THEPOWERGAME
Σταθερά ανοδική είναι η πορεία των ξένων τουριστών, που έρχονται ήδη στην Ελλάδα για διακοπές και, όπως όλα δείχνουν, η φετινή σεζόν θα πάει εξαιρετικά καλά. Η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το πρώτο τετράμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 12,2% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κάτι που δείχνει τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού.
Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 το σύνολο των επιβατών (αφίξεις-αναχωρήσεις, εσωτερικού και εξωτερικού) έφτασε τους 12.586.931, έναντι 11.223.043 επιβατών το αντίστοιχο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2023.
Τη «μερίδα του λέοντος» προφανώς παίρνει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, από τον οποίο διακινήθηκαν συνολικά περισσότεροι από 7,7 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 16,5%. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε αύξηση της τάξης των 8,4% και 20,2% αντίστοιχα.
Ακολουθεί το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, με 1,85 εκατ. επιβάτες και αύξηση 7,6%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με σχεδόν 860.000 επιβάτες και αύξηση 7,4%.
Σε ό,τι αφορά τους δύο προορισμούς που πέρυσι είδαν μειωμένες επιδόσεις, η Σαντορίνη φαίνεται ότι φέτος ανακάμπτει, με την επιβατική κίνηση το τετράμηνο να κλείνει ανοδικά κατά 13,3%, ξεπερνώντας τους 290.000 επιβάτες (από 260.000 πέρυσι το ίδιο διάστημα), ενώ η Μύκονος συνεχίζει την καθοδική πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, το αεροδρόμιο στο «νησί των ανέμων» διακίνησε φέτος 77.500 επιβάτες, έναντι 78.600 πέρυσι, σημειώνοντας περαιτέρω μείωση της τάξης του 1,3%.
Βελτιωμένες και οι κρατήσεις στα καταλύματα
Η άνοδος της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια αντανακλάται και στον κλάδο της φιλοξενίας, είτε πρόκειται για ξενοδοχεία, είτε για ενοικιαζόμενα καταλύματα όλων των τύπων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ξενοδοχεία της Αθήνας έκλεισαν το πρώτο τετράμηνο του 2024 με μέση πληρότητα της τάξης του 68,7%, έναντι 63,9% το ίδιο διάστημα του 2023. Όμως, αυτή η αύξηση της τάξης του 7,6% δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ξενοδόχων, οι οποίοι σημειώνουν ότι «τα “ρεκόρ” που ήδη αναφέρονται χωρίς να έχουμε εισέλθει στη θερινή περίοδο και οι αυξημένες αφίξεις στο αεροδρόμιο δεν μεταφράζονται σε αντίστοιχα νούμερα για τα ξενοδοχεία». Εκτιμούν πάντως ότι όσο προχωρεί το καλοκαίρι θα υπάρξει θετικότερη εξέλιξη στις επιδόσεις.
Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα, τα στοιχεία από την AirDNA δείχνουν ότι υπάρχει άνοδος στη ζήτηση για το θερινό τρίμηνο κατά 19% σε σύγκριση με πέρυσι.
Στην Κρήτη οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μέση πληρότητα της τάξης του 70% με 80%, η οποία ανεβαίνει όσο πλησιάζουμε στο θερινό τρίμηνο.
Νέες πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια
Φέτος υπάρχει σημαντική κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις νέες αεροπορικές συνδέσεις των ελληνικών προορισμών με αγορές του εξωτερικού. Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας της Αθήνας όσο και περιφερειακά αεροδρόμια προσελκύουν πτήσεις από διάφορες χώρες, κάποιες από αυτές για πρώτη φορά.
Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με 102 προορισμούς στην Ευρώπη, 12 στη Μέση Ανατολή, 9 στην Αμερική, 7 στην Αφρική και 2 στην Ασία. Φέτος προστίθενται έξι νέοι προορισμοί (Σαγκάη, Βρέστη, Ανκόνα, Σεράγεβο, Φορλί και Σάρτζα).
Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport φέτος προστίθενται 6 αεροπορικές εταιρείες, με δρομολόγια από/προς Ιταλία, Γαλλία, Κύπρο και Ρουμανία, ενώ αυξάνουν και εμπλουτίζουν τα δρομολόγιά τους και όσες ήδη δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
Στο Παλαιό Φάληρο και τη ΔΥΠΑ την Τρίτη ο Μητσοτάκης
Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές
Τα οφέλη των πράσινων κτιρίων και η ελληνική εμπειρία