THEPOWERGAME
Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί 2,3% φέτος και 2% το 2025 έναντι αύξησης 0,8% και 1,2%, αντίστοιχα, για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή το 2024 θα διαμορφωθεί στο 2,9%, ενώ το 2025 θα αγγίξει το 2,1%.
Το έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα φτάσει το 6,5% του ΑΕΠ το 2024 και στο 5,3% το 2025.
Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση η ανεργία το 2024 θα μειωθεί στο 10,5% και το 2025 θα πέσει στο 10,1%.
ΔΝΤ: Περιρέουσα αβεβαιότητα καθώς οι πολιτικές αλλάζουν
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δοκιμάστηκε η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Μια πανδημία που συμβαίνει μία φορά στον αιώνα, η έκρηξη γεωπολιτικών συγκρούσεων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα διέκοψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού, προκάλεσαν ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις και ώθησαν τις κυβερνήσεις να λάβουν πρωτοφανή μέτρα για την προστασία ζωών και μέσων διαβίωσης.
Η παγκόσμια οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα συνολικά, αλλά αυτό κρύβει ανομοιογενείς επιδόσεις σε διάφορες περιοχές και παρατεταμένες αστάθειες. Οι αρνητικές διαταραχές της προσφοράς στην παγκόσμια οικονομία από το 2020 είχαν μόνιμες επιπτώσεις στην παραγωγή και τον πληθωρισμό, με ποικίλες επιπτώσεις σε μεμονωμένες χώρες και ομάδες χωρών.
Οι πιο έντονες αντιθέσεις παρατηρούνται μεταξύ προηγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών. Ενώ οι πρώτες έχουν καλύψει τη δραστηριότητα και τον πληθωρισμό που προβλεπόταν πριν από την πανδημία, οι δεύτερες εμφανίζουν πιο μόνιμα σημάδια, με μεγάλες ελλείψεις στην παραγωγή και επίμονο πληθωρισμό.
Παραμένουν επίσης πιο ευάλωτες στους τύπους των εκρήξεων των τιμών των βασικών εμπορευμάτων που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από τις αρχές του έτους, έχουν διαφανεί ενδείξεις ότι οι κυκλικές ανισορροπίες σταδιακά αποκαθίστανται, με την οικονομική δραστηριότητα στις μεγάλες οικονομίες να ευθυγραμμίζεται καλύτερα με το δυναμικό τους.
Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να συνέβαλαν στην προσέγγιση των ρυθμών πληθωρισμού μεταξύ των χωρών, αλλά η δυναμική του παγκόσμιου αποπληθωρισμού φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Οι τιμές των αγαθών έχουν σταθεροποιηθεί, και ορισμένες μειώνονται, αλλά ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών παραμένει υψηλός σε πολλές χώρες, αντανακλώντας εν μέρει τις ταχείες αυξήσεις των μισθών, καθώς οι αμοιβές εξακολουθούν να καλύπτουν το πληθωριστικό κύμα του 2021-22. Αυτό έχει αναγκάσει ορισμένες κεντρικές τράπεζες να καθυστερήσουν τα σχέδια χαλάρωσης της πολιτικής τους, θέτοντας τα δημόσια οικονομικά υπό μεγαλύτερη πίεση, ιδίως σε χώρες όπου το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι ήδη υψηλό και οι ανάγκες αναχρηματοδότησης σημαντικές.
Τώρα, όπως και στο παρελθόν, οι παγκόσμιες προοπτικές θα διαμορφωθούν σε μεγάλο βαθμό από τις δημοσιονομικές και νομισματικές επιλογές, τις διεθνείς επιπτώσεις τους, την ένταση των δυνάμεων γεωοικονομικού κατακερματισμού και την ικανότητα των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει από καιρό. Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει τους στόχους των κεντρικών τραπεζών και τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να διαχειριστούν τη δυναμική του χρέους, το μείγμα πολιτικής αναμένεται να μετατοπιστεί από τη νομισματική στη δημοσιονομική σύσφιξη, καθώς τα επιτόκια νομισματικής πολιτικής μειώνονται, πιο κοντά στα φυσικά τους επίπεδα.
Το πόσο γρήγορα θα πραγματοποιηθούν αυτές οι εναλλαγές στις επιμέρους χώρες θα έχει συνέπειες για τις ροές κεφαλαίων και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Το επίπεδο αβεβαιότητας που περιβάλλει τις προοπτικές είναι υψηλό. Οι νεοεκλεγμένες κυβερνήσεις (περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός έχει πάει ή θα πάει στις κάλπες το 2024) θα μπορούσαν να εισάγουν σημαντικές αλλαγές στην εμπορική και δημοσιονομική πολιτική.
Επιπλέον, η επιστροφή της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές το καλοκαίρι αναζωπύρωσε παλιούς φόβους για κρυφές ευπάθειες. Αυτό έχει εντείνει την ανησυχία σχετικά με την κατάλληλη στάση της νομισματικής πολιτικής- ιδίως σε χώρες όπου ο πληθωρισμός είναι επίμονος και εμφανίζονται ενδείξεις επιβράδυνσης. Η περαιτέρω όξυνση των γεωπολιτικών ρήξεων θα μπορούσε να επιβαρύνει το εμπόριο, τις επενδύσεις και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, να απειλήσει την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και να δημιουργήσει δύσκολους συμβιβασμούς για τις κεντρικές τράπεζες.
Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να επιτύχουν να οικοδομήσουν την απαραίτητη συναίνεση γύρω από τις καθυστερημένες και δύσκολα υλοποιήσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενίσχυαν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το World Economic Outlook του ΔΝΤ.
Διαβάστε επίσης
Eurostat: Στο 163,9% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας
Playboy: Ο γιος του Χιου Χέφνερ δίνει 100 εκατ. για το brand
Πυρηνική ενέργεια: Η Ελλάδα μελετά τις νέες τεχνολογίες “χωρίς να βιάζεται”