THEPOWERGAME
Όταν οι οικονομολόγοι εξετάζουν τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να βρουν υποδείξεις σχετικά με τα επιτόκια, δεν απευθύνονται πρώτα στην Κριστίν Λαγκάρντ.
Μόνο το 40% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg δήλωσε ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ είναι μεταξύ των δύο κορυφαίων μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου που ακολουθούν για να πληροφορηθούν τις απόψεις τους. Από αυτό το εξαμελές πάνελ, οι περισσότεροι προτιμούν να ακούσουν την Ιζαμπέλ Σνάμπελ, Γερμανίδα αξιωματούχο αρμόδια για τις αγορές, και στη συνέχεια τον επικεφαλής οικονομολόγο Φιλιπ Λέιν.
Μεταξύ των 20 εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ, οι εμπειρογνώμονες έχουν περισσότερο χρόνο για τον Γάλλο, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και τον Ολλανδό ομόλογό του Κλάς Κνοτ, ο οποίος θεωρείται από ορισμένους ως πιθανός διάδοχος της Λαγκάρντ. Ο Γερμανός Γιοακίμ Νάγκελ από τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, βρίσκεται στην τρίτη θέση.
Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε ποιος είναι πιο κοντά στον παλμό, όταν τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που καθορίζει τα επιτόκια μιλούν τόσο συχνά και με τόσο ευρύ φάσμα απόψεων. Όταν η πολιτική αλλάζει, όπως τώρα, είναι ακόμη πιο κρίσιμο: Η ΕΚΤ μόλις άρχισε να αναιρεί ένα μπαράζ αυξήσεων των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προσφέροντας ελάχιστα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αντικατοπτρίζουν ότι η Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία έφτασε στην ΕΚΤ χωρίς εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες, ορίζει τον ρόλο της διαφορετικά από τους προκατόχους της.
Ως επί το πλείστον ενεργεί ως πρόεδρος που μεσολαβεί για τη συναίνεση, ενώ ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ επέμενε να είναι ο εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Μάριο Ντράγκι συχνά καθόριζε μονομερώς τις κινήσεις πολιτικής.
«Οι ομιλίες της Λαγκάρντ είναι πολύ σημαντικές, αλλά δεν αποτυπώνουν τα σημεία καμπής ως τέτοια ή τις αλλαγές στα σήματα”, δήλωσε ο Piet Haines Christiansen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank. «Κατά τη διάρκεια της θητείας της, οι Σνάμπελ και Λέιν έχουν αναλάβει το ρόλο να δίνουν ισχυρά αναλυτικά επιχειρήματα για τη στάση της νομισματικής πολιτικής».
Η προσέγγιση της Λαγκάρντ φάνηκε μετά τη μείωση του επιτοκίου τον περασμένο μήνα, όταν αρνήθηκε να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών βημάτων, αλλά αστειεύτηκε στους δημοσιογράφους ότι «είμαι βέβαιος ότι θα ακούσετε κάποιους από τους εξαιρετικούς συναδέλφους μου να διατυπώνουν την άποψή τους».
Έκτοτε, ο Πιέρ Ουνς του Βελγίου, ο Γκαμπριέλ Μαχλούφτ ης Ιρλανδίας και ο Πέτερ Καζιμίρτης Σλοβακίας δήλωσαν ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού μόνο μία ακόμη φορά φέτος, ενώ η περαιτέρω δράση θα εξαρτηθεί από την υποχώρηση του πληθωρισμού προς το 2%. Ο Γιάννης Στουρνάρας της Ελλάδας, από την άλλη πλευρά, θέλει δύο ακόμη βήματα και ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας «μερικά».
Οι αγαπημένοι οικονομολόγοι Κνοτ και Νάγκελ ήταν λιγότερο ακριβείς. Ο πρώτος έχει αγκαλιάσει μόνο τα στοιχήματα της αγοράς για μία ή δύο μειώσεις, ενώ ο δεύτερος έχει τονίσει ότι η ΕΚΤ δεν βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο μετά την αρχική της κίνηση.
«Μεταξύ των εθνικών διοικητών, ο κ. Κνοτ είναι η πρώτη μου επιλογή», δήλωσε ο Kristian Toedtmann, οικονομολόγος της Dekabank. «Είναι σαφώς στο στρατόπεδο των γερακιών, αλλά οι απόψεις του είναι καλά αιτιολογημένες και ανοιχτές σε επιχειρήματα. Η εκτίμησή του ότι η νομισματική πολιτική θα εξακολουθήσει να είναι περιοριστική ακόμη και μετά από μερικές ακόμη μειώσεις επιτοκίων είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού».
Το νούμερο 2 του Toedtmann είναι ο Νάγκελ -με βάση το βάρος της Bundesbank- και ακολουθεί ο Βιλερουά λόγω των κεντρώων απόψεών του.
Ο Γάλλος έχει επεξεργαστεί προσεκτικά αυτή τη θέση από τον διορισμό του το 2015, όταν οι αξιωματούχοι συγκρούονταν έντονα και συχνά για τα αρνητικά επιτόκια και την αγορά ομολόγων.
Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, εξέπληξε ορισμένους παρατηρητές της ΕΚΤ με τις ασυνήθιστα ήπιες απόψεις του: Πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια δεύτερη μείωση του επιτοκίου τον Ιούλιο – κάτι που οι οικονομολόγοι και οι αγορές δεν ανέμεναν πλέον.
Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τείνουν να είναι λιγότερο ανοιχτά όσον αφορά την προσωπική τους στάση από ό,τι οι επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Αλλά ενώ ούτε ο Λέιν ούτε η Σνάμπελ προσέφεραν λεπτομέρειες σχετικά με τα επιτόκια αργότερα φέτος, οι παρατηρήσεις τους μελετώνται προσεκτικά παρόλα αυτά.
Ο Λέιν τείνει να εστιάζει τις δημόσιες εμφανίσεις του σε λεπτομερείς εξηγήσεις για την υγεία της οικονομίας της ευρωζώνης – συχνά χρησιμοποιώντας ακαδημαϊκή γλώσσα που μπορεί να κάνει τα επιχειρήματα δυσνόητα.
Δέχθηκε επικρίσεις όταν οι προβλέψεις της ΕΚΤ που επέβλεψε υποτίμησαν την κλίμακα της αύξησης του πληθωρισμού στην περιοχή. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε για πολύ καιρό ότι το σοκ ήταν παροδικό.
Η Σνάμπελ καθορίζει συχνά την ατζέντα για τις μελλοντικές προκλήσεις. Ήταν η πρώτη που συζήτησε διεξοδικά για το πώς η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό της και να ελέγξει τα επιτόκια στον νέο-κανονικό κόσμο, ή πώς η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό.
Και η ίδια, όμως, έχει κάνει λάθος στην ανάγνωση της οικονομίας, διατηρώντας την επιλογή μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς ορισμένοι συνάδελφοί της αναρωτιόντουσαν αν η ΕΚΤ είχε ήδη παρατραβήξει και οι αναλυτές και οι αγορές σκέφτονταν μια πρώτη μείωση.
Για την Toedtmann, ο Λέιν και η Σνάμπελ είναι «αντίθετες». Είπε ότι «είναι επομένως διαφωτιστικό να αντιπαραβάλλουμε τις απόψεις των δύο».
Διαβάστε επίσης
Περιφέρεια Αττικής: Αλλάζουν θέση οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: O ένοπλος έχει παίξει σε διαφήμιση της BlackRock
ΕΒΙΚΕΝ: Να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο για τους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ