THEPOWERGAME
Με τσιμπημένες τιμές σε σχέση με το περασμένο Πάσχα θα ψήσουν οι Έλληνες τον οβελία. Παράλληλα, αυξημένο θα είναι το κόστος σε όσους μετακινηθούν σε άλλους προορισμούς για το πασχαλινό τραπέζι, είτε με ΙΧ ή με άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι καταναλωτικές οργανώσεις αναφέρουν ότι το πασχαλινό τραπέζι θα είναι περίπου 6% ακριβότερο από πέρυσι και μέσες άκρες αυτή είναι η αλήθεια. Ειδικά για το αρνί στο πασχαλινό τραπέζι, οι τιμές κυμαίνονται 10% υψηλότερα και αυτό έχει να κάνει κυρίως με την τιμή πώλησης των παραγωγών στους εμπόρους, η οποία φέτος κυμαίνεται στα 8-9 ευρώ. Αυτό σημαίνει τιμές καταναλωτή πάνω από 12 ευρώ.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι τιμές λιανικής μπορεί να είναι και χαμηλότερες από 10 ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπερβάλλει. Ήδη, μια μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ μέσα στην εβδομάδα έβγαλε προς πώληση ολόκληρα αρνιά σε τιμή 9,90 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι κρεατοπαραγωγοί αυτό αφορά μια μικρή παρτίδα που ενδεχομένως η αλυσίδα εξασφάλισε εγκαίρως απευθείας από παραγωγούς, χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων.
Πάντως οι περισσότερες ελληνικές αλυσίδες supermarket, σύμφωνα με την πλατφόρμα e-Katanalotis, διέθεταν αρνιά την περασμένη εβδομάδα σε τιμές που ξεκινούσαν από 11,5-12 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές θα είναι ακόμη υψηλότερες.
Το υπουργείο Ανάπτυξης, απαντώντας στις αιτιάσεις των παραγωγών περί ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, αναφέρει ότι γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι στη αγορά και όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθούν πρόστιμα. Επίσης, στελέχη του υπουργείου απέρριψαν τους ισχυρισμούς περί ανεπάρκειας αμνοεριφίων, σημειώνοντας ότι πάντοτε το Πάσχα των Καθολικών προηγείτο εκείνου των Ορθοδόξων και μάλιστα ότι η μεγάλη απόσταση των δύο Πάσχα φέτος καθιστά καλύτερη την κατάσταση για τη χώρα μας. Αναφορικά με την επάρκεια, το υπουργείο σημειώνει ότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το όποιο έλλειμμα σημειώνεται στην αγορά καλύπτεται με εισαγωγές αμνοεριφίων.
Από την πλευρά των ζαχαρωτών-σοκολάτας, και εδώ οι τιμές είναι τσιμπημένες. Οι τιμές ωστόσο δεν είναι τόσο αυξημένες όσο θα ανέμενε κάποιος μετά την απογείωση της χρηματιστηριακής τιμής του κακάου. To Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Future) του κακάου έχει εκτοξευτεί στις 11.000 έως 12.000 δολάρια, από 2.500 δολάρια που ήταν το φθινόπωρο του 2022 και 4.000 δολάρια το περασμένο φθινόπωρο. Οι σημερινές δε τιμές του συμβολαίου είναι υπερδιπλάσιες από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 1977 και το οποίο είχε ανέλθει σε περίπου 4.500 δολάρια
Παρά τη μεγάλη αύξηση, οι Έλληνες φέτος θα φάνε σοκολατένια αυγά, καθώς το σύνολο της αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης δεν έχει περάσει στα τελικά προϊόντα, λόγω αποθεμάτων. Όπως δήλωσε στο ρ/φ των Παραπολιτικών ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαχαροπλαστών Μάριος Παπαδόπουλος, «είχαμε την ευκαιρία να αγοράσουμε με τις προηγούμενες τιμές οι περισσότεροι συνάδελφοι». Ωστόσο, ο διακεκριμένος ζαχαροπλάστης της Θεσσαλονίκης δεν έκρυψε τον φόβο του για το τι θα συμβεί στο μέλλον. «Από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι φέτος σημειώθηκε αύξηση 60% και μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο η αύξηση μπορεί να ξεπεράσει το 250%». Εκτιμάται ότι αυτές τις ανατιμήσεις η αγορά θα επιχειρήσει να τις απορροφήσει, αλλάζοντας το μίγμα των προϊόντων γλυκού που δημιουργεί, προσθέτοντας ουσίες και άλλα προϊόντα που υποκαθιστούν τη χρήση κακάου και σοκολάτας.
Στο επίπεδο των λαχανικών και φρούτων οι τιμές φέρεται να έχουν επιστρέψει σε μια νέα ισορροπία, όπου πλέον οι ντομάτες θα είναι δυσεύρετες κάτω του 1,50 ευρώ, όπως επίσης τα πορτοκάλια που φέτος πουλήθηκαν πάνω από 0,50 ευρώ και μάλλον κοντά στο 1,00 ευρώ. Πάντως, για το πασχαλινό τραπέζι οι τιμές των λαχανικών είναι προσιτές και κυμαίνονται από 0,30 έως 0,70 ευρώ το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια κ.λπ.
Καλά ακόμη πηγαίνει για την κυβέρνηση και το «Kαλάθι του νονού». Μέχρι σήμερα 21 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, φέρνοντας τουλάχιστον 12 προϊόντα η κάθε μια. Μάλιστα, μεγάλη αλυσίδα έχει εντάξει αρκετές δεκάδες προϊόντων στο καλάθι του νονού, δίνοντας έμφαση στις παιχνιδολαμπάδες.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι ταξιδέψουν με επιβατικά ΙΧ θα πρέπει να πληρώσουν 2 ευρώ το λίτρο τη βενζίνη στην Αθήνα και πιθανώς στα 2,1 έως 2,2 ευρώ στα νησιά και στους άλλους πιο απομακρυσμένους προορισμούς. Η τιμή είναι αυξημένη περίπου 5% από πέρυσι που οι Έλληνες οδηγοί έβαζαν βενζίνη κοντά στο 1,90 ευρώ. Η αύξηση δε αυτή έχει περάσει και στο κόστος μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως είναι τα αεροπλάνα, τα πλοία και τα λεωφορεία.