THEPOWERGAME
Για να συνεχίσει η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται θα πρέπει να συνεχίσει με μεγαλύτερα βήματα την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, με αφορμή την παρουσίαση την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το β’ τρίμηνο του έτους, η χώρα για να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2% ή και περισσότερο για να συγκλίνει με την Ευρώπη θα πρέπει να εντείνει τα βήματά της.
Ο κ. Βέττας χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη τη μείωση των εξαγωγών αγαθών, παρά το γεγονός ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας διευρύνθηκε και μαζί του επιδεινώθηκε περαιτέρω το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Μάλιστα, τα στοιχεία που φέρνει το ΙΟΒΕ δείχνουν ότι η εγχώρια προστιθέμενη αξία των εξαγωγών της χώρας μας είναι χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ και ότι μάλιστα η απόκλιση μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ διευρύνθηκε μετά το 2015.
Αναφορικά με τις επενδύσεις ο κ. Βέττας είπε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες και ποιοτικότερες επενδύσεις. Το α’ τρίμηνο του έτους ανέκαμψαν οι επενδύσεις -κυρίως σε ότι αφορά τα αποθέματα τους- και λιγότερο ο πάγιος εξοπλισμός που αυξήθηκε μόνον 3%. Όπως είπε ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, οι επενδύσεις είναι μονόδρομος για την σύγκλιση της χώρας μας με την ΕΕ και οι προϋποθέσεις μας δεν είναι ευοίωνες.
Για παράδειγμα, το περιβάλλον δεν είναι ισχυρό, αφού η βασική μας αγορά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναπτύσσεται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Από την άλλη πλευρά το επενδυτικό κενό είναι μεγάλο και μόλις πρόσφατα οι δαπάνες σε πάγιο εξοπλισμό ξεπέρασαν τις αποσβέσεις.
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, όσο δεν θα υπάρχουν ισχυρές επενδύσεις το ήδη επιβαρυμένο δημογραφικό θα επιδεινώνεται, καθώς εκείνοι που θα φεύγουν από τη χώρα, θα είναι περισσότεροι από εκείνους που έρχονται. Τέλος, αναφερόμενος με την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τα τελευταία 50 χρόνια (της Μεταπολίτευσης), είπε ότι η χώρα πέτυχε πολλά πράγματα, το επίπεδο διαβίωσης βελτιώθηκε σημαντικά όπως και τα εισοδήματα, αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν χαμηλότεροι του μέσου όρου της Ευρώπης.
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Για το 2024 το ΙΟΒΕ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2,1,% πληθωρισμό 3% και αύξηση των επενδύσεων 14,1% συνολικά και 9,7% σε πάγιο εξοπλισμό. Παράλληλα, η ανεργία θα μειωθεί οριακά στο 10,3% και σύμφωνα με τον κ. Βέττα έχουμε φτάσει στο σκληρό πυρήνα της και ότι δεν πρόκειται να μειωθεί σημαντικά σε μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Επίσης εκτιμά αύξηση των εισαγωγών κατά 1,8% και μείωση των εξαγωγών κατά 0,4%.
Αναφορικά με το ΑΕΠ ο κ. Βέττας σημείωσε ότι η δυναμική των εξαγωγών δεν μπορεί να στηρίξει το 2,1%, και ότι μόνον με αύξηση των επενδύσεων μπορεί να στηριχθεί η πρόβλεψη αυτή. Προς την κατεύθυνση αυτή αρωγός θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε επίσης
Με τι πρόστιμα απειλούνται όσοι δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση
Bloomberg: Υπό απειλή τα ελληνικά νησιά από τον υπερτουρισμό
H τιμή του χαλκού, η ενεργειακή μετάβαση και η Κίνα