THEPOWERGAME
Ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια άνω των 5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους στο σύνολο της αγοράς. Μία πρόβλεψη που επιβεβαιώνει την κυρίαρχη τάση (40 δισ. ευρώ δάνεια ρυθμίστηκαν την τελευταία πενταετία), με τους πλειστηριασμούς να αφορούν ένα πολύ μικρό ποσοστό, της τάξεως του 20%, το οποίο, «ευχής έργον» θα ήταν από όλες τις απόψεις, να μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω.
Εξάλλου, ο πλειστηριασμός δεν είναι επωφελής για καμία πλευρά, ούτε του οφειλέτη, ούτε του πιστωτή, ούτε εν τέλει του διαχειριστή, τόσο λόγο χρόνου, όσο και κόστους. Αντιθέτως, η ρύθμιση είναι το πιο άμεσο και αποτελεσματικό μέσο για την εξυγίανση της αγοράς από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και συχνά προς όφελος των ίδιων των οφειλετών. Αρκεί να σημειωθεί ότι μόνο πέρυσι, το 83% των δανείων που ρυθμίσθηκαν περιλάμβαναν διαγραφή οφειλής.
Περιγράφοντας το τοπίο στη διαχείριση των κόκκινων χαρτοφυλακίων, ο Τάσος Πανούσης, CEO στη doValue Greece, τόνισε, μιλώντας στο 5ο συνέδριο NPL Greece που διοργάνωσε η SmithNovak, ότι σε κάθε έναν πλειστηριασμό που διενεργείται, αντιστοιχούν τουλάχιστον είκοσι επιτυχημένες ρυθμίσεις οφειλών. Και αυτό αποτυπώνεται στην εικόνα των τελευταίων 5 ετών, όπου συνολικά έχουν ρυθμιστεί δάνεια που αντιστοιχούν σε 800 χιλιάδες δανειολήπτες, ύψους 40 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers) στην Ελλάδα διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια που ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ και τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια οφειλέτες.
Ως προς την πορεία των ανακτήσεων των εν λόγω εταιριών, ανακτήσεων που περιλαμβάνονται ως στόχοι μέσα σε επικαιροποιημένα business plans, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις συνολικές ανακτήσεις του κλάδου των servicers το 80% προέρχεται από ρυθμίσεις και συναινετικές λύσεις και μόνο ένα 20% αφορά ανακτήσεις από πλειστηριασμούς.
«Βασικός στόχος μας είναι και παραμένει να προχωράμε σε βιώσιμες ρυθμίσεις. Μόνο με βιώσιμες λύσεις θα εξομαλυνθεί το πρόβλημα και για τη χώρα και για την οικονομία και κυρίως για τους δανειολήπτες. Και μόνο με βιώσιμες λύσεις μπορεί να επανέλθει η οικονομική κανονικότητα. Δεν πρόκειται απλώς για ένα στόχο. Αποτελεί κοινή πρακτική και διέπει όλη τη λειτουργία μας. Μια ρύθμιση την οποία μπορεί να εξυπηρετεί ο οφειλέτης, αποκαθιστά μια υγιή σχέση και δημιουργεί μια σταθερή ροή εσόδων» είπε χαρακτηριστικά ο κ Πανούσης.
Φυσικά για να επιτευχθεί και να προχωρήσει μια ρύθμιση, απαιτείται η συνεργασία του δανειολήπτη σε όποια συζήτηση διακανονισμού, τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα το πόσο σημαντική είναι η συμβολή της Πολιτείας.
«Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε τα μέτρα της Πολιτείας με τις δικές μας προσπάθειες για την ενίσχυση της διαφάνειας και της πληρέστερης ενημέρωσης των δανειοληπτών. Άλλωστε έχουμε τον ίδιο στόχο, την επίλυση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους με τρόπο βιώσιμο και επωφελή τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τους επενδυτές και την οικονομία.
Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεργαζόμαστε στενά με την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς και έχουμε θέσει σε λειτουργία σειρά εργαλείων που απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες οφειλετών οι οποίοι επιδιώκουν την ρύθμιση των οφειλών τους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων ενημέρωσης (πλατφόρμες) που δημιούργησαν και λειτουργούν οι servicers, παρέχοντας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες» πρόσθεσε ο Τάσος Πανούσης.
Διαβάστε επίσης:
Στα χνάρια της F1: Χλιδάτα ξενοδοχεία για τα τριήμερα των Grand Prix
Κάννες: Τα ρολόγια που εντυπωσίασαν στο “κόκκινο χαλί”
GREGY: Στηρίζει η Ελλάδα τη συγχρηματοδότηση των μελετών από ΕΕ