THEPOWERGAME
Καθώς στερεύει ο χρόνος εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) «Ελλάδα 2.0», η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πιέζονται για απορροφήσεις και δαπάνες. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ, έκανε λόγο για δαπάνες 40 δισ. ευρώ, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, που θα αλλάξουν την Ελλάδα.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των δαπανών, περίπου 25 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) το οποίο, εφόσον δεν λάβει κάποια παράταση ζωής, έχει λιγότερο από 24 μήνες περιθώριο υλοποιήσεων. Το χειρότερο είναι ότι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ακόμη δεν έχουν βρει τον ρυθμό που πρέπει, για να επιτευχθεί μια ομαλή εκταμίευση και υλοποίηση του προγράμματος «Ελλαδα 2.0».
Ο πήχης των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2024 κατά 900 εκατ. ευρώ, υποχώρησε κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το Σχέδιο Προϋπολογισμού 2025 περιλαμβάνει δαπάνες ΤΑΑ για φέτος ύψους 3,1 δισ. ευρώ, αντί 3,6 δισ. ευρώ που ήταν στον Προϋπολογισμό του 2024. Και όπως είπε την περασμένη Πέμπτη ο αρμόδιος αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης, αυτός είναι ο νέος στόχος για φέτος.
Ωστόσο, η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2024 μέχρι σήμερα έδειξε τις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης στο 53% του στόχου. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του έτους και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν δαπάνες 1,14 δισ. ευρώ έναντι 2,17 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2024. Ο κ. Παπαθανάσης όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις δαπάνες. Όπως είπε, οι στόχοι θα επιτευχθούν καθώς οι δαπάνες του ΤΑΑ θα είναι εκθετικές. Σημείωσε δε ότι η ωρίμανση των μεγάλων έργων απαιτεί χρόνο στην αρχή, ενώ η υλοποίηση των δαπανών είναι οπισθοβαρής.
Σειρά δράσεων
Όπως και να έχει η κατάσταση, το υπ. Εθνικής Οικονομίας ετοιμάζει αυτήν τη φορά μια σειρά δράσεων κρατικών ενισχύσεων που θα φέρουν πολλά εκατοντάδες εκατ. ευρώ στην αγορά. Πρόκειται κυρίως για δράσεις κατάρτισης, απόκτησης ευρυζωνικών συνδέσεων, δημιουργίας εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών, ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ιατρικής φύσεως εξετάσεις ακόμη και επιδοτήσεις δημιουργίας επιχειρήσεων.
Αναφορικά με το τελευταίο, όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης έρχεται δράση ενίσχυσης δημιουργίας επιχειρήσεων από ανέργους. Η ΔΥΠΑ θα διαθέτει 17.000 ευρώ σε κάθε νέα επιχείρηση που δημιουργεί ένας άνεργος και το ποσό αυτό θα καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Επίσης, θα έρθει μια νέα δράση ενίσχυσης υφιστάμενων και εξαγωγικών ΜμΕ επιχειρήσεων, οι οποίες θα επιδοτηθούν έως 50% τα επενδυτικά τους σχέδια.
Η τελευταία δράση θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, σε αντίθεση με τη προαναφερόμενη της ΔΥΠΑ που θα χρηματοδοτηθεί από το ΤΑΑ. Επίσης,από το ΤΑΑ θα χρηματοδοτηθούν οι παρακάτω δράσεις που έρχονται:
- Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις
- Νέα προγράμματα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις
- Εξετάσεις για καρδιαγγειακές παθήσεις (Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης)
- Απόκτησης ευρυζωνικής σύνδεσης (Gigabit Voucher)
- Κατάρτιση 10.000 ανέργων, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
- Κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων του τομέα Τουρισμού κ.ά.
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές άλλες δράσεις ενισχύσεων όπως είναι οι ιατρικές εξετάσεις για τον Καρκίνο του Μαστού, του Παχέος Εντέρου, του Τραχήλου της Μήτρας (Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης), το Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις, η Ενεργειακή Αναβάθμιση επιχειρήσεων (τριτογενούς τομέα) και το Smart Readiness κ.ά. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το Smart Readiness που αφορά στην εγκατάσταση οπτικών ινών στα κλιμακοστάσια των πολυκατοικιών, θα προχωρήσει πιο γρήγορα σε αυτήν τη φάση, καθώς και οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών (OTE, Nova, Vodafone) θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στη δράση.
Διαβάστε ακόμη
Microsoft: Φιλοδοξεί να γίνει το Netflix των video games με το νέο Call of Duty
Μολδαβία: Με το ένα πόδι στην ΕΕ και με το άλλο στη Ρωσία
ICGB: Ο Κάθετος Διάδρομος δεν στηρίζεται αρκετά από την ΕΕ