THEPOWERGAME
Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας παραμένει σταθερή κατά την Goldman Sachs, η οποία τονίζει σε έκθεσή της ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν δύο φορές ταχύτερος από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Επιπλέον, σχολιάζει ότι η σύνθεση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρέχει μια εποικοδομητική προοπτική: σε αντίθεση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα από την κατανάλωση, ενώ η αύξηση των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα στέγασης, έχει ανακάμψει με τον υψηλότερο ρυθμό από την παγκόσμια οικονομική κρίση
Η αγορά εργασίας έχει φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης που έχει καταγραφεί και άρχισε να χαλαρώνει μόλις πρόσφατα. Η αύξηση της απασχόλησης αντανακλά, κατά την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, την ευρεία φύση της ελληνικής ανάκαμψης, που εκτείνεται από τις υπηρεσίες στη μεταποίηση. Όμως, εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας συνοδεύτηκε από άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας που επωφελείται από την αύξηση των επενδύσεων άνω του μέσου όρου.
Μέσα σε αυτή τη σταθερή μακροοικονομική προοπτική και χάρη στη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή στήριξη, η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια συντηρητική δημοσιονομική στάση με πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο, σε ποσοστό του ΑΕΠ, μεγαλύτερο από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, τονίζει η Goldman Sachs. Επιπλέον, επωφελείται από το χαμηλότερο πραγματικό επιτόκιο δανεισμού στη Νότια Ευρώπη. Έτσι, οι αναλυτές της τράπεζας αναμένουν ότι ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται, υποχωρώντας κάτω από αυτόν της Ιταλίας έως το 2027.
«Δεδομένου του μακροοικονομικού τοπίου και των θετικών προοπτικών από τους οίκους αξιολόγησης, θεωρούμε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή θέση για να κερδίσει μια πρόσθετη αναβάθμιση αξιολόγησης στις επερχόμενες κριτικές από τον Οκτώβριο έως τις αρχές Δεκεμβρίου» επισημαίνει η Goldman Sachs και σχολιάζει πως η ελληνική οικονομική ανάκαμψη, δεν είναι απλώς μια ανάκαμψη υπηρεσιών.
Ανάπτυξη και αγορά εργασίας
Κατά τον αμερικανικό οίκο, το εύρος της έκρηξης της αγοράς εργασίας αντανακλά την ευρεία φύση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που εκτείνεται από τις υπηρεσίες έως τη μεταποίηση. Ο μεταποιητικός τομέας αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα περίπου το 16% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και το 13,5% του ΑΕΠ. «Αλλά διαφορετικά από τις άλλες οικονομίες της περιοχής, η μεγάλη ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας της Ελλάδας συνοδεύτηκε από άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, επωφελούμενη από την αύξηση των επενδύσεων άνω του μέσου όρου» τονίζεται στην έκθεση.
Ισχυρή προοπτική για το ελληνικό χρέος
Παράλληλα, η Goldman Sachs κάνει λόγο για μια ισχυρή προοπτική της χώρας αναφορικά με τη μειωση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα προκύψει από την ελληνική δέσμευση ως προς μια συντηρητική δημοσιονομική στάση σε συνδυασμό με το όφελος από το ότι το ελληνικό χρέος έχει συσσωρευτεί στους Ευρωπαίους εταίρους και δεν είναι «έρμαιο» στον αντίκτυπο των ευμετάβλητων επιτοκίων στο κόστος του δημόσιου χρέους.
Μάλιστα, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας προβλέπουν ότι «ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα παραμείνει σε πτωτική πορεία και αναμένουμε ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά περίπου 25 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ελαφρώς πάνω από την προηγούμενη ανάλυσή μας. Στη βάση μας, όπου η μεσοπρόθεσμη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο συγκλίνουν, αντίστοιχα, στο 1,5% και στο 2%, ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται και να υποχωρεί κάτω από αυτό της Ιταλίας κατά 2027. Ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, όπου είτε η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ είτε το πρωτογενές ισοζύγιο μειώνονται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μεσοπρόθεσμα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ πέφτει κάτω από το επίπεδο του 2023 με πιθανότητα μεγαλύτερη από 90%».
Πιθανή μια νέα αναβάθμιση μέσα στο φθινόπωρο
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε σταθερές προοπτικές για ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ελλάδα» προσθέτει η έκθεση. Κατά τους οικονομολόγους της Goldman Sachs, οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να κορυφωθούν τη διετία 2024-25. Επιπλέον, η θεσμική ποιότητα του ελληνικού κράτους συνεχίζει να βελτιώνεται, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημόσιους θεσμούς στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση του δημόσιου χρέους . Πιο πρόσφατα -υπενθυμίζει η έκθεση- η Έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης για την εξέλιξη της υποδομής 2024 της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία επικεντρώνεται στη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη έργων υποδομής, τοποθετεί την Ελλάδα στην κορυφή της διανομής στην Ευρώπη.
«Δεδομένου του μακροοικονομικού τοπίου και των θετικών προοπτικών από τους οίκους αξιολόγησης, θεωρούμε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή θέση για πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης στις προσεχείς αξιολογήσεις (S&P στις 18 Οκτωβρίου, Fitch στις 22 Νοεμβρίου, Scope στις 6 Δεκεμβρίου)» καταλήγει η Goldman Sachs.
Διαβάστε επίσης
Μεσοπρόθεσμο: 21 νέες παροχές ύψους 1,2 δισ. ευρώ
Κόπολα vs Netflix: Ποιες οι προσδοκίες για το Megalopolis
Η πράσινη επέλαση της Masdar στην Ευρώπη