THEPOWERGAME
Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασε η εισπραξιμότητα των φόρων τον Μάρτιο παρά την πανδημία και παρά την οικονομική δυσπραγία νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω του παρατεταμένου lockdown.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία η εισπραξιμότητα των φόρων τον Μάρτιο έφθασε στο 91,3%, έναντι 79% τον Φεβρουάριο που ήταν ένας αντικειμενικά δύσκολος μήνας για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των τελευταίων δόσεων που έληγαν για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
Η εικόνα τον Μάρτιο ήταν πολύ διαφορετική με την εισπραξιμότητα των φόρων να παρουσιάζει εντυπωσιακή βελτίωση και να απέχει μόλις λίγα σκαλοπάτια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται στο 95%. Το 91,31% θεωρείται ποσοστό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα που είχε μια δυσκολία στο να πιάσει αυτές τις ταχύτητες την ώρα που οι δανειστές θεωρούν αυτόν τον τομέα κομβικό για την επίτευξη των υψηλών στόχων στα πλεονάσματα.
Στην αύξηση των εισπράξεων βοήθησαν τα προγράμματα ρευστότητα όπως οι Επιστρεπτέες προκαταβολές, που έδωσαν ανάσες στα έσοδα και βοήθησαν τους επιχειρηματίες να πληρώσουν τι υποχρεώσεις τους, ενώ η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία σε συνδυασμό με την σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών βαρών θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό των βεβαιωμένων φόρων που πληρώνονται εμπρόθεσμα από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης για την εισπραξιμότητα των φόρων για το μήνα Μάρτιο δείχνουν τα εξής:
- Η συνολική εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε στο 91,31% από 79,04% τον Φεβρουάριο και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 80,19%.
- Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ χτύπησε «κόκκινο» τον Μάρτιο φθάνοντας το 91,75% που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Η ΑΑΔΕ εισέπραξε τα 492 εκατ. ευρώ από τα 536,268 εκατ. ευρώ του ΦΠΑ που βεβαιώθηκε. Τον Φεβρουάριο του 2021 όπου ο συνολικός οφειλόμενος ΦΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερος καθώς έφθανε τα 985 εκατ. ευρώ, το ποσοστό της εμπρόθεσμης πληρωμής υποχώρησε στο 83,04% με τις αντίστοιχες εισπράξεις να διαμορφώνονται στα 818 εκατ. ευρώ.
- Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο 74,08% τον Φεβρουάριο που ήταν ο τελευταίος μήνας του προγράμματος των έξι δόσεων που εφαρμόστηκε για την διευκόλυνση των φορολογουμένων. Στα ταμεία εισέρευσαν 308 εκατ. ευρώ έναντι 415,89 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί που σημαίνει ότι τα 107 εκατ. ευρώ που δεν εισπράχθηκαν από την 6η δόση έχουν ήδη αθροιστεί με τα υπόλοιπα ποσά της μεγάλης δεξαμενής με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Τον Μάρτιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές από τους φόρους ακινήτων διαμορφώνουν ένα ποσοστό εισπραξιμότητας 83,51%.
- Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε σε 65,98% από 69,23% τον Φεβρουάριο τελευταίος μήνας πληρωμής των 8 δόσεων.
- Σε ό,τι αφορά στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, η εισπραξιμότητα 96,45% από 87,26% τον Φεβρουάριο που είναι το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας 5ετίας.
Και όλα αυτά την ώρα που τα μέτρα στήριξης μέσα στον ένα και πλέον χρόνο που διαρκεί η πανδημία στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ εκ των οποίων 15,5 δισ. ευρώ φέτος με τα έως σήμερα δεδομένα.
Είναι γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα η οικονομία υπέστη βαθύ πλήγμα με ύφεση 8,2% πέρυσι με (πιθανόν) ακόμα χειρότερη επίδοση το πρώτο τρίμηνο του 2021 αλλά παρ’ όλα αυτά τα έσοδα του προϋπολογισμού δεν κατέρρευσαν, όπως θα περίμενε κανείς. Ίσα ίσα που από τις αρχές του τρέχοντος έτους κινούνται πολύ κοντά στις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού , εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνεται και τον Απρίλιο.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Απρίλιος κινήθηκε από πλευράς εισπράξεων φόρων κοντά στις προβλέψεις που είχαν γίνει τον περασμένο Νοέμβριο όταν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το lockdown των οκτώ εβδομάδων μέχρι πριν τα Χριστούγεννα θα κρατούσε τελικά μέχρι το Πάσχα. Μάλιστα δεν αποκλείεται στον τελικό λογαριασμό του Απρίλη, οι εισπράξεις εσόδων να είναι και καλύτερες από τις αρχικές προβλέψεις. Τον Απρίλιο, η αγορά υπολειτουργούσε , η οικονομία ήταν παραπάνω από μισόκλειστη αλλά μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα, μόνο το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε πληρωμές άνω των 2 δισ. ευρώ.