THEPOWERGAME
«H Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που ερχόμαστε να αντλήσουμε έμπνευση. Όλα τα βήματα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που έγιναν στην πανδημία είναι μια μεγάλη έμπνευση σε πολλές χώρες και σας συγχαίρω».
Το είπε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού και ψηφιακής στρατηγικής Μαργκρέτε Βεστάγκερ στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η κα Βεστάγκερ είπε «η τεχνολογία είναι μέρος του κλειδιού για να κλείσεις τις δυσκολίες και τις πληγές της οικονομικής κρίσης.
Το παράδοξο είναι πως αν και η πανδημία ήταν σκληρή ήταν και η περίοδος που ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνθηκε στην Ελλάδα. Ίσως τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ στην Ευρώπη και αυτό δείχνει πώς έγινε η διαχείριση της πανδημίας.
Οι ευρωπαϊκοί πόροι βοηθούν αλλά μόνο όταν υπάρχει μια κυβέρνηση που προωθεί τα έργα» ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ή ενίσχυσης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
Πρόσθεσε πως «είναι στιγμή για τη δημοκρατία μας να κλείσει την απόσταση από την τεχνολογία» αναφερόμενη στο παράδειγμα της βιομηχανικής επανάστασης και της εντατικοποίησης της εργασίας που ρυθμίστηκε αργότερα.
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε, επίσης, πως «τεχνολογίες όπως η μαζική παρακολούθηση και η κοινωνική βαθμολόγηση (σ.σ. φωτογραφίζοντας την Κίνα) δεν έχουν θέση στην Ευρώπη».
Τέλος, είπε πως «οι άνθρωποι ανησυχούν για τη δύναμη των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων» και πως «πρέπει να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη» στη χρήση των νέων τεχνολογιών
Ο κ. Πιερρακάκης απάντησε πως «η κα Βεστάγκερ είναι έμπνευση για όλους μας». Τόνισε πως σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα έφτανε το 6,8% του ΑΕΠ πριν την οικονομική κρίση. Υπήρχαν πολλά μη απαραίτητα βήματα για τη διεκπεραίωση μίας συναλλαγής ή διαδικασίας.
Για την κυβερνητική στρατηγική στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση τόνισε πως «εστιάσαμε σε μια λέξη «ενδυνάμωση».
Με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών μειώναμε την αλληλεπίδραση πολίτη – υπηρεσίας και στο πρώτο lockdown επιταχύναμε την βασική μεταρρύθμιση του gov.gr με 501 υπηρεσίες και τώρα έχουμε 1.152 υπηρεσίες. Λειτουργεί ως επιταχυντής εμπιστοσύνης. Εμπιστεύεσαι λιγότερο το κράτος όταν σε στέλνει σε διάφορες υπηρεσίες».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πως «είμαστε λίγες εβδομάδες μακριά από το να απλοποιήσουμε τη μεταβίβαση ακινήτου.
Σήμερα χρειάζονται περίπου 20 βήματα» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι «το πρώτο κράτος – μέλος που ενσωμάτωσε τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στο εθνικό δίκαιο». Όπως είπε, ο αριθμός των ηλεκτρονικών πράξεων έφτασε τα 94 εκατ. και αυξήθηκε κατά 11 φορές το 2020.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, «το 2019 είχαμε το σχέδιο μιας φιλόδοξης στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά δεν είχαμε πόρους» καθώς παραμένουν μεγάλες προκλήσεις για αναβάθμιση υπηρεσιών σε σχέση με το συνταξιοδοτικό σύστημα.
«Αν δεν είχαμε το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε τα έργα» εξήγησε. Κατά τον υπουργό, το Ταμείο Ανάκαμψης «είναι ένα Σχέδιο Μάρσαλ και μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός. Μας παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης της στρατηγικής που σχεδιάσαμε το 2019».
Σε ερώτηση για την πλατφόρμα εμβολιασμών και αν αυτή θα χρησιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο μετά το τέλος της επιχείρησης «Ελευθερία» ο υπουργός είπε πως «μπορεί μετά το τέλος να χρησιμοποιηθεί για τον τομέα της υγείας για το κλείσιμο ραντεβού, το εξετάζουμε. Όμως το μήνυμα είναι ευρύτερο.
Το ψηφιακό σύστημα στέλνει το μήνυμα πως θέλουμε να μετασχηματίσουμε το κράτος συνολικά όχι μόνο στην υγεία. Λειτουργεί ως δημιουργός εμπιστοσύνης προς το κράτος».
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «καθώς το κράτος ψηφιοποιείται η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι να προσαρμόσουμε συγκεκριμένα πρόγραμμα για την επανακατάρτιση κυρίως εκείνων που στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων».