THEPOWERGAME
Θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ που ανοίγουν «παράθυρο» για μεγαλύτερες παροχές στην τετραετία 2025 – 2028 προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο, που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα ο Κωστής Χατζηδάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα συνοδέψει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 στη Βουλή. Τόσο το Μεσοπρόθεσμο όσο και ο νέος προϋπολογισμός έχουν ως βασικές προτεραιότητες τη διατήρηση ενός πλεονασματικού δημοσιονομικού ισοζυγίου με αποτέλεσμα να «ευθυγραμμίζονται» πλήρως με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που θέτουν ανώτατες «οροφές» στις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες, βάζοντας οριστικό τέλος στις έκτακτες επιταγές ακρίβειας. Με βάση το νέο πλαίσιο, προβλέπεται αύξηση της τάξης του 3,2% στις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικές πολιτική το 2025 ενώ κοντά σε αυτό το όριο θα κινηθούν οι παροχές τα επόμενα χρόνια.
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κάνει την υπέρβαση το επόμενο χρόνο κινούμενη πάνω από το πλαφόν του 3% στις πρωτογενείς δαπάνες λόγω των καλύτερων επιδόσεων στους στόχους για τα πλεονάσματα καθώς αναμένεται να διαμορφωθούν στο 2,4% του ΑΕΠ, έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,1% του ΑΕΠ. Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη είναι ότι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα «κλειδώνουν» σε αυτό το εύρος και τα επόμενα χρόνια γεγονός που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μοιράσει το παραπάνω, όπως έκανε και φέτος χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα. Επίσης το επιπλέον πλεόνασμα μπορεί να διοχετευτεί για την ακόμα ταχύτερη μείωση του χρέους με επιπλέον εξαγορές ακριβών δανείων από το πρώτο μνημόνιο. Για το 2025 προβλέπεται περαιτέρω μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 146,3% από 152,7% που θα διαμορφωθεί το 2024 και θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. Στο μέτωπο της ανάπτυξης ο προϋπολογισμός υιοθετεί την πρόβλεψη για οριακή επιτάχυνση του ΑΕΠ στο 2,4% από 2,2% φέτος με περαιτέρω εξασθένιση του πληθωρισμού στο 2% από 2,6% που είναι η εκτίμηση για το 2024.
Στο Μεσοπρόθεσμο θα περιγράφονται τα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα:
- Αύξηση συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ. Η αύξηση εκτιμάται κοντά στο 2,5% με εκτιμώμενο κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ.
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευρώ σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 670.000 περίπου συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ).
- Οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, ώστε ο εισαγωγικός να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού. Το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα προσδιορίσει την αύξηση των μισθών στο Δημόσιο που θα εφαρμοστεί από 1ης Απριλίου 2025. Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σήμερα σε 830 ευρώ και στόχος είναι να ανέλθει σε 950 ευρώ τον Απρίλιο του 2027, που σημαίνει ότι η μέση ετήσια αύξηση με βάση το στόχο για 950 ευρώ το 2027, ανέρχεται σε περίπου 40 ευρώ.
- Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων, με κόστος 40 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ ετησίως και 2.500 σε περίπτωση συγκατοίκησης, από το τρέχον σχολικό έτος.
- Αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ένστολων (αστυνομία, πυροσβεστικό σώμα, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις) από 1/1/2025.
- Μία επιπλέον δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ
- Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.
- Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑ. Αφορά περίπου 185.000 άτομα και το κόστος εκτιμάται σε 37 εκατ.
- Ενίσχυση 200 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ (περίπου 35.000) θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ. Το κόστος εκτιμάται σε 7 εκατ. ευρώ.
- Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (περίπου 205.000) θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο.
- Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2025, εκ των οποίων 0,5% από τις εισφορές εργαζομένων και 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας, με καθαρό κόστος 440 εκατ. ευρώ. μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 1.300 ευρώ.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες..
- Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Οι αγρότες, μέσω διαδικασίας που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ που έχουν πληρώσει μέσα σε κάθε έτος. Σημειώνεται ότι το ποσό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο. Το μέτρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση του χαρτοσήμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
- Τριετής απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν.
- Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέα κτίρια.
- Απαλλαγή από το φόρο ασφαλίστρου (15%) συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
- Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων.
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
- Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών ΕΣΥ με συντελεστή 22%.
- Κίνητρα στις επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Διαβάστε επίσης
Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις: Ένταξη αγροτών, οι 3 αλλαγές
Οκτώ κορυφαίες ετικέτες ρούμι διαθέσιμες κάτω από 50 ευρώ
Τα πλωτά πυρηνικά στην Ελλάδα και η διαδικασία της αποξήλωσης