THEPOWERGAME
Επεκτείνεται ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο της τεχνολογίας, όσον αφορά τους διαγωνισμούς των έργων πληροφορικής στον δημόσιο τομέα. Η Επιτροπή έκανε παρέμβαση την περασμένη εβδομάδα σε δύο εταιρείες συμβούλων, την PwC και τη Διαδικασία, οι οποίες θεωρούνται από τις πιο ενεργές εταιρείες σε διαγωνισμούς τεχνολογικών έργων. Εκτιμάται δε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα επεκταθούν και σε άλλες επιχειρήσεις παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Οι έλεγχοι που έγιναν μέχρι σήμερα αφορούσαν τις εταιρείες OTE, Vodafone, Nova, Byte, Quest (Unisystems), 01 Solutions, Space Hellas, Netcompany-Intrasoft, Cosmos Business Systems, Toolbox, και Active. Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντι-ανταγωνιστικές συμφωνίες που περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο προσυνεννόησης των ενδιαφερομένων στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, με στόχο το «μοίρασμα» των έργων μεταξύ τους. Προς την κατεύθυνση αυτήν συνέτεινε το γεγονός ότι μια σειρά διαγωνισμών διενεργήθηκαν με έναν ενδιαφερόμενο φορέα, αλλά και το γεγονός ότι τα ίδια σχήματα ακριβώς συμμετείχαν και ανέλαβαν διαφορετικά έργα.
Σύμφωνα με παράγοντες κοντά στη διαδικασία ελέγχου, οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά τους ελέγχους τους ακολουθούν πιστά τις ειδικές οδηγίες που τους έχουν δοθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο βασικός στόχος τους είναι ο έλεγχος των επικοινωνιών των στελεχών των εταιρειών τεχνολογίας, που υπήρξαν βασικοί διεκδικητές έργων πληροφορικής στο Ελληνικό Δημόσιο κατά την περίοδο 2020-2024.
Θεωρείται, ωστόσο, δύσκολο να βρεθούν στοιχεία, καθώς φημολογείται ότι οι εταιρείες που ελέγχθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είχαν προειδοποιηθεί για τους ελέγχους αυτούς. Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται ότι έχουν σβηστεί πολλές ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε μια επιχείρηση του κλάδου έγινε και προσομοίωση ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να ελεγχθεί αν έχει ξεφύγει κάτι κατά τη διαγραφή των δεδομένων. Επιπλέον, σε ορισμένες επιχειρήσεις έχουν αλλαχτεί εντελώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προκειμένου να σβήστουν τυχόν ίχνη.
Πάντως, τα log files των επικοινωνιών, δηλαδή ποιος επικοινωνεί με ποιον, είναι δύσκολο να χαθούν, καθώς τηρούνται υποχρεωτικά στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αυτά φέρεται ότι τα έχουν βρει οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού και έχουν ζητήσει από τους IT Managers των επιχειρήσεων να επαναφέρουν τις επικοινωνίες που υπήρξαν κατά το τελευταίο εξάμηνο. Επίσης, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε έναν έλεγχο βρήκαν έγγραφα επικείμενων διαγωνισμών, που δεν είχαν ακόμη προκηρυχθεί.
Πίσω από τους ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, της οποίας προΐσταται η Ρουμάνα εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι. Η τελευταία έγινε γνωστή από την αμαρτωλή σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και από τις παρεμβάσεις της στο θέμα του δυστυχήματος των Τεμπών. Σημειώνεται ότι ο μοναδικός ρόλος της εισαγγελίας αυτής, η οποία έχει τα χαρακτηριστικά ανεξάρτητης αρχής, είναι η προστασία των ευρωπαϊκών πόρων και κονδυλίων. Και καθώς οι διαγωνισμοί που ελέγχονται στη χώρα μας αφορούν κυρίως το Ταμείο Ανάκαμψης, η τελευταία έχει λόγο στα όσα λαμβάνουν χώρα από το 2021 και μετά.