THEPOWERGAME
Δίκαιο μέτρο χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης το τεκμήριο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που εφαρμόστηκε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. «Δεν μπορώ να αδιαφορώ όταν δηλώνουν 268 ευρώ το μήνα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής.
Σχετικά με τις «σημειακές» αλλαγές, στις οποίες έχει αναφερθεί και ο πρωθυπουργός, ο κ. Χατζηδάκης προαναγγέλλει επέκταση της περιμέτρου έκπτωσης 50% που ισχύει στους οικισμούς έως 500 κατοίκους και τα νησιά έως 3.100 κατοίκους.
«Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα προχωρήσουμε σε ορισμένες σημειακές αλλαγές, αλλά μόνο σημειακές. Βασικό στοιχείο των παρεμβάσεων αυτών θα είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που σημαίνει μια ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 325 ευρώ τον χρόνο, ενώ θα επεκταθεί η περίμετρος της έκπτωσης του 50%, που ισχύει για μικρά χωριά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών είναι μόνο μία από τις 11 πρωτοβουλίες που υιοθετήσαμε. Είναι ένα μέτρο δίκαιο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους, μια ήπια παρέμβαση, καθώς ανεβάζει την κατά κεφαλήν φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών στο επίπεδο των μισθωτών. Προσωπικά, συνειδησιακά δεν μπορώ να δεχθώ ότι ως υπουργός Οικονομικών θα στέκω αδιάφορος απέναντι σε δηλώσεις, με βάση τις οποίες ένας ελεύθερος επαγγελματίας ζει με 268 ευρώ τον μήνα. Μια τέτοια κυνική και πελατειακή αντίληψη δεν μου ταιριάζει και δεν ταιριάζει στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούσαν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο, το έκαναν όμως μόνο λίγες εκατοντάδες, ένα απειροελάχιστο ποσοστό. Νομίζω αυτό κάτι λέει. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, ακόμη, ότι από τους επιπλέον φόρους ενισχύσαμε την παιδεία και την υγεία. Αν το καταργήσουμε, πού θα βρούμε τα λεφτά»;
Σε σχέση με τη ΔΕΘ, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «θα επιδιώξουμε να συνδυάσουμε τρία πράγματα: να επικαιροποιήσουν με την πολιτική μας, απαντώντας σε σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό, το στεγαστικό, να απαντήσουμε σε δικαιολογημένα αιτήματα της κοινωνίας για στήριξη αυτών που πράγματι έχουν ανάγκη, αλλά και να μην υπονομεύσουμε την οικονομική θέση της χώρας και την πρόοδο που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα».
Σε ερώτηση τι περιθώρια υπάρχουν για μέτρα στήριξης, ενόψει και του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που θέτει όριο δαπανών, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε «με βάση την πρόταση που μας έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι δαπάνες του 2025 μπορεί να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024 και η προσπάθεια που κάνουμε είναι να αυξηθούν κάπως περισσότερο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε, αν και συνεχίζονται οι συζητήσεις. Πρέπει, όμως, να σημειώσω ότι το 2025 θα έχουμε οπωσδήποτε αύξηση 1 δισ. ευρώ των τακτικών δαπανών, κυρίως για την υγεία και την παιδεία, επιπλέον 1 δισ. ευρώ αυξήσεις για τις συντάξεις, εκ των οποίων 400 εκατ. ευρώ για τις νομοθετημένες αυξήσεις και 600 εκατ. ευρώ επιπλέον για νέες συντάξεις, αφού έχουμε ολοένα και περισσότερους συνταξιούχους, καθώς και περίπου 850 εκατ. ευρώ αύξηση για την άμυνα, λόγω της αύξησης των φυσικών παραλαβών, κυρίως σε σχέση με τις φρεγάτες Belharra».
«Επομένως σχεδόν τα 3 δισ. ευρώ και η προσπάθεια που κάνουμε είναι να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος προκειμένου μπορέσουν να γίνουν επιπλέον δαπάνες», πρόσθεσε ο υπουργός.
Σχετικά με τη στέγαση ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα δοθούν κίνητρα. «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες, ώστε να αυξηθεί προσφορά διαμερισμάτων, ιδιαίτερα μικρών και μεσαίων διαμερισμάτων, για να καλύψουμε τις ανάγκες των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν μεγαλύτερη πίεση.
Διαβάστε επίσης
Πτώση τιμών στα Airbnb τον Ιούλιο, αλλά η ζήτηση στα ύψη
Κύμα πτωχεύσεων νεοφυών εταιρειών στις ΗΠΑ
Αίρει την απαγόρευση πυρηνικών μονάδων η Σερβία