THEPOWERGAME
Υπό τους ήχους κλασικής μουσικής αλλά και πυκνή βροχή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και, αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έφθασαν λίγο μετά τις 6 μμ στο Μετρό Θεσσαλονίκης, στη νότια πρόσβαση του Σταθμού Βενιζέλου , που περίμενε φωταγωγημένος για να ξεκινήσει η ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων, από την ίδια την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο μοναδικό παγκόσμια, υπόγειο σιδηροδρομικό έργο, που συνδέει την σύγχρονη τεχνική με το δομημένο αποτύπωμα χιλιετιών.
Ανάμεσα στους επισήμους βρίσκονταν επίσης και ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, διενεργήθηκε η μεγαλύτερη ανασκαφική έρευνα σωστικού χαρακτήρα, που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα.
Η έκταση του αρχαιολογικού χώρου στον σταθμό Βενιζέλου είναι 1.260 τ.μ., ενώ κάτω από τις ορατές αρχαιότητες, που χρονολογούνται στον 6ο αι., ανεσκάφησαν, μελετήθηκαν, προσωρινά αποσπάσθηκαν και επανατοποθετήθηκαν περίπου 2.300 τ.μ. αρχαιοτήτων των προγενέστερων φάσεων. Το μετρό της Θεσσαλονίκης διαθέτει ενταγμένο στο κέλυφος του σταθμού Βενιζέλου τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο διεθνώς, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει η κα. Μενδώνη.
Στον σταθμό Βενιζέλου τεκμηριώνεται το σύνολο των οικοδομικών και χρονολογικών φάσεων της εξέλιξης της Θεσσαλονίκης, από την ίδρυσή της το 316 π.Χ. ως τον 20ό αιώνα.
Στο έργο του Μετρό και βεβαίως στην αρχαιολογική έρευνα και στους εξειδικευμένους επιστήμονες που υποστήριξαν το έργο, οφείλεται η αποκάλυψη της πολεοδομικής εξέλιξης της πόλης.
Τελικώς, η υπέρβαση των αντιδράσεων που είχαν απειλήσει την ολοκλήρωση του έργου της βασικής γραμμής, έδωσε στην πόλη, ένα σταθμό – μουσείο, που δεν είναι το μοναδικό σε αυτή τη διαδρομή των 9,6 χλμ. της βασικής γραμμής.
Οι ανασκαφές για το έργο της βασικής γραμμής, έδωσαν και ένα τεράστιο πλούτο κινητών ευρημάτων, μέρος των οποίων θα στεγαστεί στο υπό αποκατάσταση κτήριο Α3, του Στρατωνισμού, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που θα αποδοθεί στο κοινό το 2026. Εκτός από τη μόνιμη έκθεση των ευρημάτων, στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου δημιουργείται μια έκθεση με αποσπασθείσες αρχαιότητες, όπως μια ολόκληρη ρωμαϊκή βίλα, που προέρχεται από τις αρχαιολογικές έρευνες στον σταθμό της Αγίας Σοφίας.
Επίσης, στο Crossover της βασικής γραμμής, θα δημιουργηθέι μουσείο, που θα φιλοξενήσει αρχαιότητες που αφορούν στην πολεοδομική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης.
Μητσοτάκης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης αλλάζει την όψη της πόλης
Αναφερόμενος στο έργο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε:
«Ο Σταθμός Βενιζέλου αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο της Θεσσαλονίκης. Πιστεύω ότι οι Θεσσαλονικείς όταν θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυτόν τον σταθμό, θα αναγνωρίσουν την τεράστια προσπάθεια, που έγινε από όλες τις υπηρεσίες ώστε η πόλη να μπορεί να έχει και αρχαία και μετρό.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού από την υπουργό προσωπικά μέχρι την τελευταία, τον τελευταίο αρχαιολόγο, που έκαναν πράξη αυτό τον μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά έργο της αποκατάστασης και της επανατοποθέτησης των αρχαίων εδώ στον Σταθμό Βενιζέλου και χαίρομαι γιατί βλέπω τη γειτονιά να είναι χαμογελαστή.
Ξέρω πόσο πολύ και η γειτονιά και ολόκληρη η πόλη ταλαιπωρήθηκε από την ιστορία του μετρό, σήμερα όμως κοιτάμε μπροστά και από αύριο το μοναδικό αυτό τεχνικό έργο παραδίδεται στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ένα έργο, που είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει όλη την όψη της πόλης».
Διαβάστε επίσης
Ενοικίαση σπιτιού: Πώς θα κινηθούν οι τιμές στη Θεσσαλονίκη το 2025
Μια ελληνική πόλη στις κορυφαίες 25 πόλεις του κόσμου για να ζεις
ΙΕΑ Wind: H ακτινογραφία της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα