THEPOWERGAME
«Τα τελευταία πέντε χρόνια αυτό που κάναμε είναι ν’ αλλάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χαμένο έδαφος από τα χρόνια της κρίσης και τη μείωση των επενδύσεων», είπε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο «Economist Government Roundtable».
Το στέλεχος της κυβέρνησης σημείωσε ότι αυτό έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό καθώς το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αφού η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι τετραπλάσια εκείνης της ΕΕ, τουλάχιστον για το 2023. «Δεν φτάσαμε στο επίπεδο που θέλουμε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ειδικά όταν η χώρα διαθέτει χρέος προς ΑΕΠ 160%. Η χώρα, ωστόσο, έχει πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2024 η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται στο 2,5%, όταν η Ευρώπη αναμένει αύξηση 0,8%.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων στη χώρα μας και τη μεταφορά του στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σημείωσε ότι η χώρα έχει συλλέξει έναν μεγάλο όγκο κεφαλαίων, 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 26 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 18 δισ. ευρώ από την ΚΑΠ, ποσά που αν αθροιστούν είναι πολύ μεγάλα, όταν συγκρίνονται με το ελληνικό ΑΕΠ.
Αναφερόμενος στο RRF, είπε ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις τρεις πρώτες χώρες της ΕΕ σε απορρόφηση κονδυλίων και σε επίπεδο επίτευξης οροσήμων είναι πάνω από τον μέσο όρο. Σημείωσε ακόμη ότι μέχρι σήμερα έχει εκταμιευθεί το 41% των πόρων του RRF που αναλογούν στη χώρα μας και με την εκταμίευση της 4ης δόσης, που θα γίνει σύντομα, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 50%. Τον ερχόμενο Οκτώβριο επίσης η χώρα είναι προετοιμασμένη να φέρει και το 5ο αίτημα πληρωμών από το RRF.
«Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνον οι επενδύσεις, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία όσον αφορά τις δαπάνες, το πλεόνασμα κ.λπ. «Υπάρχουν 7 χώρες σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η Ελλάδα δεν είναι σε αυτές κι έτσι θα παραμείνει. Θα παραμείνουμε “καλός μαθητής” και δεν θα αφήσουμε να στραβώσει η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι έγιναν πολλά, αλλά μένουν να γίνουν πολλά ακόμη, όπως π.χ. η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής, η κάλυψη του κενού του ΦΠΑ, η μείωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης κ.λπ. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό είναι να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο και για τον σκοπό αυτόν η Ελλάδα θα συνεργαστεί στενά με την ΕΕ αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία εκπροσωπούνταν από τον νέο Έλληνα αντιπρόεδρό της, Γιάννη Τσακίρη.
Διαβάστε επίσης
Οι 10 πιο φθηνές περιοχές της Αθήνας για να μείνει ένας φοιτητής
EMFI (πρώην ΕΒΓΑ): Κρίσιμη ακόμη η στήριξη του βασικού μετόχου
Σκυλακάκης: Ανοίγει η αγορά μπαταριών χωρίς επιδοτήσεις