THEPOWERGAME
Την ζοφερή πραγματικότητα για τα μύδια στην Ελλάδα, αποτυπώνει σε ρεπορτάζ του το Reuters, με τους μυδοκαλλιεργητές την εποχή της συγκομιδης να βγάζουν στα σχοινιά τους άδεια ραγισμένα κελύφη. Όπως σημειώνει το μέσο, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που οι θερμοκρασίες ρεκόρ στη θάλασσα πλήττουν τη συγκομιδή μυδιών στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι αγρότες δήλωσαν ότι είδαν μείωση 90% στην αλιευτική παραγωγή του 2024.
Ο 35χρονος Αναστάσης Ζακάλκας δηλώνει στο Reuters: «η καταστροφή που υποστήκαμε (για την επόμενη χρονιά) ήταν 100%. Δεν ξέρουμε πώς θα βγάλουμε τα προς το ζην τη νέα χρονιά. Η κύρια και μοναδική μας δουλειά είναι τα μύδια», είπε.
Όπως και άλλες μεσογειακές χώρες, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, η οποία φέτος οδήγησε σε μήνες με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, τιμωρητική ξηρασία και πυρκαγιές. Οι καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των κάστανων, των μήλων και των κερασιών έχουν πληγεί. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσαν να σημάνουν άσχημα νέα και για τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας.
Μια σειρά από καύσωνες έπληξαν την Ελλάδα τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες της θάλασσας στον Θερμαϊκό Κόλπο, την κύρια περιοχή παραγωγής μυδιών, να ξεπεράσουν για μέρες τους 30 βαθμούς Κελσίου – πολύ υψηλές για να επιβιώσουν τα μύδια. Η Ελλάδα είδε για τελευταία φορά μαζικούς θανάτους μυδιών το 2021, αλλά οι επιστήμονες προβλέπουν ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί για άλλα 10 χρόνια, δήλωσε ο Κώστας Κουκαράς, βιολόγος που μελετά θαλάσσια οικοσυστήματα. «Αυτό δείχνει, ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ», είπε.
Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στο Μπακού, για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP29 αυτό το μήνα – που ονομάστηκε «COP για τη χρηματοδότηση του κλίματος» – ο Κουκαράς δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν τους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν το κόστος που σχετίζεται με το κλίμα. «Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρρευση της μυδοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, οπότε το κράτος πρέπει να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους», είπε.
Η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα είχε αξία άνω των 619 εκατομμυρίων ευρώ το 2021, η τρίτη στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία και την Ισπανία, σύμφωνα με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας. Είναι από τους κύριους παραγωγούς του μεσογειακού μυδιού στην Ευρώπη και εξάγει σχεδόν το σύνολο των 20.000 τόνων που εκτρέφονται ετησίως από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Η Ισπανία έχει επίσης παρατηρήσει θανάτους μυδιών, αν και ο Κουκαράς δήλωσε ότι ο τομέας της Ελλάδας επλήγη περισσότερο επειδή σχεδόν όλες οι φάρμες της είναι συγκεντρωμένες στην ίδια περιοχή. Για τις περίπου 100 οικογένειες μυδοκαλλιεργητών στη μικρή πόλη της Κύμινας του Ζακαλκά, το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο. Ζητούν κρατική αποζημίωση για να εξοφλήσουν τα χρέη τους, ενώ άλλοι αναζητούν εργασία σε εργοστάσια, είπε.
«Φοβόμαστε», δήλωσε ο Σωτήρης Τσάρος, ένας άλλος μυδοκαλλιεργητής. «Αν αυτό ξανασυμβεί του χρόνου, θα φύγουμε όλοι και ό,τι έχω κάνει ως αγρότης τα τελευταία 30 χρόνια θα χαθεί».
Διαβάστε επίσης
Πέντε μαγευτικές Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης
Τράπεζες: Ράλι εσόδων από τόκους και προμήθειες στα 8 δισ.