είναι καλύτερη. Οι συσσωρευμένες ανατιμήσεις εκεί ανέρχονται σε 24% για την Ελλάδα και κατατάσσονται μάλλον στο μέσο και κάτω όριο επιδόσεων των άλλων χωρών της ζώνης του ΟΟΣΑ. Η Τουρκία κι εδώ κρατάει στα σκήπτρα (+221%), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση σε σύνολο 36 χωρών. Ο μέσος όρος των συσσωρευμένων ανατιμήσεων στην ενέργεια για στη ζώνη του ΟΟΣΑ ανήλθε σε 45%. Μεγάλες ανατιμήσεις στη ενέργεια είχαμε στην Εσθονία (+80%), στην Πολωνία (+63%), αλλά και στη γειτονική Ιταλία (+57%).
Οι συγγραφείς της μελέτης του ΟΟΣΑ σημειώνουν ότι οι τελευταίοι μήνες έφεραν θετικά νέα σχετικά με τη μείωση του πληθωρισμού, με τα επιτόκια να πλησιάζουν τελικά τους στόχους των κεντρικών τραπεζών και τον πληθωρισμό πριν από την πανδημία. «Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη μετά την άνοδο των ρυθμών πληθωρισμού μετά την πανδημία του Covid, τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το 2021-22, όταν σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ ο πληθωρισμός έφτασε σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1980», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, προσθέτουν ότι «αυτή η μείωση των ρυθμών πληθωρισμού δεν σημαίνει μείωση των τιμών, παρά μόνο επιβράδυνση της αύξησής τους. Οι μέσες τιμές καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών είναι τώρα (Σεπτέμβριος 2024) περίπου κατά ένα τρίτο υψηλότερες για μια μέση χώρα του ΟΟΣΑ απ’ ό,τι ήταν τον Δεκέμβριο του 2019».
Διαβάστε επίσης
Νότια Κορέα: Το πολιτικό χάος και η επόμενη μέρα για τη χώρα και την οικονομία
Tsakiris: Τα σχέδια της Coca Cola Τρία Έψιλον για τα ιστορικά πατατάκια
Πακέτο 211 εκατ. για το “πρασίνισμα” των νησιών του ΒΑ Αιγαίου