THEPOWERGAME
Τουρισμός και αναβαλλόμενη κατανάλωση είναι οι δύο παράγοντες που καθορίζουν την επιστροφή της χώρας και της οικονομίας της στην κανονικότητα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η εγχώρια οικονομία φαίνεται ότι επιστρέφει στην κανονικότητα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, να μην δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα δευτερογενούς κρίσης π.χ. μαζικά λουκέτα και απολύσεις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι από τον ερχόμενο μήνα ολοκληρώνονται τα μέτρα στήριξης, αλλά ότι θα είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά σε συγκεκριμένους κλάδους και κατηγορίες απασχολουμένων. Ως τέτοιο παράδειγμα στήριξης αναφέρονται οι εποχικοί εργαζόμενοι στην τουρισμό, για τον οποίο σήμερα αναμένεται να υπάρξει μια σύσκεψη παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας. Ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.
Αναφορικά με τον τουρισμό το οικονομικό επιτελείο έχει εκτιμήσει φέτος τον διπλασιασμό περίπου των εσόδων της προηγούμενης χρονιάς. Πέρυσι τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν στο 24% εκείνων του 2019 και για φέτος αναμένονται να ανέλθουν λίγο χαμηλότερα από το 45%. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης των τουριστικών εσόδων οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά μια ποσοστιαία μονάδα.
Σημειώνεται ότι αρχικά στον προϋπολογισμό του 2021 τα τουριστικά έσοδα για το 2021 είχαν εκτιμηθεί στο 50% έως 55% εκείνων του 2019, αλλά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που δημοσιοποιήθηκε αργότερα, υποχώρησαν σε εκτίμηση και βρέθηκαν στο 40% έως 45%. Ετσι μειώθηκε και η εκτιμώμενη για φέτος ανάπτυξη του ΑΕΠ, από 4,8% στον προϋπολογισμό του 2021 σε 3,6% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Από την άλλη πλευρά, άγνωστος Χ παραμένει και η αναβαλλόμενη κατανάλωση. Οι κυβερνητικοί ποντάρουν πολύ στην διεύρυνση της κατανάλωσης η οποία πιέστηκε πολύ κατά την περίοδο της πανδημίας και των lockdown. «Η αύξηση των καταθέσεων από την έναρξη της πανδημικής κρίσης έχει ξεπεράσει τα 24 δισ. ευρώ, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ισχυρή αναβαλλόμενη κατανάλωση».
Οι ίδιοι παράγοντες, κρίνοντας την πορεία των επιχειρήσεων και της οικονομίας, σημειώνουν ότι τον περασμένο μήνα (Απρίλιος) τουλάχιστον σε επίπεδο ηλεκτρονικών συναλλαγών, με εξαίρεση τον κλάδο των ξενοδοχείων που φαίνεται να υποχωρεί σημαντικά, όλοι άλλοι κλάδοι είναι «πράσινοι» ή οριακά «κόκκινοι».
Η ενθαρρυντική αυτή σύγκριση φυσικά δεν γίνεται με τον Απρίλιο του 2020, όπου η αγορά είχε κυριολεκτικά παγώσει, αλλά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Συνολικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι αυξημένες κατά 15%, και αν ληφθεί υπόψιν η αύξηση της τάσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά περίπου 12%, τότε αφήνεται αυτό το περιθώριο αισιοδοξίας στο οικονομικό επιτελείο.
Προς τη κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αν. υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη στο Delphi Economic Forum, η χώρα αναμένει μέχρι τέλος του έτους 7,9 δισ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις αυτές, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, δεν κινδυνεύουν, καθώς οι στόχοι και οι όροι εκταμίευσης, τουλάχιστον για την πρώτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος, είναι σχετικά εύκολα (σε σχέση με τις επόμενες χρονιές) επιτεύξιμοι.
Επομένως τα χρήματα θα εκταμιευθούν αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι η απορρόφησή τους. Απαιτεί την διενέργεια διπλάσιας δημόσιας δαπάνης από το συνηθισμένο. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλουν τα προγράμματα της «Ψηφιακής Μέριμνας», τα διάφορα προγράμματα «Εξοικονομώ», προγράμματα καταρτίσεων κ.ά.