THEPOWERGAME
Η πανδημία της Covid ετοιμάζει τον «επαναπατρισμό» στην Ευρώπη μεγάλου μέρος της φαρμακευτικής παραγωγής που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε «εξαχθεί» σε τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής της Boehringer Ingelheim Hellas, Δημήτρης Αναγνωστάκης, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει μέρος του «επαναπατρισμού» της φαρμακευτικής παραγωγής που πρόκειται να συντελεστεί στα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το στέλεχος της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας πρότεινε η κυβέρνηση να δημιουργήσει μια επιτροπή υψηλού επιπέδου που θα ασχοληθεί με το θέμα. Σημείωσε ότι ήδη η επιστροφή της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Δανία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Πορτογαλία και Πολωνία, έχουν αποστείλει σχετική επιστολή στην Κομισιόν. Της προσπάθειας, όπως σημείωσε το στέλεχος της Boehringer Ελλάδος, ηγείται η Δανία.
Ο κ. Αναγνωστάκης αναφέρθηκε και στην επένδυση της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας, ύψους 85 εκατ. ευρώ, η οποία κατέστησε την Boehringer Ελλάδος, μια μεγάλη εξαγωγική δύναμη στην Ελλάδα. Η εταιρεία, όπως είπε, εκτόξευσε τις εξαγωγές της από 250 εκατ. ευρώ το 2019 σε 600 εκατ. ευρώ πέρυσι ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. «Πραγματοποιούμε εξαγωγές σε 70 χώρες που αντιστοιχούν στο 2,2% των συνολικών εξαγωγών της χώρας», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι η εταιρεία αναμένει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA), προκειμένου να εξάγει και στις ΗΠΑ.
Η εξέλιξη αυτή, όπως είπε, έφερε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας στην Ελλάδα, ύψους 80 εκατ. ευρώ στην πενταετία. Αναφερόμενος στο μέτρο του συμψηφισμού του claw back, σημείωσε ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε μια υπερκομματική απόφαση, η οποία έφερε θετικά αποτελέσματα.
Η νέα στρατηγική ανάπτυξης
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Vianex Κωνσταντίνος Παναγούλιας, σημείωσε ότι το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα έχει κλείσει τον κύκλο του ότι και πρέπει να αναζητηθεί ένα νέο. Το υφιστάμενο μοντέλο περιέλαβε την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων οριακής καινοτομίας, που ήταν προϊόν της συνεργασίας ισχυρών εγχώριων παραγωγών φαρμάκου και πολυεθνικών εταιρειών.
Το επόμενο μοντέλο ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Vianex, πρέπει να βασιστεί σε τρεις άξονες. Πρώτον, τη μείωση της φορολογίας της βιομηχανίας μέσω του claw back και του rebate, δεύτερον, στην κατάργηση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες (κυρίως της Ασίας) και τρίτον, από τη στροφή της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στα βιοτεχνολογικά προϊόντα.
Αναφερόμενος στο claw back ο κ. Παναγούλιας, είπε ότι το μέτρο του συμψηφισμού επενδύσεων με claw back θα έχει οριακά αποτελέσματα και ότι θα πρέπει να σταματήσει η «αφαίμαξη» του κλάδου. Αναφορικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, το στέλεχος της Vianex είπε ότι θα πρέπει η Κομισιόν να παρέμβει στις εγκρίσεις φαρμάκων που διαθέτουν οι εταιρείες από την ΕΕ σε τρίτες χώρες. Όπως είπε, ενώ η Ε.Ε. παρέχει αμέσως τις εγκρίσεις διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, οι τελευταίες καθυστερούν αντίστοιχες εγκρίσεις στις αγορές τους από εταιρείες προερχόμενες από την Ε.Ε. Τέλος, θεώρησε αυτονόητη τη στροφή της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας σε βιοτεχνολογικά προϊόντα τα οποία έχουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και υψηλότερα έσοδα.
Το χρυσωρυχείο της ΗΔΙΚΑ
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της AbbVie στην Ελλάδα Πασχάλης Αποστολίδης εκθείασε το μέτρο του συμψηφισμού (offset) των επενδυτικών δαπανών με το claw back. Το 2019, όπως είπε, συμμετείχαν σε αυτό 36 εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ το 2020 έφτασαν τις 70 επιχειρήσεις. Ο τελευταίος αριθμός, αντιστοιχεί στο 70% των ισχυρότερων εγχώριων και διεθνών φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Ωστόσο ενδιαφέρον έχει η παρατήρησή του στελέχους της AbbVie, ότι τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από 2012 έως και σήμερα στην ΗΔΙΚΑ μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, συνιστούν ένα χρυσωρυχείο που σήμερα δεν αξιοποιείται. Πρόκειται για ανώνυμα δεδομένα τα οποία είναι απολύτως χρήσιμα στην φαρμακοβιομηχανία και στις κλινικές δομικές που πραγματοποιεί η εταιρεία στη χώρα μας. Τα δεδομένα αυτά συχνά αναφέρονται ως «μεγάλα δεδομένα (big data)», τα οποία, όπως είπε ο επικεφαλής της AbbVie, αν συνδυαστούν με τις επενδύσεις της Microsoft και της Cisco στην Ελλάδα, μπορούν να αποτελέσουν πηγή πλούτου για την χώρα μας.
Αναφερόμενος στον διεθνή κόμβο κλινικών μελετών για 14 χώρες που δημιούργησε η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα μας, είπε ότι η επένδυση αυτή έφερε αρκετές και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Περίπου του 40% των εργαζομένων της εταιρείας (AbbVie), απασχολούνται πάνω στο αντικείμενο των κλινικών μελετών», είπε χαρακτηριστικά.