THEPOWERGAME
Μέλος της Επιτροπής για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Financial Stability and Engagement Group-FSEG) έγινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η FSEG ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (International Organization of Securities Commissions- IOSCO) και συστάθηκε τον Μάρτιο του 2020. Αποστολή της η διαμόρφωση της προσέγγισης του IOSCO σε θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στις κεφαλαιαγορές, σε συνεργασία με το Χρηματοοικονομικό Συμβούλιο Σταθερότητας (Financial Stability Board-FSB), διεθνείς φορείς καθορισμού προτύπων και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Πιο αναλυτικά, τα μέλη της FSEG προέρχονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του IOSCO, και επεξεργάζονται κυρίως θέματα κινδύνων από δραστηριότητες μη τραπεζικής χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης (non-bank financial intermediation-NBFI), με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εποπτών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δια της Προέδρου της κας Λαζαράκου, συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του IOSCO από το 2022, ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής του IOSCO.
Η συνεδρίαση της FSEG στην οποία συμμετείχαν η Πρόεδρος, κα. Βασιλική Λαζαράκου και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κα. Νατάσσα Στάμου, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του Συνεδρίου της Εποπτικής Αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA) για τις Διεθνείς Αγορές (International Markets Conference). Το Συνέδριο του FCA προσέλκυσε το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, καθώς επικεντρώθηκε στον ρόλο των κεφαλαιαγορών και στη σημασία τους για την οικονομική ανάπτυξη, φιλοξενώντας παρεμβάσεις εκπροσώπων της αγοράς, όπως επενδυτικών τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου και Χρηματιστηρίων, που ανέπτυξαν ενδιαφέρουσες σκέψεις για το μέλλον καθώς και πέντε εποπτικών αρχών (ESMA, Ηνωμένο Βασίλειο, Χονγκ Κονγκ, Γαλλία και Ελλάδα). Στην ομιλία της, η κα Λαζαράκου αναφέρθηκε στη ανοδική πορεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία, στον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, ενώ ανέλυσε τις παραμέτρους που καθιστούν ελκυστική την Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς, καθώς και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, με σειρά σχετικών ενεργειών που αποσκοπούν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την υιοθέτηση νέων εποπτικών πρακτικών.
Αναφερόμενη στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα για τα οφέλη που προκύπτουν από τη διεθνή συνεργασία μέσω της IOSCO, όπως την προσέγγιση των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου, προκειμένου να απαγορευτεί στους μη αδειοδοτημένους να διαφημίζουν ότι παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες. Η κα Λαζαράκου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της δίνοντας έμφαση στη σημασία της διαφορετικότητας και του σεβασμού, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση και διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν σε επίπεδο διεθνών αγορών.
Διαβάστε επίσης
Η ανομβρία επενδύσεων και οι συνεδριάσεις της διυπουργικής
Το μυστικό της επιχειρηματικής επιτυχίας του Ράιαν Ρέινολντς
Λειψυδρία: Πώς γεωτρήσεις και άλλες λύσεις δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να διψάσει