THEPOWERGAME
Εντός των επομένων ημερών ξεκινά η διαδικασία για την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου Γρηγόρη Δημητριάδη, στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου που θα προσληφθεί από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστή ως υπερταμείο, προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους είναι η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, αλλά και άλλες επιχειρήσεις και επενδυτικά κεφάλαια.
Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι με την προκήρυξη αυτή εγκαινιάζεται από το υπερταμείο η διαδικασία αξιοποίησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων που παραμένουν στη ιδιοκτησία του δημοσίου και συγκεκριμένα του υπερταμείου. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, είπε ότι στόχος της διοίκησης είναι να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη αξιοποίηση των εταιριών του Δημοσίου που είναι στο χαρτοφυλάκιό του, εκμεταλλευόμενο το εξαιρετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα, ειδικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι επενδυτικές ευκαιρίες
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ, στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου περιλαμβάνεται ένα μεγάλο εύρος δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν αναπτύξει φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα στα οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και ιδιωτικά κεφάλαια. Τόνισε ότι είναι σημαντικό για το Υπερταμείο να έχει ένα ενεργό ρόλο και να στηρίξει τις θυγατρικές του ώστε να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες μέσα από μία πιο πελατοκεντρική φιλοσοφία, να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση και να προχωρήσουν με τα επενδυτικά τους πλάνα. Ο ρόλος του Υπερταμείου είναι να διευκολύνει τις επενδύσεις αυτές και να επιλύσει τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στην πορεία.
Η αποστολή του Υπερταμείου
Επίσης ο επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ, τόνισε ότι η λειτουργία του Υπερταμείου είναι συνυφασμένη και με τις τρεις έννοιες, Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση, καθώς στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ που καλούνται να διαχειριστούν την μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, και εξυπηρετούν όλες το δημόσιο συμφέρον». Η δε εταιρική διακυβέρνηση είναι προϋπόθεση για να φέρει το Υπερταμείο σε πέρας την αποστολή του, που σε αυτό το πλαίσιο αφορά στον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη λειτουργία των ΔΕΚΟ.
Τέλος ο κ. Δημητριάδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να μην αντιμετωπίζονται τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης ως ένα τυπικό ζήτημα συμμόρφωσης με κανονισμούς, αλλά να σταθούμε στην ουσία και να φροντίσουμε οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης να διαπεράσουν όλη την εταιρεία και να γίνουν ιδιοκτησία όλων των εργαζόμενων. «Μπορεί βραχυπρόθεσμα οι επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες διακυβέρνησης να θεωρούν ότι έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά μακροπρόθεσμα θα βγουν ζημιωμένες», είπε χαρακτηριστικά.