THEPOWERGAME
«Βιώσιμο παραμένει το ελληνικό χρέος μολονότι αυξήθηκε στην διάρκεια της πανδημίας», τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στέλνοντας μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM η Ελλάδα είναι η χώρα που αναλογικά με το ΑΕΠ της θα πάρει τα περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα προέλθει τόσο από την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, από την συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος, από τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Δικαιοσύνης, της Εκπαίδευσης και της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και από τις πολιτικές που συνδέονται με την ψηφιακή σύγκλιση και την πράσινη ανάπτυξη.
Ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι το ελληνικό χρέος αυξήθηκε στην διάρκεια της πανδημίας, όπως συνέβη σε όλη την Ευρώπη, αλλά παραμένει βιώσιμο, εφόσον η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη την οποία η Κομισιόν αναθεώρησε στο 4,1% για φέτος έναντι 3,6% που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Statement by #ESM Managing Director Klaus #Regling following his meeting this afternoon with Greek Finance Minister @cstaikouras in Athens https://t.co/XhHBkzW4vW pic.twitter.com/Ggq9VpgRJB
— ESM (@ESM_Press) May 12, 2021
Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντηση του κ. Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, όπως και οι φοροελαφρύνσεις που ξεκίνησαν το 2019.
Τόνισε δε ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τις οξείες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, όπως έχει επανειλημμένα αναγνωριστεί από εταίρους, θεσμούς, αγορές, οίκους αξιολόγησης και επενδυτές.
Δήλωσε μάλιστα ότι θα πρέπει «να επανεξετάσουμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην αντιμετώπιση κρίσεων, της προστασίας και ενθάρρυνσης των δημοσίων επενδύσεων και της διαφάνειας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών».
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των θεσμών και των εταίρων για την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο να γίνουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες πιο συνεκτικές και οι οικονομίες πιο ανθεκτικές.
Κάτι τέτοιο προϋποθέτει έμπρακτη αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων, ώστε να δικαιώσουμε την ιστορία της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής, συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.