THEPOWERGAME
Ισχνή άνοδος καταγράφηκε για το πραγματικό εισόδημα ανά άτομο των νοικοκυριών στον ΟΟΣΑ, καθώς αυξήθηκε κατά 0,4% στο β’ τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με 1,3% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ ανά άτομο αυξήθηκε κατά 0,3%. Παρά την συνολική αύξηση του πραγματικού εισοδήματος ανά άτομο των νοικοκυριών, η εικόνα ήταν μικτή στις χώρες του ΟΟΣΑ. Χαρακτηριστικό είναι, ότι από τις 15 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, 8 κατέγραψαν αύξηση, ενώ 7 κατέγραψαν μείωση.
Στις οικονομίες της G7, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών ανά άτομο αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες, αλλά μειώθηκε στον Καναδά και στη Γερμανία. Η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις (1,1% και 1% αντίστοιχα), χωρίς αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν αύξηση στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών ανά άτομο στο β’ τρίμηνο του 2024 (0,4%), μειωμένη από 1,2% στο α’ τρίμηνο του 2024, κυρίως λόγω της μειωμένης ανάπτυξης στις αμοιβές των εργαζομένων και στις πληρωμές κοινωνικών ωφελημάτων από την κυβέρνηση.
Η Γαλλία κατέγραψε επίσης αύξηση (0,3%), ελαφρώς μειωμένη από 0,5% στο α’ τρίμηνο του 2024, ενώ ο Καναδάς σημείωσε πτώση (-0,2%), καθώς το πραγματικό ΑΕΠ ανά άτομο μειώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η Γερμανία επίσης κατέγραψε μειώσεις τόσο στο πραγματικό εισόδημα ανά άτομο των νοικοκυριών (-0,2%) όσο και στο πραγματικό ΑΕΠ ανά άτομο (-0,3%), με το πρώτο να αντικατοπτρίζει εν μέρει την αδύναμη ανάπτυξη στις αμοιβές των εργαζομένων και στα εισοδήματα από περιουσία, σε συνδυασμό με την αύξηση των φόρων επί του εισοδήματος και του πλούτου.
Ανάμεσα στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, η Πορτογαλία κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών ανά άτομο στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 (2,1%), κυρίως λόγω των αμοιβών των εργαζομένων. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι αμοιβές των εργαζομένων στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 23% σε πραγματικούς όρους, ξεπερνώντας αυτές των οικονομιών της G7 (Σχήμα 2).
Ομοίως, η Ολλανδία σημείωσε την μεγαλύτερη μείωση (-2,3%) στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών ανά άτομο, κυρίως λόγω της πτώσης των εισοδημάτων από περιουσία, η οποία συνέπεσε με την αύξηση των φόρων επί του εισοδήματος και του πλούτου, αν και το πραγματικό ΑΕΠ ανά άτομο αυξήθηκε (0,9%).
Διαβάστε επίσης
Ο παγκόσμιος πόλεμος για τα εργοστάσια που φεύγουν από την Κίνα
People: Ιδού ο πιο σέξι άνδρας εν ζωή για το 2024
Εμπόδιο για τις ενεργειακές κοινότητες η απουσία ηλεκτρικού χώρου