THEPOWERGAME
Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας συνέχισε να υποδεικνύει ισχυρή βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας στην αρχή του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη PMI® της S&P Global.
Αν και ελαφρώς ηπιότερες, οι επεκτάσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμειναν έντονες και ιστορικά ισχυρές. Παράλληλα, οι συνθήκες ζήτησης από τους ξένους πελάτες ενισχύθηκαν, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2021. Η διαρκής άνοδος των νέων παραγγελιών στήριξε τις προσλήψεις και την αγοραστική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον τομέα, με την αύξηση της απασχόλησης να είναι η πιο έντονη των τελευταίων δύο και πλέον ετών.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρήσεις είδαν περαιτέρω συρρίκνωση των αποθεμάτων, καθώς η χρήση εισροών και τελικών ειδών για τη συμπλήρωση της παραγωγής και των πωλήσεων υπερέβη την αναπλήρωση, εν μέρει λόγω περαιτέρω καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού. Εν τω μεταξύ, οι ρυθμοί πληθωρισμού του κόστους εισροών και των τελών παραγωγής αυξήθηκαν εν μέσω των υψηλότερων τιμών των πρώτων υλών και των καυσίμων.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global Greece για τη μεταποίηση μειώθηκε στο 55,2 τον Απρίλιο, από 56,9 τον Μάρτιο. Αν και η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τριών μηνών, η τελευταία μέτρηση σηματοδότησε ισχυρή βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα και μάλιστα από τις πιο απότομες των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Στην απότομη συνολική άνοδο συνέβαλε η απότομη αύξηση της παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών τον Απρίλιο.
Αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες και οι προσλήψεις
Παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, ήταν ο δεύτερος ταχύτερος από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η συνεχής αύξηση των νέων πωλήσεων στήριξε την επέκταση, με τις επιχειρήσεις να επισημαίνουν την ισχυρότερη ζήτηση από ξένους πελάτες. Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών αυξήθηκαν για δέκατο πέμπτο συνεχή μήνα τον Απρίλιο. Με εξαίρεση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο ταχύτερος από τον Ιανουάριο του 2022, καθώς οι επιχειρήσεις σημείωσαν συνεχές ενδιαφέρον για τα βιομηχανικά αγαθά. Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δυόμισι ετών. Η ζήτηση στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή φέρεται να στήριξε την άνοδο των νέων πωλήσεων στο εξωτερικό.
Ο αριθμός του εργατικού δυναμικού στις ελληνικές βιομηχανίες αυξήθηκε με εντονότερο ρυθμό τον Απρίλιο, καθώς οι μεγαλύτερες απαιτήσεις παραγωγής ώθησαν τις προσλήψεις. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα και ήταν ο πιο έντονος από τον Φεβρουάριο του 2022.
Παρόλο που τα ανεκτέλεστα έργα μειώθηκαν για ένατο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο, οι Έλληνες παραγωγοί κατέγραψαν την πιο αργή πτώση των ημιτελών έργων σε αυτή την ακολουθία μείωσης. Η μείωση ήταν μόνο οριακή, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις σημείωσαν ότι η συνεχής άνοδος των νέων παραγγελιών ασκεί πίεση στην παραγωγική ικανότητα. Επιπλέον, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών διεύρυναν περαιτέρω τις αγορές εισροών τους σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τα αποθέματα, τα οποία εξαντλήθηκαν και πάλι για να συμπληρώσουν την παραγωγή.
Σε υψηλό δύο και πλέον ετών η αγοραστική δραστηριότητα
Η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δύο και πλέον ετών, καθώς τόσο τα αποθέματα πριν όσο και τα αποθέματα μετά την παραγωγή μειώθηκαν με εντονότερους ρυθμούς. Τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού συνεχίστηκαν τον Απρίλιο, καθώς οι επιδόσεις των προμηθευτών επιδεινώθηκαν για πέμπτο συνεχή μήνα εν μέσω της αναδρομολόγησης των παραδόσεων που κανονικά περνούσαν από τη διώρυγα του Σουέζ. Οι χρόνοι παράδοσης επιμηκύνθηκαν σε έντονο βαθμό, παρά το γεγονός ότι η έκταση των καθυστερήσεων υποχώρησε στο λιγότερο έντονο μέχρι σήμερα επίπεδο του 2024.
Αυξήθηκαν οι τιμές των πρώτων υλών και των καυσίμων
Στη συνέχεια, οι τιμές των πρώτων υλών και των καυσίμων αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό. Ο ρυθμός πληθωρισμού του κόστους αυξήθηκε στον ταχύτερο από τον Ιανουάριο του 2023. Οι ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, καθώς οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2023. Τέλος, τον Απρίλιο οι Έλληνες κατασκευαστές ήταν από τους πιο σίγουρους για την αύξηση της παραγωγής το επόμενο έτος σε διάστημα 11 μηνών. Η αισιοδοξία βελτιώθηκε εν μέσω προγραμματισμένων επενδύσεων σε νέες σειρές προϊόντων και μεγαλύτερης δέσμευσης των πελατών.
Σε καλή κατάσταση ο μεταποιητικός κλάδος στην Ελλάδα
«Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας παρέμεινε σε καλή κατάσταση στην αρχή του δεύτερου τριμήνου, καθώς μια συνεχής και ισχυρή άνοδος των νέων παραγγελιών στήριξε την αύξηση της παραγωγής. Αν και ηπιότερος από ό,τι στις δύο προηγούμενες περιόδους της έρευνας, οι ρυθμοί επέκτασης ήταν ιστορικά ισχυροί. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση των ξένων πελατών ενισχύθηκε», η Siân Jones, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence,
«Ο τομέας συνέχισε να παρεμποδίζεται από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εισροών μετά την ανακατεύθυνση των οδών εφοδιασμού μακριά από τη διώρυγα του Σουέζ. Οι μεγαλύτεροι χρόνοι παράδοσης των πρώτων υλών και η επιταχυνόμενη αύξηση του κόστους των εισροών εμπόδισαν τις προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθεμάτων. Η απότομη αύξηση της επιβάρυνσης του κόστους από τις αρχές του 2023 οδήγησε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές πώλησης με ταχύτερο ρυθμό», σημείωσε.
«Σε ένα πιο θετικό σημείωμα, η αύξηση της απασχόλησης επιταχύνθηκε και πάλι, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ρυθμό που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Οι μεγαλύτερες προσλήψεις ήρθαν παράλληλα με πιο θετικές προσδοκίες για τις προοπτικές της παραγωγής για το επόμενο έτος. Επιπλέον, οι τελευταίες μας προβλέψεις αναμένουν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 3,4% σε ετήσια βάση το 2024».