THEPOWERGAME
Για τις διάφορες διαστάσεις της Οικονομικής Διπλωματίας σε ένα ασταθές και πολυδιάστατο διεθνές οικονομικό περιβάλλον μίλησε ο Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece.
Σε συνέντευξή του στο τοπικό κανάλι Corfu Channel, ο κ. Σκάλκος τόνισε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική στροφή στην παγκόσμια πολιτική, με την έμφαση να μετατοπίζεται από τη γεωστρατηγική στη γεωοικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική ισχύς των κρατών αναδεικνύεται πλέον ως ο κύριος παράγοντας πολιτικής επιρροής. Για την Ελλάδα, ένα κυρίαρχο κράτος με αυξημένες προκλήσεις, η εξωστρέφεια δεν αποτελεί απλώς μια αναγκαία συνθήκη για την οικονομική επιβίωση, αλλά και μια κρίσιμη προϋπόθεση για την ενίσχυση της πολιτικής της παρουσίας σε διεθνές επίπεδο.
O ΓΓ ΔΟΣΕ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της Οικονομικής Διπλωματίας και των πόρων που κινητοποιεί η Ελλάδα στο εξωτερικό, κάτι που το υπουργείο Εξωτερικών μελετά σοβαρά, καθώς και στις απαραίτητες πολιτικές που καθιστούν τη χώρα μας και τα προϊόντα της ελκυστικά. Επισήμανε, δε, ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλή παρουσία σε άλλα κράτη και γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης αυτής της παρουσίας μέσω της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων ώστε να διαπιστωθούν πεδία κοινής συνεργασίας.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας μετά τη δεκαετή κρίση και στη συνεχή θωράκισή της τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα συμμετέχει στα μεγάλα επενδυτικά σχήματα, είτε πρόκειται για τη διπλωματία των αγωγών, είτε των ενεργειακών δικτύων, καθώς και ότι η χώρα μας διαθέτει πληθώρα προϊόντων που μπορούν να βρουν το δρόμο τους σε ξένες αγορές.
Ερωτηθείς σχετικά με την Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου (ΠΑΙ) είπε ότι συνιστά μια στρατηγική ομπρέλα που σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη που ακουμπούν στην Αδριατική και στο Ιόνιο θα συνεργαστούν μεταξύ τους και εξαίροντας τη σημασία της συνεργασίας αυτής, σημείωσε, το επιπρόσθετο ενδιαφέρον που απέκτησε λόγω της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία στηρίζει η χώρα μας στο βαθμό που τα κράτη αυτά υιοθετούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σέβονται απόλυτα το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική προεδρία της EUSAIR και ΠΑΙ μέχρι τον Ιούνιο 2025, υπογράμμισε ότι έχει δρομολογηθεί μια σειρά δράσεων από τα συναρμόδια υπουργεία και 14 δράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών με στόχο να προάγουν τη συνεργασία των λαών σε συγκεκριμένα πεδία (πολιτιστικά, ενεργειακά, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας).
Παράλληλα, εστίασε στη διαρκή προσπάθεια αντιστοίχισης της μορφής τουρισμού με τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής, αλλά και στη στρατηγική διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος και έλλειψης υπερεξάρτησης από τον τουρισμό ως κυρίαρχης οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.
Σχετικά με τη διατάραξη του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος λόγω των συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ο κ. Σκάλκος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος ο ΓΓ ΔΟΣΕ αναφερόμενος στον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών σήμερα τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα ότι ξεκινά από μια καλή αφετηρία και συμμετέχει με ευνοϊκούς όρους στη νέα κατανομή της οικονομικής ισχύος.
Διαβάστε επίσης
Τυχερά παιχνίδια: Εκτόξευση τζίρου στα 42 δισ. το 2024
Μαρίνες: To χαρτοφυλάκιο που “χτίζει” η Lamda Marinas
Ποιον ρόλο θα έχει το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα του 2030