THEPOWERGAME
Οι επιχειρήσεις ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και μεταποίησης φέρεται να είναι οι περισσότερο ευνοημένοι από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Αν και λεπτομερή στοιχεία δεν έχουν δοθεί από το υπ. Εθνικής Οικονομίας, εν τούτοις με βάση την λίστα των 100 μεγαλύτερων δικαιούχων του ΤΑΑ, φαίνεται ότι οι εταιρείες ενέργειας ότι είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος από τα κονδύλια και τα δάνεια του ΤΑΑ. Σε δεύτερο βαθμό, αλλά με μεγάλη απόσταση από τον ενεργειακό κλάδο, βρίσκεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, της βιομηχανίας/μεταποίησης, του τουρισμού και των ακινήτων.
Πιο αναλυτικά, μεταξύ των 100 μεγαλύτερων δικαιούχων του ΤΑΑ, περιλαμβάνονται 57 δημόσιοι φορείς και 43 ιδιωτικοί φορείς.
Δημόσιοι Φορείς
Στους δημόσιους φορείς οι μεγαλύτεροι αποδέκτες πόρων του ΤΑΑ είναι τα υπουργεία και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με συνολικούς πόρους 1,82 δισ. ευρώ, το υπ. Υποδομών & Μεταφορών με συνολικούς πόρους 1,47 δισ. ευρώ και το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης με 1,45 δισ. ευρώ.
Ακολουθούν τα υπουργεία Υγείας (1,01 δισ. ευρώ), Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (558 εκατ. ευρώ), Πολιτισμού (447 εκατ. ευρώ) και Παιδείας & Θρησκευμάτων (348 εκατ. ευρώ). Την πρώτη δεκάδα των ωφελούμενων στο δημόσιο τομέα συμπληρώνει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) με πόρους 324 εκατ. ευρώ, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με πόρους 305 εκατ. ευρώ και το Ελληνικό Κτηματολόγιο με πόρους 251 εκατ. ευρώ.
Ιδιωτικός Τομέας
Στον ιδιωτικό τομέα, ο αποδέκτης των μεγαλύτερων πόρων είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Η εταιρεία είναι αποδέκτης συνολικά 385 εκατ. ευρώ σε δανειακή στήριξη αλλά και σε επιχορηγήσεις για έργα ανάπτυξης/αναβάθμισης δικτύων ενέργειας. Δεύτερος αποδέκτης χρημάτων του ΤΑΑ, ύψους 303 εκατ. ευρώ είναι ο ΑΔΜΗΕ. Οι πόροι αυτοί αφορούν τόσο σε δανειακή στήριξη, όσο και στην στήριξη με επιχορηγήσεις σε έργα δημιουργία δικτύων μεταφοράς ενέργειας, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Ο τρίτος κατά σειρά αποδέκτης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι η ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες ΜΑΕ. Η τελευταία είναι 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, αναπτύσσει δίκτυα οπτικών ινών για τη παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και χρηματοδοτείται αποκλειστικά με δάνεια του ΤΑΑ, συνολικού ύψους 290 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο 680 εκατ. ευρώ με στόχο την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά στην Αττική και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της επικράτειας.
Τέταρτος κατά σειρά αποδέκτης του ΤΑΑ, είναι η Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΜΑΕ (AVIS), η οποία χρηματοδοτεί μέσω δανείων του TAA ύψους 270 εκατ. ευρώ, επενδυτικό σχέδιο ύψους 540 εκατ. ευρώ. Στόχος του επενδυτικού σχεδίου που ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, είναι η ανανέωση του γιγαντιαίου στόλου αυτοκινήτων που διαθέτει η εταιρεία για μισθώσεις στην αγορά.
Την πρώτη πεντάδα αποδεκτών πόρων του ΤΑΑ στον ιδιωτικό τομέα, συμπληρώνει η Τέρνα Ενεργειακή η οποία θα χρηματοδοτηθεί με 250 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του μεγάλου έργου αντλησιοταμιεύσης στην Αμφιλοχία.
Την πρώτη δεκάδα αποδεκτών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης η ΔΕΗ (204 εκατ. ευρώ), η Ελληνικός Χρυσός ΜΑΕ (200 εκατ. ευρώ), η Φοίβη Ενεργειακή ΜΑΕ (184 εκατ. ευρώ), η Αιολική Βερμίου (182 εκατ. ευρώ) και η Ενιπέας ΜΑΕ (170 εκατ. ευρώ). Τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο κλάδος της ενέργειας είναι ο περισσότερο ωφελούμενος καθώς ο πυλώνας της «πράσινης ανάπτυξης» απορροφά υποχρεωτικά σχεδόν το 40% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τόσο στο σκέλος των επιχορηγήσεων, όσο και στο σκέλος των δανείων.
Τα στοιχεία αυτά δηλώνουν ακόμη ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι είναι λιγότεροι από τον αριθμό των έργων και δανείων του ΤΑΑ, αφού πολλά από αυτά ελέγχονται από του ίδιους μετόχους. Αυτό ισχύσει π.χ. στα τρία φωτοβολταϊκά (Φ/Β) έργα του ομίλου Καράτζη που έχουν ενταχθεί στους 100 μεγαλύτερους δικαιούχους, αλλά και τα τέσσερα Φ/Β Πάρκα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο.
Υπ’ αυτήν την έννοια, ο όμιλος της ΔΕΗ θεωρείται ο μεγαλύτερος αποδέκτης πόρων του ΤΑΑ μεταξύ των ιδιωτών, με δάνεια και επιδοτήσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ. Δεύτερος μεγαλύτερος δικαιούχος, είναι ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα, ο οποίος ενισχύεται με 380 εκατ. ευρώ για το έργο της Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (Τέρνα Ενεργειακή), αλλά και το έργο της δημιουργίας οπτικών ινών (Τέρνα Fiber). Ο τρίτος μεγαλύτερος δικαιούχος είναι ο όμιλος ΑΔΜΗΕ ο οποίος είναι δικαιούχος ενισχύσεων 365 εκατ. ευρώ μαζί με τη θυγατρική του Grid.
Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι οι ενισχύσεις του ΤΑΑ προς τον ιδιωτικό τομέα, σε ποσοστό άνω του 80% αφορά σε συμβάσεις της δανειακής στήριξης. Πρόκειται δηλαδή για χρήματα που δανείζονται στις επιχειρήσεις και τα οποία πρέπει να επιστραφούν στον δανειστή (Ελληνικό Δημόσιο) σε βάθος 10ετίας. Σχεδόν τα 3,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 4,3 δισ. ευρώ που λαμβάνουν οι 43 μεγαλύτεροι ιδιώτες δικαιούχοι, είναι δάνεια τα οποία εκχωρούνται έχοντας το πλεονέκτημα του χαμηλότερου επιτοκίου. Αντίθετα οι δημόσιοι φορείς λαμβάνουν αποκλειστικά επιχορηγήσεις.