THEPOWERGAME
Για αδιευθέτητα προβλήματα που εγκυμονούν κινδύνους για τις επιχειρήσεις αλλά και τους ίδιους τους επιχειρηματίες κάνει λόγο η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) σε επιστολή που απέστειλε στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ζητώντας άμεσα συνάντηση.
Μεταξύ άλλων η ΣΕΤΚΕ αναφέρει ότι αναγκαίο κρίνεται ο επαναπροσδιορισμός του συστήματος κατηγοριοποίησης των εν λόγω καταλυμάτων σε «κλειδιά» καθότι δεν αναγράφεται από τις παγκόσμιες πλατφόρμες κρατήσεων με αποτέλεσμα ο δυνητικός επισκέπτης να μην μπορεί να διακρίνει την κατηγορία του κάθε καταλύματος, να μην αναγνωρίζει τις παροχές του και κατ’ επέκταση ο επιχειρηματίας να μην έχει κανένα όφελος από την κατηγοριοποίηση.
Για το θέμα του ναυαγοσώστη σε αυτά τα καταλύματα, τονίζει η ΣΕΤΚΕ ότι με τα νέα δεδομένα τα μικρά τουριστικά καταλύματα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό βάρος που προκύπτει από την πρόσληψη ενός ναυαγοσώστη. Στο μεταξύ τονίζεται ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – επαύλεων τύπου Airbnb φιλοξενούν αντίστοιχο αριθμό ατόμων, χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση.
Με αφορμή τα παραπάνω η ΣΕΤΚΕ ζητά τα εξής:
Στις επιχειρήσεις δυναμικότητας έως 60 κλίνες ή με κολυμβητική δεξαμενή βάθους έως 1,5 μέτρο, «χρέη ναυαγοσώστη» να εκτελεί ο «Υπεύθυνος Ασφαλείας», εφόσον έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα και έχει λάβει πιστοποιητικό γνώσεων διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών.
Στις επιχειρήσεις δυναμικότητας έως 60 κλίνες με κολυμβητική δεξαμενή βάθους έως 1,1 μέτρο, να μην υπάρχει η υποχρέωση ναυαγοσώστη αλλά η υποχρέωση ανάρτησης πινακίδας, πλησίον της κολυμβητικής δεξαμενής, που θα ενημερώνει τον πελάτη για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά την κολύμβηση, όπως ισχύει για καταλύματα που εξυπηρετούν ενοίκους-πελάτες ενός δωματίου ή διαμερίσματος (παρ. 4, του άρθρου 46, του ν. 4688/2020).
Διαβάστε επίσης:
Η δουλειά απ’ το σπίτι κοστίζει δισεκατομμύρια σε online shopping
Chanel: Πληθωρισμός και χειροποίητη κατασκευή ανεβάζουν τις τιμές
Πού κόλλησαν τα προγράμματα “Εξοικονομώ” – Οι αλλαγές που έρχονται