THEPOWERGAME
Ψηφιακή πλατφόρμα, το Mycoast, η οποία θα καταγράφει τις παραβάσεις στις παραλίες με την παράνομη τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, ενεργοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως τόνισαν κατά την παρουσίαση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργιου, και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, οι παραβάτες, που εγκαθιστούν παράνομα ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες, θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από 2.000 ευρώ μέχρι και 60.000 ευρώ, ακόμη και με άρση της άδειας λειτουργίας τους.
Η νέα πλατφόρμα δείχνει όλες τις παραλίες ανά την περιφέρεια και ο πολίτης ανά πάσα στιγμή μπορεί να βλέπει εάν τα καθίσματα και οι ομπρέλες είναι νόμιμες. «Οι παραλίες είναι μέρος της δημόσιας περιουσίας και προσπαθούμε να κάνουμε παρεμβάσεις ώστε να υπάρχει μια τάξη στην περιουσία του Δημόσιου που είναι στις παραθαλάσσιες περιοχές», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Όπως τόνισε, παρά τα προβλήματα, πέρυσι το καλοκαίρι έγιναν 4.500 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις. «Δεσμευτήκαμε ότι θα φέρουμε νομοθετική παρέμβαση για να βρούμε λύση στο ζήτημα με τις παραλίες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών πριν από λίγο.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί, εφεξής θα υπάρχουν κυρώσεις και σε περίπτωση που οι παραχωρησιούχοι δεν έχουν πινακίδα, η οποία θα αναφέρει τον ακριβή αριθμό των ομπρελοκαθισμάτων, ενώ όλα τα σχετικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο Mycoast, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι πολίτες.
Έλεγχοι με drones και ΑΙ
Όπως διευκρίνισαν οι κ. Παπαστεργίου και Χατζηδάκης, σε 198 παραλίες (περιοχές natura κ.λπ.), δεν θα επιτρέπεται η τοποθέτηση καρεκλών και ομπρελών, ενώ στη μάχη για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των παραβατών θα ριχθούν ακόμη και drones, αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη.
Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε πριν από λίγο ότι, μέσω της εφαρμογής και μέσω εικόνων, θα φαίνεται ο αριθμός των ομπρελοκαθισμάτων και αν αυτές τηρούν το πλαίσιο της νομιμότητας.
Όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί, πρόκειται για μια «πολυεπίπεδη παρέμβαση στην υπόθεση των απάτητων παραλιών, που είναι δημόσια περιουσία.
Μεταξύ των παραβάσεων που θα τιμωρούνται είναι η απόσταση των ομπρελών από τη θάλασσα και μεταξύ τους, η καθαριότητα, το μπλοκάρισμα στην πρόσβαση σε ελεύθερη παραλία.
Πώς θα λειτουργεί
Όπως ανακοινώθηκε, η εφαρμογή υπάρχει ήδη στο App Store και μέχρι το βράδυ θα είναι διαθέσιμη και στο Google Play.
Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο πολίτης θα πρέπει να εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος είτε με αναζήτηση στον χάρτη της εφαρμογής είτε «σκανάροντας» τον QR code της παραχώρησης, που θα είναι ανηρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία. Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής, εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη – λήξη, χρήση, εμβαδόν).
Ο χρήστης προσδιορίζει τον λόγο της καταγγελίας, εισάγει μια συνοπτική περιγραφή του προβλήματος και επιλέγει εάν η καταγγελία θα υποβληθεί ανώνυμα ή επώνυμα. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται η σύνδεσή του με προσωπικούς κωδικούς taxisnet για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.