THEPOWERGAME
Εισαγόμενος είναι εν πολλοίς ο πληθωρισμός στη χώρα, ενώ τα μέτρα της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν έχουν αποτέλεσμα στην πάταξη της ακρίβειας.
Αυτό διακρίνεται από την πορεία που έχει τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια τόσο ο εναρμονισμένος γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), όσο και ο επιμέρους ΔΤΚ στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι συγκεκριμένοι δείκτες στη χώρα μας κινούνται σχεδόν ταυτόσημα με εκείνους της Ευρωζώνης, με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις. Κάποια στιγμή ο εγχώριος δείκτης ξεπερνά οριακά τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης και αντίστροφα.
Η ταυτοσημία αυτή ισχύει και στους ΔΤΚ μεταξύ της Ελλάδας και των περισσότερων μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιταλία κ.ά. Και η πορεία αυτή δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό τη θέση της κυβέρνησης ότι ο πληθωρισμός είναι κατά κύριο λόγο εισαγόμενος.
Ωστόσο, τα ίδια αυτά στοιχεία καταδεικνύουν το πόσο ατελέσφορα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται κατά της ακρίβειας. Τα πρόστιμα που μπήκαν τα τελευταία τρία χρόνια (2021-2024) από το υπουργείο Ανάπτυξης ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ και είναι τα υψηλότερα που επιβλήθηκαν από κάθε άλλη περίοδο. Στο παρελθόν τα πρόστιμα προς την αγορά κινούνταν περί τα 500.000 ευρώ ετησίως.
Μόνον φέτος επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 είχαν επιβληθεί πρόστιμα 13 εκατ. ευρώ και το 2022 ανήλθαν σε περισσότερα από 5,5 εκατ. ευρώ. Φέτος πρόστιμα ύψους 7,8 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2024, κατά την περίοδο υπουργίας Κώστα Σκρέκα, και τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. ευρώ στο β’ εξάμηνο, κατά την περίοδο υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου. Στις κυρώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα πρόστιμα ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση καλώς επιβάλλει αυτά τα πρόστιμα, που για άλλους είναι βαριά και για άλλους «χάδια». Και αυτό γιατί, εκτός από την κύρωση που επιβάλλεται, εκθέτει τις επιχειρήσεις στους καταναλωτές για τα τυχόν λάθη τους ή τις σκόπιμες παραπλανήσεις των καταναλωτών από επιτήδειους.
Παρά τα υψηλά πρόστιμα που επιβλήθηκαν, η ακρίβεια παραμένει. Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα μέτρα της κυβέρνησης. Είτε αυτά αφορούν τον περιορισμό του περιθωρίου μεικτού κέρδους, είτε το «καλάθι του νοικοκυριού», είτε την απαγόρευση των προσφορών κ.λπ.
Η απόδειξη είναι ότι τις ίδιες ανατιμήσεις που υπέστη ο Πορτογάλος, ο Ισπανός και ο Ιταλός καταναλωτής, τις ίδιες έχει υποστεί και ο Έλληνας καταναλωτής τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εκτός και αν κάποιος θεωρήσει ότι χωρίς τα μέτρα της κυβέρνησης, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια θα ήταν υψηλότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τη Eurostat, ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον περασμένο Οκτώβριο ήταν στο 121,8, με έτος βάσης το 2015 (=100). Αυτό σημαίνει ότι το καλάθι του Έλληνα καταναλωτή είναι 21,8% ακριβότερο απ’ ό,τι ήταν το 2015. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωζώνη ανέρχεται σε 127,0 (+27% σε σχέση με το 2015) και είναι υψηλότερος από τον εναρμονισμένο ΔΤΚ της Ελλάδος.
Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την περίοδο του ήπιου αποπληθωρισμού που διήλθε η χώρα στην προ του 2020 περίοδο, δικαιολογεί τη διαφορά αυτήν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η βάση εκκίνησης της πληθωριστικής καταιγίδας το καλοκαίρι του 2021 για τη χώρα μας είναι χαμηλότερη από εκείνη στην Ευρωζώνη και την υπόλοιπη ΕΕ.
Αντίστοιχα ισχύουν και στους επιμέρους δείκτες. Στα είδη διατροφής, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο ήταν στο 134,31 σε σχέση με το 2015 (+34,31% η ανατίμηση στα τρόφιμα), ενώ στην Ευρωζώνη ήταν στο 138,91, μια διαφορά που εξηγείται επαρκώς από την περίοδο αποπληθωρισμού που πέρασε η Ελλάδα προ του 2020.
Διαβάστε επίσης
Τραμπ: Τα πολυτελή ρολόγια Trump Tourbillon δεν “πουλάνε”
Ποιας ηλικίας είναι οι κατοικίες που πωλούνται μέσω του “Σπίτι μου 2”
Τήλος: Η επόμενη ημέρα με το βλέμμα σε ανθεκτικότητα και καινοτομία