THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε καλύτερη θέση να αποφασίσει για τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της το φθινόπωρο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.
«Θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες τον Σεπτέμβριο, και κυρίως νέες μακροοικονομικές προβλέψεις, οπότε θα είμαστε σε θέση να επανεκτιμήσουμε καλύτερα τη στάση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε στο Europa Press. «Από πλευράς δεδομένων, ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ πιο βολικός μήνας για τη λήψη αποφάσεων από ό,τι ήταν ο Ιούλιος».
Η ΕΚΤ διατήρησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια σε αναμονή, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι η επόμενη συνεδρίαση πολιτικής – στις 11-12 Σεπτεμβρίου – είναι «ορθάνοιχτη». Ενώ οι αγορές υπολογίζουν σε δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων φέτος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής γίνονται όλο και λιγότερο σίγουροι ότι μια τέτοια πορεία είναι ρεαλιστική και δεν θέλουν οι επενδυτές να υποθέσουν ότι μια μείωση στην επόμενη συνεδρίαση είναι τελειωμένη υπόθεση, δήλωσαν στο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
«Το σημερινό επίπεδο αβεβαιότητας είναι τεράστιο, οπότε πρέπει να είμαστε συνετοί όταν παίρνουμε αποφάσεις», ανέφερε ο Γκίντος. «Ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσε.
Ο Γκίντος ανέφερε επίσης σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΚΤ ότι «όλες οι μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού μειώνονται, επομένως η διαδικασία αποπληθωρισμού θα συνεχιστεί από τις αρχές του επόμενου έτους».
«Βλέπουμε ήδη ότι οι μισθοί αρχίζουν να επιβραδύνονται», ανέφερε ο Γκίντος.
«Οι έρευνές μας δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι αυξήσεις των μισθών θα μετριαστούν, ιδίως από το 2025, επειδή η τρέχουσα αύξηση των μισθών συνδέεται στενά με την ανάκτηση της αγοραστικής δύναμης ως αποτέλεσμα του προηγούμενου πληθωρισμού», τόνισε ακόμη.
«Και αν οι μισθολογικές αυξήσεις μετριαστούν, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών – ο οποίος είναι πιο ευαίσθητος στις εξελίξεις των μισθών – θα μετριαστεί επίσης, και αυτό θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τον στόχο μας για πληθωρισμό 2% στο τέλος του επόμενου έτους», υπογράμμισε ο Γκίντος.
Διαβάστε επίσης
DBRS: Γιατί οι μπύρες χωρίς αλκοόλ κατακτούν την αγορά
Αυξάνεται η ζήτηση για Airbnb: Τι γίνεται με τις τιμές στην Ελλάδα
Σδούκου: Η αλήθεια για τις επιδοτήσεις ρεύματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων