THEPOWERGAME
Το τι χρειάζεται η Ελλάδα για να κλείσει το επενδυτικό κενό με την Ευρωζώνη εξηγεί η DBRS, κάνει λόγο για τα μεγάλα εμπόδια των επενδυτών, ενώ επισημαίνει ακόμη το ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο τα τελευταία χρόνια όσον βελτιώνοντας την ανθεκτικότητά της σε εξωτερικούς κραδασμούς και εφαρμόζοντας οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει αρχικά ο οίκος αξιολόγησης.
Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης φαίνεται να βελτιώνονται λόγω της αύξησης των επενδύσεων (μεταξύ άλλων μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας ή Ελλάδα 2.0), των ισχυρών εξαγωγικών επιδόσεων και των σωρευτικών αποτελεσμάτων των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Παρ’ όλα αυτά, το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομολόγων της στην Eυρωζώνη παραμένει υψηλό. Μετά από χρόνια συμπιεσμένων επιπέδων επενδύσεων στην Ελλάδα, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου (ως ποσοστό του ΑΕΠ) άρχισε να αυξάνεται σιγά-σιγά το 2020.
Οι επενδυτικές δαπάνες της Ελλάδας αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα έτη επωφελούμενες από τους διαθέσιμους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).
Η DBRS, σημειώνει ωστόσο, ότι θα χρειαστούν επίσης ξένες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας προκειμένου να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων. Η δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού κλίματος θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως η γραφειοκρατία στις επιχειρηματικές διαδικασίεςνα αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στο σύστημα δικαιοσύνης, να προωθήσει οικονομίες κλίμακας και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου. Επιπλέον, ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την ευρεία πολιτική συναίνεση για τις κύριες οικονομικές πολιτικές θα ενισχύσουν το προφίλ της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.
«Το RRF θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα»
«Το RRF θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να καλύψει το χάσμα με τους ομολόγους της στη ζώνη του ευρώ λόγω του υψηλότερου μεριδίου των δαπανών (ως ποσοστό του ΑΕΠ) σε σχέση με άλλες χώρες, ωστόσο η ικανότητα της Ελλάδας να γεφυρώσει το επενδυτικό χάσμα με τους ομολόγους της στη ζώνη του ευρώ θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες», δήλωσε η Σπυριδούλα Τζίμα, αντιπρόεδρος του Sovereign Group της Morningstar DBRS.
Διαβάστε επίσης:
Noval Property: ΑΜΚ έως 43,47 εκατ. με δημόσια προσφορά
Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η πολιορκία των 1.500 μονάδων
Γιαζιτζόγλου (ΣΜΕ): Αβεβαιότητα για τον εξορυκτικό κλάδο στην πράσινη μετάβαση