THEPOWERGAME
Φορολογικές επιβραβεύσεις αντί για επιδοτήσεις, ώστε να έχουν κίνητρο όλες οι επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά, με αξιοποίηση ιδίων πόρων, προτείνει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ως λύση για να επιτευχθεί το επενδυτικό άλμα που χρειάζεται η χώρα, με διάρκεια και πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το νέο εργαλείο που προτείνει ο ΣΕΒ φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην κάλυψη του κενού παραγωγικών επενδύσεων, που υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ. Δεν θα εξαρτά τη φορολογική επιβράβευση από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε ένα περιβάλλον έλλειψης εργαζομένων, αλλά θα επιτρέπει την άμεση έναρξη της επένδυσης χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκρίσεων. Πρόκειται για ένα εργαλείο που βασίζεται στις υπεραποσβέσεις σε παραγωγικές επενδύσεις. Πρακτικά, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρόπουλος στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ χθες, το κράτος θα αναθέτει τον έλεγχο στους τακτικούς φορολογικούς ελέγχους, ενώ τυχόν δημοσιονομικές ανησυχίες απαντώνται από το γεγονός πως, από τη φύση τους, οι υπεραποσβέσεις αποδίδουν φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα για το κράτος, πολύ πριν δημιουργήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.
Δεν έχει συζητηθεί με την κυβέρνηση το νέο εργαλείο που προτείνει ο ΣΕΒ
Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Θεοδωρόπουλος, η πρόταση δεν έχει συζητηθεί με την κυβέρνηση, αλλά η χθεσινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, στην οποία παρέστη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, έδωσε την ευκαιρία να γίνουν οι πρώτες ζυμώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, το μέτρο θα εξειδικευτεί, προκειμένου να γίνουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Τόνισε, ωστόσο, ότι στόχος είναι να ενισχυθούν επενδύσεις που στοχεύουν σε καινοτομία, ανεξάρτητα από τις θέσεις εργασίας που δυνητικά θα δημιουργηθούν, δεδομένου ότι το ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγικότητας.
Θέλει τόλμη και όχι κόστος το εγχείρημα που προτείνει ο ΣΕΒ
Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης (METRO), μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το νέο εργαλείο που προτείνει ο ΣΕΒ, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει συζητηθεί με την κυβέρνηση. Ανέφερε επίσης στο περιθώριο της εκδήλωσης ότι το εγχείρημα θέλει λίγη τόλμη και εξαρτάται από το πώς το προσεγγίζει κανείς, καθώς δεν αφορά φορολογικές εκπτώσεις που θα κοστίσουν στον Προϋπολογισμό, αλλά αφορά νέες επενδύσεις που θα φέρουν παραγωγή πλούτου. Σχετικά με τις υπεραποσβέσεις, σημειώνεται ότι για κάθε πάγιο ορίζει ο φορολογικός νόμος απόσβεση σε Χ χρόνια, π.χ. για μηχάνημα σε 8 χρόνια, για κτίριο σε 20 χρόνια κ.ο.κ. Με το έξτρα κίνητρο των υπεραποσβέσεων που ζητεί η βιομηχανία θα έχει δυνατότητα διπλάσιας απόσβεσης, άρα λιγότερο φόρο. Το κίνητρο σήμερα προσφέρεται σε επιχειρήσεις που επενδύουν στη βιομηχανική καινοτομία, με στόχο τη μετατροπή των τεχνολογικών καινοτομιών σε βιώσιμα προϊόντα με πραγματικές εμπορικές δυνατότητες.
Επενδυτικό εργαλείο για όλες τις επιχειρήσεις
Στην ομιλία του στο πλαίσιο της 117ης γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, που είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, λίγο διάστημα μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στα παραπάνω. σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός επενδυτικού εργαλείου, το οποίο θα λειτουργεί ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κλάδου και περιοχής, είτε για επέκταση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενης δραστηριότητας, είτε για δημιουργία νέας.
Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κατά το ισπανικό μοντέλο
Ο κ. Θεοδωρόπουλος επικαλέστηκε την έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την Ευρώπη, τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, της περασμένης Δευτέρας, αλλά και τις αναφορές του πρωθυπουργού στην συνέλευση του ΣΕΒ για το επενδυτικό κενό, το οποίο -όπως είπε- έχει κλείσει κατά το ήμισυ, και κάλεσε την Πολιτεία σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο κατά το ισπανικό μοντέλο. Εξάλλου, το εργαλείο που προτείνει ο ΣΕΒ για να συνεισφέρει στην ενίσχυση της παραγωγής χρειάζεται να υποστηριχθεί στην πράξη από τους εργαζόμενους. Κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας αποτελεί η διασφάλιση ενός ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, ταυτόχρονα με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, στην Ισπανία η συνεννόηση κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης οδήγησε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που στοχεύει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα. Στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της δημιουργίας σύγχρονων εργασιακών σχέσεων, έρχεται να εμπλακεί και η Ευρώπη, φέρνοντας, για πρώτη φορά, προς συζήτηση θέματα ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Έτσι, ο κ. Θεοδωρόπουλος κάλεσε από το βήμα της 117ης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ τους κοινωνικούς εταίρους και την Πολιτεία σε έναν ανοικτό, εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, με στόχο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο επ’ ωφελεία όλων.
Δυναμικό «παρών» από κυβέρνηση και αγορά στη ΓΣ του ΣΕΒ
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη χθεσινή ανοιχτή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τίμησαν στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Ανάπτυξης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Εργασίας κ.ά. Το «παρών» έδωσε, επίσης, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), ενώ το φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής κατακλύστηκε από στελέχη της αγοράς, μεταξύ των οποίων: Ράνια Αικατερινάρη, αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ), πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Σόφη Δασκαλάκη Μυτιληναίου (Metlen), Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy), Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου (ΕΒΕΑ), Θεόδωρος Φέσσας (Quest), Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης (Υπερταμείο), Μάρκος Βερέμης (BigPi Ventures, Upstream), Βασίλης Κάτσος (VNK Capital), Γιάννης Χύτος (Green Beverages), Κώστας Σουλιώτης (Palirria) κ.ά.
Διαβάστε επίσης
Τραμπ: Τι θα συμβεί στις επιχειρήσεις του αν κερδίσει τις εκλογές
Πέντε dark, εορταστικά κοκτέιλ για να περάσετε το Halloween
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τα επόμενα βήματα μέχρι να “κλείσει” το deal με τη Masdar