THEPOWERGAME
Οικονομική ύφεση και ολιγοπωλιακές πρακτικές έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το 2023. Η έκθεση αναφέρει ότι το 87,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων πιστεύει ότι ολιγοπώλια ελέγχουν και διαμορφώνουν τις τιμές, ενώ μόλις το 8,5% θεωρεί ότι υπάρχει υγιής ανταγωνισμός.
Η οικονομική κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων έχει επιδεινωθεί σημαντικά, όπως αποδεικνύει η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος κατά έξι μονάδες από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 έως το αντίστοιχο του 2023, φτάνοντας τις 63,9 μονάδες. Η πληθωριστική κρίση και τα συσσωρευμένα προβλήματα από διαδοχικές κρίσεις έχουν πλήξει σοβαρά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυξάνεται το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων
Σύμφωνα με τη σύνοψη της έρευνας, το κόστος λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 35% το διάστημα 2021-2023. Σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι το λειτουργικό κόστος τους αυξήθηκε τα τελευταία 2 έτη και δημιούργησαν πιεστικό περιβάλλον αύξησης τιμών στις υπηρεσίες και τα αγαθά που εμπορεύονται ενώ περισσότερες από τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας (25,5% των πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και ότι έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα ενώ το 25,1 % των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ότι διαθέτει ρευστότητα μόλις για ένα μήνα).
Επιπλέον, τονίζεται ότι «η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος συσχετίζεται με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Η μεγάλη όμως υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος κατά έξι μονάδες, που δεν είναι ανάλογη της οικονομικής επιβράδυνσης, αποκαλύπτει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στη χώρα μας, που εντείνονται, αντί να εξασθενούν. Αντίστοιχα, η υποχώρηση του δείκτη προσδοκιών των ΜμΕ κατά 4,1 μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2023, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του έτους, προοιωνίζουν την είσοδο της οικονομίας σε συνθήκες στασιμότητας».
Προτεινόμενα μέτρα
Προκειμένου να σταματήσει η καθοδική πορεία των ΜμΕ, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει μέτρα μείωσης των διοικητικών βαρών, διασφάλιση προσιτών τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, και πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ώστε να προσαρμοστούν στη διπλή μετάβαση (ψηφιακή και πράσινη) και να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού.
Επίσης, παρά τη συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2023, ο κύκλος εργασιών των μικρών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 3%, με το 57,3% των επιχειρήσεων να ολοκληρώνουν τη χρονιά με κέρδη. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση των επιχειρήσεων που δηλώνουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, γεγονός που παραδοσιακά βελτιώνεται λόγω του τουρισμού.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις επιχειρήσεις στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα, η απασχόληση στις μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκε, με θετικές προοπτικές για το 2024.
Καββαθάς: Στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, τόνισε την ανάγκη για εφαρμογή αντιμονοπωλιακών πολιτικών ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, σημειώνοντας ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό.
Θεοδωρικάκος: Ανάγκη για νέο παραγωγικό μοντέλο
Στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2023 της ΓΣΕΒΕΕ παραβρέθηκε και μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. «Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο το Υπουργείο Ανάπτυξης καλείται να συνδιαμορφώσει και να συμβάλλει στην υλοποίησή του» ανέφερε.
«Βασικό χαρακτηριστικό ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης για την Ελλάδα είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας, η υλοποίηση μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής για την ελληνική βιομηχανία» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης
Φόβος για αεροπλάνα: 6 tips για να τον ξεπεράσετε
Starbucks: Deal με τους Μαρινόπουλους και σύμβαση για άλλα 10 χρόνια
Αλλάζει το μείγμα εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ: Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες