THEPOWERGAME
Ο τουρισμός αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας, που είναι σε θέση να καλύψει το επενδυτικό κενό που παρατηρείται στην Ελλάδα. Αυτό εκτίμησε ο Χρήστος Μεγάλου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, από το βήμα του συνεδρίου της Reimagine Tourism in Greece, που ξεκίνησε χθες.
Μεγάλου: «Ο τουρισμός συνεισφέρει ήδη 35 δισ. ευρώ»
Όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου, την επόμενη δεκαετία η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις 370 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό και ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις που έχουν συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας. Ήδη ο τουρισμός συμμετέχει κατά 14% στο ΑΕΠ, συνεισφέροντας περίπου 35 δισ. ευρώ.
Αυτήν τη στιγμή η Τράπεζα Πειραιώς έχει επενδύσει το 15% του χαρτοφυλακίου της σε χρηματοδοτήσεις του τουρισμού και δεν έχει νέα «κόκκινα» δάνεια, γιατί υπάρχει μια υγιής κερδοφορία στις τουριστικές επιχειρήσεις. «Υπάρχουν ενδιαφέροντα πλάνα και έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε και κεφάλαια κινήσεως και κεφαλαιουχικό εξοπλισμό στον τομέα της φιλοξενίας, γιατί είναι ένας τομέας ο οποίος έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι κερδοφόρος. Ρευστότητα υπάρχει, διάθεση για επενδύσεις υπάρχει, πλάνα από επιχειρηματίες υπάρχουν. Οι επενδύσεις σε υποδομές είναι αυτές που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την τελική επιτυχία της χώρας», τόνισε ο κ. Μεγάλου. Συμπλήρωσε δε ότι οι επενδύσεις αυτές μπορούν να γίνουν σε ένα μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων, όπως το παράδειγμα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport ή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, και η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη διάθεση να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους υγιείς επενδύσεις.
Zinell: «Ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές»
Από την πλευρά του, ο κ. Alexander Zinell, CEO της Fraport Greece, παρουσίασε την επιτυχία της επένδυσης, εξηγώντας ότι πέρυσι διακινήθηκαν 10 εκατομμύρια επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, αριθμός που είχε τεθεί ως στόχος στο πλάνο της Fraport για το 2033. «Αυτή η επιτάχυνση των στόχων φέρνει και προκλήσεις, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές. Οι δήμοι στερούνται χρηματοδοτικών και ανθρώπινων πόρων και αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, όμως όλες οι περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και η Αθήνα, έχουν ανάγκες για δημόσιες υποδομές».
Ψάλτης: «Σε εξέλιξη πάνω από 50 έργα υποδομών»
Ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PwC Ελλάδας, ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερα από 50 έργα υποδομών, προϋπολογισμού περίπου 20 δισ. ευρώ, ενώ απαιτούνται και επενδύσεις που θα έχουν ως πρόσημο τη βιωσιμότητα.
Δικαίος: «Η πράσινη μετάβαση των επενδύσεων στον τουρισμό»
Μία από τις πιο κρίσιμες υποδομές της χώρας, που επηρεάζει και τον τουρισμό, είναι η ακτοπλοΐα. Οι επενδύσεις σε αυτόν τον κλάδο οδηγούνται από τις σύγχρονες ανάγκες για βιωσιμότητα και πράσινη μετάβαση. Ο Παναγιώτης Δικαίος, διευθύνων σύμβουλος της Attica Group, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την απανθρακοποίηση του ακτοπλοϊκού στόλου και την ανανέωσή του, απαιτούνται επενδύσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Και παρ’ όλο που δεν μπορούν να γίνουν άμεσα, ωστόσο η επίδρασή τους είναι σημαντική. Ο κ. Δικαίος ανέφερε το παράδειγμα της επένδυσης της Attica σε τρία «πράσινα» πλοία, τα Aero, τα οποία ναυπηγήθηκαν στη Νορβηγία, με ανθρακονήματα, ηλιακά πάνελς κ.λπ., μια επένδυση συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ. Το 2023 ήταν η πρώτη πλήρης χρονιά δρομολόγησής τους στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, που σημείωσαν αύξηση στην επιβατική τους κίνηση κατά 20%, αποδεικνύοντας ότι οι επενδύσεις αυτού του τύπου έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε από τον γενικό διευθυντή της εταιρείας PULSE RC / KOSMON, Γιώργο Αράπογλου, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με το τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον τουρισμό, μόλις ένα 25% θεωρεί ότι η τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας σέβεται το περιβάλλον, το 40% απάντησε «μάλλον όχι» και ένα 27% απάντησε «σίγουρα όχι». Κάτι που δείχνει την απαίτηση για περισσότερες επενδύσεις με περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Βασιλάκης: «Να δοθούν κίνητρα»
Να σημειωθεί ότι το συνέδριο πραγματοποιείται στο νέο Ηangar της AEGEAN στο αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο στεγάζεται σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο της Ολυμπιακής, στο οποίο επενδύθηκαν περί τα 140 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανακατασκευαστεί και να αναβαθμιστεί ενεργειακά, φέροντας στην οροφή του φωτοβολταϊκό πάρκο 25km². Ο πρόεδρος της AEGEAN, Ευτύχης Βασιλάκης, ως φυσικός οικοδεσπότης του συνεδρίου, κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση, τις περιφέρειες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα να δώσουν έμφαση στις «ήπιες» υποδομές, που αφορούν τους ανθρώπους και τη λειτουργία του κράτους, παρέχοντας κίνητρα στους ανθρώπους στο Δημόσιο.
Διαβάστε επίσης
Oι 7 νέες “hot” περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας
Φιλοδωρήματα: Τα “γκρίζα” σημεία και οι παγίδες στο αφορολόγητο των tips
Γερμανία: Το βαρύ αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης