THEPOWERGAME
Η γειτονική Τουρκία αποτελεί παραδοσιακά μια πολύ σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό και ειδικά τα νησιά που βρίσκονται στα σύνορα, υποδέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες. Οι προσπάθειες συνεργασίας που έχουν γίνει μεταξύ των δύο χωρών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τουρισμό (ή με αφορμή αυτόν) είναι πάρα πολλές. Η πρόσφατη θέσπιση της βίζας εξπρές, ακόμα και με τα πολλά προβλήματα με τα οποία ξεκίνησε η εφαρμογή της, στοχεύει στην ενίσχυση του ρεύματος Τούρκων τουριστών προς την Ελλάδα.
Πέρυσι, στη χώρα μας, καταγράφηκε αλματώδης αύξηση της ροής Τούρκων τουριστών, κατά 90% (από 478.000 το 2022, 877.000 το 2023). Φέτος, ειδικά στα μέσα Ιουνίου κατά τον εορτασμό του Ιντ αλ-αντχά, που αποτελεί θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 Τούρκοι κατέφτασαν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ενώ νωρίτερα, τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια των διακοπών του Ιντ αλ-φιτρ, της μουσουλμανικής εορτής που γίνεται μετά το τέλος του μήνα Ραμαντάν, άλλοι 20.000 Τούρκοι έκαναν διακοπές στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι το 2019, πριν την πανδημία, καταγράφηκαν περίπου 1,2 εκατομμύρια αφίξεις Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, αριθμός που αποτελεί αύξηση κατά 8% σε σύγκριση με το 2018. Η πανδημία ανέκοψε αυτή την ανοδική πορεία, όμως το ενδιαφέρον έχει αναθερμανθεί και αυτό προσπαθεί να εξυπηρετήσει η βίζα εξπρές. Πρόκειται για μια διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στους Τούρκους πολίτες να εκδίδουν βίζα στο λιμάνι άφιξης χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση εκ των προτέρων.
Ωστόσο, η μεγάλη ζήτηση δημιούργησε προβλήματα στα λιμάνια των ελληνικών νησιών, με αποτέλεσμα κάποιες εκατοντάδες τουρίστες να μην μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους στα μέσα Ιουνίου στη Ρόδο. Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, η οποία έχει πολλάκις επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά, πήρε την κατάσταση στα χέρια της. «Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, προσπαθώντας να διευκολύνει στο μετρό των δυνατοτήτων της την απρόσκοπτη είσοδο και διαμονή των επισκεπτών από την Τουρκία στη Ρόδο, ενημερώνει όσους δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο νησί για τις διακοπές τους στο πρόσφατο Μπαϊράμι, λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση της βίζας τους, και οι οποίοι είχαν ήδη προπληρώσει τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία του νησιού, ότι μπορούν είτε να μεταφέρουν τη διαμονή τους για Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του ξενοδοχείου τους ή εναλλακτικά συνιστάται η επιστροφή των χρημάτων τους».
Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Σερκάν Γκεντίκ, σε δράση με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού και την προώθηση διαφορετικών περιοχών και μορφών τουρισμού με επίκεντρο την Καππαδοκία, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική, κυρίως όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η γεωγραφική εγγύτητα και η θετική αντίληψη και από τις δύο πλευρές είναι σημαντικά πλεονεκτήματα. Ο κ. Γκεντίκ παρατήρησε ότι δεν είναι απαραίτητες μεγάλες τουριστικές καμπάνιες για την τουριστική προώθηση, αλλά η παρουσίαση διαφορετικών προορισμών.
Η Τουρκία τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Έλληνες
Οι τουριστικές ροές μεταξύ των δύο χωρών όμως είναι αμφίδρομες. Η Τουρκία αναδείχτηκε σε τρίτο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για τους Έλληνες το 2023. Το 2022, τη γειτονική χώρα είχαν επισκεφθεί 570.000 Έλληνες, ενώ το 2023 ο αριθμός τους ανήλθε σε 686.000 (αύξηση 20%).
Και σε αυτή την περίπτωση, οι ροές από Ελλάδα προς Τουρκία πριν την πανδημία ήταν πολύ μεγαλύτερες. «Ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών που φιλοξένησε η Τουρκία κορυφώθηκε το 2019, με 837.000 επισκέπτες. Μετά την πανδημία, γίναμε μάρτυρες μιας σταθερής ανάκαμψης και ετήσιας ανάπτυξης από το 2022. Φέτος, στοχεύουμε να ξεπεράσουμε τα ρεκόρ του 2019, και τα αποτελέσματα των πρώτων τεσσάρων μηνών μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», ανέφερε ο Ισμαήλ Μπουτούν, Γενικός Διευθυντής του Τουρκικού Οργανισμού Προώθησης και Ανάπτυξης Τουρισμού (TGA). «Η Τουρκία είναι πέρα από την Κωνσταντινούπολη και η Ελλάδα είναι πέρα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Γκεντίκ.
Διαβάστε επίσης:
Επέκταση των ελέγχων της ΑΑΔΕ στις στοιχηματικές εταιρείες
Carrefour: Εισβολή στα Βαλκάνια μέσω εξαγορών
Βόμβα στο ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας από μία νίκη της Λεπέν στις γαλλικές εκλογές