THEPOWERGAME
Στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και έχουν επίπτωση στον προγραμματισμό των διακοπών, αλλά και στην ακρίβεια αναφέρθηκε ο Απόστολος Ραυτόπουλος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.
Οι Έλληνες και οι καλοκαιρινές διακοπές
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος επισήμανε ότι μόνο το 40% των Ελλήνων θα καταφέρει να πάει διακοπές φέτος. Η μειωμένη αγοραστική δύναμη, που έχει συρρικνωθεί κατά 8,3%, καθιστά δύσκολη την κάλυψη των εξόδων για διακοπές. Σύμφωνα με την έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, τα χρήματα από τον μισθό επαρκούν μόνο για 19 ημέρες, ενώ η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας αναφέρει ότι φτάνουν για μόλις 16 ημέρες. Αυτό το γεγονός καθιστά σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους Έλληνες να απολαύσουν καλοκαιρινές διακοπές.
Όσοι καταφέρουν να πάνε διακοπές θα περιορίσουν τις ημέρες τους και θα προτιμήσουν την ηπειρωτική Ελλάδα για να αποφύγουν το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Επιπλέον, θα επιλέξουν περιοχές με χαμηλότερα έξοδα διαμονής, ενώ η διάρκεια των διακοπών τους θα είναι κατά μία ημέρα λιγότερη σε σύγκριση με πέρυσι.
Η ακρίβεια στα τρόφιμα
Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο κ. Ραυτόπουλος τόνισε ότι δεν παρατηρείται καμία αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα. Αντίθετα, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Για παράδειγμα, οι τιμές των ψαριών έχουν αυξηθεί κατά 7,2%, ενώ στα φρούτα η αύξηση ξεπερνά το 18%.
Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει περαιτέρω τους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά αυξανόμενα έξοδα για τα βασικά είδη διατροφής και τις καθημερινές ανάγκες. Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος καλεί για άμεσες παρεμβάσεις και μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε:
«Σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, θα πάνε διακοπές οι 40 στους 100 Έλληνες. Λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης του μισθού μας κατά 8,3%, οι Έλληνες στη χώρα τους δεν μπορούν να πάνε διακοπές. Τα χρήματα από τον μισθό κατά τη ΓΣΕΒΕΕ φτάνουν για 19 ημέρες, κατά την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας για 16 ημέρες. Αυτό κάνει όχι δύσκολο, αλλά αδύνατο για τους περισσότερους Έλληνες να πάμε διακοπές. Και αυτό που βλέπουμε γι’ αυτούς που θα πάνε διακοπές είναι ότι θα πάνε λιγότερες μέρες και θα προτιμήσουν την ηπειρωτική Ελλάδα λόγω του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, καθώς και ότι θα προτιμήσουν περιοχές οι οποίες χρειάζονται λιγότερα χρήματα για τη διαμονή τους, η οποία θα είναι κατά μία μέρα λιγότερη από πέρυσι».
Για την ακρίβεια
«Στα τρόφιμα δεν βλέπουμε καμία αποκλιμάκωση των τιμών ή να έχουν υποχωρήσει οι τιμές από αυτές που ήταν τον περασμένο μήνα, αντιθέτως βλέπουμε σε πάρα πολλά προϊόντα να έχουν αυξηθεί οι τιμές και ιδίως σε προϊόντα πρώτης ανάγκης. Για παράδειγμα βλέπουμε στα ψάρια πολύ μεγάλη αύξηση, που ξεπερνάει το 7,2%, ενώ στα φρούτα ξεπερνάει το 18%».
Διαβάστε επίσης:
Servicers: Πώς θα επιστρέψουν στις τράπεζες πρώην κόκκινα δάνεια
Παπουτσάνης: Κερδίζει μερίδια το Αρκάδι και χτίζει εξαγωγές
Στο τραπέζι της Κομισιόν βάζει ο Γ. Μανιάτης ενεργειακή φτώχεια και διασυνδέσεις