THEPOWERGAME
Από τις 8 Μαΐου 2023 έχει να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Η τελευταία συνεδρίαση έγινε υπό τον τότε υπ. Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, και αφορούσε πέντε στρατηγικές επενδύσεις.
Πρόκειται για τις επενδύσεις της HIG (Hull Logistics Park στον Ασπρόπυργο), της Ravago Hellas (επέκταση-εκσυγχρονισμός της μονάδας της στο Λαύριο) και επιπλέον τη δημιουργία τριών σύνθετων τουριστικών επενδύσεων σε Κρήτη (Cretan Tale από την εταιρεία Blue Frontier ΜΑΕ), Ερμιονίδα (Scarlet Beach AE) και Σαντορίνη (Santorini Valvis Volcanic Spa της εταιρείας Αθηναίων Γη ΑΕ). To συνολικό ύψος των επενδύσεων αυτών ξεπερνούσε τα 800 εκατ. ευρώ.
Έκτοτε η ΔΕΣΕ σίγησε. Το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών, εισήλθαν σε μια φάση εσωστρέφειας. Οι ξένοι επενδυτές έβλεπαν την πιο προβεβλημένη επένδυση, εκείνη της Microsoft, για την οποία «έτρεχε» όλο το Μέγαρο Μαξίμου, να έχει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ωρίμανσης για την έναρξή της.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Ανάπτυξης έστρεψε όλες τις δυνάμεις στη μάχη κατά της ακρίβειας. Άφησε κατά μέρος τις ιδιωτικές επενδύσεις, είτε στρατηγικού, είτε εμβληματικού χαρακτήρα, και μετασχηματίστηκε σε υπουργείο Ακρίβειας. Τη «ρετσινιά» αυτήν τώρα επιχειρεί να βγάλει από πάνω του ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Σε αυτό συνέβαλε και η πτώση του πληθωρισμού των τροφίμων στο 3%, έπειτα από τρία χρόνια μεγάλων ανατιμήσεων.
Τέλος, στην κυβέρνηση φαίνεται να κυοφορούνται απόψεις οι οποίες θέλουν να βάλουν φραγμούς σε τουριστικές επενδύσεις, αλλά και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), λόγω των γνωστών ζητημάτων με τη χωρητικότητα των δικτύων διανομής και μεταφοράς.
Έτσι, σήμερα δεν υπάρχουν σε γραμμή παραγωγής σημαντικές επενδύσεις που θα έρθουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η ΔΕΣΕ, δηλαδή, δεν πρόκειται να συνεδριάσει σύντομα, και όταν το πράξει αυτό η ατζέντα της θα είναι πολύ μικρή.
Οι χαμηλές αυτές πτήσεις ήδη αποτυπώθηκαν στα στατιστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) τους πρώτους 7 μήνες του έτους ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ, από 3,1 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και 5,3 δισ. ευρώ το 2022.
Με άλλα λόγια, προσγειώθηκαν πολύ γρήγορα στο 50% των ΑΞΕ του 2022 και κινούνται πλέον στο επίπεδο της περιόδου 2019-2021 -περίοδος που οι επενδύσεις κινούνταν μάλλον σε χαμηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, το 2019 κατά τους πρώτους 7μήνες στο επτάμηνο οι ΑΞΕ ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ. Και το 2020 εν μέσω πανδημίας οι ΑΞΕ κινήθηκαν στο επίπεδο των 2,1 δισ. ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και στο σύνολο των επενδύσεων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (ΑΣΠΚ) στη χώρα έχει υποχωρήσει φέτος (α’ εξάμηνο) στο 3,5%, από 4% στο 2023 και 21,7% το 2022. Οι ρυθμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, αφενός επειδή η χώρα διψά για επενδύσεις -λόγω της προγενέστερης οικονομικής κρίσης-, αφετέρου εξαιτίας της λειτουργίας του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Διαβάστε επίσης
Ισλανδία: Μπορείς να πας με 155 ευρώ
Dromeus Capital: “Άνοιγμα” στα data centers με επένδυση ύψους 300 εκατ.
Αλεξόπουλος: Οι πρώτες ύλες “κλειδί” για τους κλιματικούς στόχους