THEPOWERGAME
Η τουριστική βιομηχανία της Μαγνησίας βιώνει ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια της, καθώς η περιοχή έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα που απειλούν να καταστρέψουν την οικονομική ευημερία των τοπικών επιχειρήσεων. Τα πρόσφατα γεγονότα, με το σοκαριστικό φαινόμενο των νεκρών ψαριών στις ακτές του Παγασητικού, προστέθηκαν σε μια σειρά από άλλες κρίσεις, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση που χρήζει άμεσων και δραστικών λύσεων.
Η αρχή του τέλους: Τα νεκρά ψάρια
Η εικόνα με τα νεκρά ψάρια που εμφανίστηκαν στις ακτές του Βόλου έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες. Η έντονη δυσοσμία που συνοδεύει το φαινόμενο έκανε την παραμονή στις παραλιακές περιοχές σχεδόν αδύνατη, οδηγώντας σε μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία και στην εστίαση. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, σε δηλώσεις του στο powergame.gr περιέγραψε τη δραματική κατάσταση: «Ήρθε και η ταφόπλακα στον τουρισμό που λέγεται νεκρά ψάρια. Δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με ακυρώσεις που φτάνουν το 30%. Κάποια ξενοδοχεία άδειασαν εντελώς, αφού οι επισκέπτες έφυγαν λόγω της δύσκολης κατάστασης».
Πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν μαζέψει τα νεκρά ψάρια σε μεγάλο βαθμό αλλά «συνεχίζει να μην χτυπάει το τηλέφωνο», λέει ο κ. Ζαφείρης, καθώς οι εικόνες του Παγασητικού έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Η οικονομική καταστροφή
Οι συνέπειες για τον τουριστικό κλάδο της Μαγνησίας είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Ο τουρισμός αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή και η μείωση της τουριστικής κίνησης οδηγεί σε σημαντικές οικονομικές απώλειες.
Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις εστίασης στην παραλιακή ζώνη, τα διάσημα τσιπουράδικα του Βόλου, που παραμένουν άδεια από πελάτες και από έσοδα.
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας καταθέτει σήμερα μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας αποζημίωση για τη δυσφήμηση που υπέστη η περιοχή. «Οι φωτιές, οι πλημμύρες, ο κόβιντ είναι φυσικά φαινόμενα. Εδώ όμως υπάρχει πρόβλημα με ευθύνες κάποιων. Είναι τελείως διαφορετικό το συγκεκριμένο θέμα», εξηγεί ο κ. Ζαφείρης. Στην ανακοίνωση της Ένωσης υπογραμμίζεται η ανάγκη για συλλογικές και άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Δραματική μείωση της τουριστικής κίνησης
Η τουριστική σεζόν για τη Μαγνησία, που είχε ήδη δεχθεί πλήγματα από την πανδημία και τις περσινές πλημμύρες, δέχθηκε νέο χτύπημα με την εμφάνιση των νεκρών ψαριών. «Μέχρι τα μέσα Ιουλίου οι κρατήσεις κινούνταν μειωμένες κατά -40% σε σύγκριση με πέρυσι. Κατόπιν έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και τον Αύγουστο είχαμε 90-95% πληρότητα, μέχρι που εμφανίστηκαν τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, ένα θέμα για το οποίο η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας είχε τον τελευταίο μήνα πολλές επαφές με αρμόδιους, αλλά μας αγνόησαν», εξηγεί ο Γιώργος Ζαφείρης.
Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας εξέδωσε σύσταση για αποφυγή της κολύμβησης σε διάφορες παραλίες ενώ παραμένουν σε υποστολή οι Γαλάζιες Σημαίες σε επτά από τις 11 ακτές του δήμου Βόλου, μέχρι να ελεγχθεί το φαινόμενο και οι ακτές να πληρούν τα κριτήρια βράβευσης. Ο κ. Ζαφείρης αναφέρει ότι οι ξενοδόχοι θα κάνουν νεότερες ανακοινώσεις όταν βγουν οι μετρήσεις για την ασφάλεια των υδάτων.
Μέτρα στήριξης και προβολής
Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων, οι συναρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν σειρά μέτρων στήριξης των πληγέντων επιχειρηματιών, που περιλαμβάνουν επιχορήγηση των επιχειρήσεων, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, και την ενεργοποίηση του σχήματος στήριξης Thessaly Pass. Παράλληλα, προβλέπεται χρηματοδότηση για την προβολή της περιοχής κατά την επόμενη περίοδο, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εικόνα της Μαγνησίας ως ασφαλούς και ελκυστικού τουριστικού προορισμού.
Διαβάστε επίσης
Μόδα και γυναικεία σπορ καταλύτες για νέα επιχειρηματικά deals
Το φαινόμενο Σάρα Βάγκενκνεχτ που σαρώνει τις γερμανικές κάλπες
Great Sea Interconnector: Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις