THEPOWERGAME
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, χρειάζεται να επικεντρωθούν περισσότερο στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως στις χώρες όπου ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πλέον μεγάλο πρόβλημα, ανέφερε σήμερα το ΔΝΤ. Σε μια νέα έκδοση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του, το Ταμείο χαιρέτισε την επιστροφή του πληθωρισμού σε πιο ήπια επίπεδα, αλλά προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των περιφερειακών συγκρούσεων και η αύξηση του προστατευτισμού εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία που πασχίζει να αποκτήσει δυναμική.
«Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι κλίνουν προς τα κάτω», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια ερευνών του ΔΝΤ, Petya Koeva-Brooks, επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές του Ταμείου έχουν «σκοτεινιάσει» κατά τους έξι μήνες που μεσολάβησαν από την τελευταία επικαιροποίηση του WEO. Όπως και τον Απρίλιο, εξακολουθεί να βλέπει την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται κατά 3,2% φέτος, αλλά προειδοποίησε ότι διάφοροι παράγοντες, όπως η ισχνή αύξηση της παραγωγικότητας, θα εμποδίσουν τη βελτίωσή της κατά πολύ τα επόμενα χρόνια. Για το 2025, περιόρισε την πρόβλεψή της σε 3,2% από 3,3% τον Απρίλιο.
«Έχουμε τρεις κύριες συστάσεις πολιτικής», δήλωσε η Koeva-Brooks, τονίζοντας ότι η πρώτη είναι «οι κεντρικές τράπεζες να στραφούν προς την παροχή μεγαλύτερης στήριξης στη δραστηριότητα όπου ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο».
Αντίθετα, πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυστηροποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική για να τραβήξουν μια γραμμή κάτω από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης των ετών της πανδημίας, καθώς και να θέσουν σε εφαρμογή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αύξηση της προσφοράς εργασίας.
Προέβλεψε ότι η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί μόνο κατά 0,8% φέτος, ενώ οι ΗΠΑ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια τα πήγαν καλύτερα όσον αφορά την παραγωγικότητα και την προσφορά εργασίας, θα αναπτυχθούν κατά 2,8%. Ωστόσο, αναμένει επιτάχυνση στην ευρωζώνη στο 1,1% και επιβράδυνση στο 2,2% στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.
Το Ταμείο αναμένει επίσης σημαντική επιβράδυνση στην Κίνα, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες του Πεκίνου να στηρίξει την οικονομία. Βλέπει ανάπτυξη μόνο 4,8% φέτος, που υπολείπεται του επίσημου στόχου του 5%, και επιβραδύνεται στο 4,5% το 2025.
Διαβάστε επίσης
Eurostat: Στο 163,9% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας
Playboy: Ο γιος του Χιου Χέφνερ δίνει 100 εκατ. για το brand
Πυρηνική ενέργεια: Η Ελλάδα μελετά τις νέες τεχνολογίες “χωρίς να βιάζεται”