THEPOWERGAME
Ακριβότερο θα πληρώνουν από σήμερα τον καφέ όσοι αποφασίσουν να τον απολαύσουν στην καφετέρια ή σε ένα καφενείο. Ο συντελεστής ΦΠΑ σε σερβιριζόμενο καφέ, τσάι, κακάο, χαμομήλι και τα άλλα αφεψήματα επιστρέφει σήμερα στο 24% μετά από μία τετραετία, που εξαιτίας των κρίσεων είχε υποχωρήσει στο 13%.
Από την άλλη πλευρά διατηρείται στο 13% και μάλιστα μόνιμα ο συντελεστής ΦΠΑ για τον καφέ, που θα παραγγέλνει ο καταναλωτής με delivery ή όταν θα επιλέγει να τον πάρει στο χέρι.
Τι σημαίνει όμως η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% στον σερβιριζόμενο καφέ. Ουσιαστικά αυξάνεται η τιμή του και από σήμερα θα πωλείται ακριβότερα κατά 11%. Για παράδειγμα με τις «στρογγυλοποιήσεις» ο ελληνικός καφές σε μια καφετέρια που μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ σήμερα πωλείται 2,8 ευρώ, ενώ ο freddo espresso των 3,5 ευρώ πωλείται περίπου 4 ευρώ.
Στην εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις που ο ΦΠΑ στον καφέ από σήμερα 1η Ιουλίου θα παραμείνει μόνιμα μειωμένος στο 13%, αλλά και πότε οι καταναλωτές θα πληρώνουν τον καφέ με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Συγκεκριμένα:
Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.
Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων, καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.
Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ όπου οδηγεί στην αύξηση της τελικής τιμής, ένας ακόμα παράγοντας έρχεται να διογκώσει τις τιμές. Η παρατεταμένη ξηρασία στο Βιετνάμ, στον κύριο παραγωγό του καφέ Ρομπούστα που χρησιμοποιείται κατά βάση στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη έχει οδηγήσει στην αύξηση των τιμών διεθνώς.
Στην ξηρασία έχει προστεθεί και η διαταραχή των ναυτιλιακών εμπορευματικών μεταφορών στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεδομένου ότι ο εν λόγω καφές Ρομπούστα που εισάγεται στην Ελλάδα προέρχεται κατά βάση από το Βιετνάμ ή την Ινδία και την Ινδονησία. Τα καράβια είναι υποχρεωμένα για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, γεγονός που ανεβάζει επίσης σημαντικά το κόστος στις εισαγωγές καφέ.
Διαβάστε επίσης
Παπαλεξόπουλος (Τιτάν): Πώς γίναμε η πρώτη τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο που λειτουργεί με ΑΙ
Στο “ραντάρ” της Κομισιόν η ελληνική ανεμογεννήτρια Thetis της Eunice