THEPOWERGAME
Ανατιμήσεις έρχονται το επόμενο διάστημα στο σουβλάκι με τους ιδιοκτήτες των ψητοπωλείων να δηλώνουν ανήμποροι να συγκρατήσουν τις τιμές στο αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων, καθώς οι πρώτες ύλες έχουν εκτοξευθεί.
«Έχουν ακριβύνει όλες οι πρώτες ύλες, οι ντομάτες, οι πίτες, το κρέας ανέβηκε 1€ το κιλό, για αυτό κι εμείς το ανεβάσαμε ένα 20λεπτο. Από 3,70 το κάναμε 3,90 αλλά προσπαθούμε να μην ξεπεράσουμε τα 4€», λέει ο Σπυρίδων Μπαϊρακτάρης, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου.
Οι ψητοπώλες καταγγέλλουν πως δεν μπορούν πλέον να απορροφούν τις αυξήσεις στις τιμές του κρέατος, των λαχανικών αλλά και των σιτηρών. «Λένε ότι θα ανέβουν πάρα πολύ οι τιμές στις πρώτες ύλες. Αν ανέβουν θα αναγκαστούμε κι εμείς να ανεβάσουμε τιμές, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε άλλο», λέει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης.
Οι συγκρίσεις των τιμών αποδεικνύουν την κατακόρυφη άνοδο, καθώς το 2023 το σουβλάκι κυμαινόταν από 3 έως 3,70 € ενώ φέτος ξεκινά από τα 3,40 και αγγίζει ακόμη και τα 4 € και 20 λεπτά. Όπως αποκάλυψε, μιλώντας στο Mega, ο αντιπρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, η εποχή που το σουβλάκι θεωρούνταν φθηνό για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
«Ένα σουβλάκι τυλιχτό κυμαίνεται από 3,40 έως 3,80. Ο μέσος όρος είναι στο 3,70, μπορούμε να βρούμε και με 4 – 4,20€. Μια οικογένεια 4 ατόμων για να φάει σουβλάκια θέλει 35 – 40€. Προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές κάτω, κανονικά θα έπρεπε να είναι οι τιμές από 4,20 μέχρι 4,50€».
Όσο για τον μέσο Έλληνα; Φαίνεται πως θα τρώει λιγότερα σουβλάκια καθώς τα θεωρεί ήδη πανάκριβα.
«Δε θα το έπαιρνα θα έπαιρνα κάτι άλλο, είναι ακριβό».Όπως λένε οι καταστηματάρχες, πλέον είναι θέμα χρόνου το σουβλάκι να σπάσει το φράγμα των τεσσάρων ευρώ, ακόμα και στις πιο λαϊκές γειτονιές της Αθήνας.
Διαβάστε επίσης
Παπαθανάσης: Έρχεται νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των επαγγελματιών ύψους 250 εκατ.
Υφαντής για μονάδες βιοαερίου: Πρέπει να δοθεί λύση για την πρώτη ύλη