THEPOWERGAME
Η πασχαλινή σεζόν μόλις άνοιξε για τα παιχνιδάδικα, με τους επιχειρηματίες να εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις πωλήσεις, καθώς το παιχνίδι και τα άλλα είδη για το παιδί αποτελούν κατηγορίες προϊόντων με σχετικά ανελαστική ζήτηση από γονείς και νονούς.
Σημειώνεται ότι το «καλάθι του νονού» ενεργοποιήθηκε ήδη από χθες και θα είναι σε ισχύ μέχρι 6 Μαΐου, με συμμετοχή τόσο των μεγάλων παικτών της αγοράς, όπως οι αλυσίδες Jumbo και Μουστάκας, όσο και μεσαίων και μικρότερων επιχειρήσεων, όπως Max Stores, Mothercare-ELC, Perfectoys, Ζαχαριάς και Playmobil, ενώ ισχυρό «παρών» δηλώνουν οι μεγάλοι λιανέμποροι, όπως Public και Πλαίσιο.
Για πολλές από αυτές τις εταιρείες, αλλά και για μικρά καταστήματα παιχνιδιών, η εορταστική αγορά του Πάσχα είναι σημαντική, καθώς πραγματοποιούν πάνω από 12-15% του τζίρου τους αυτές τις ημέρες. Στελέχη των αλυσίδων αναμένουν αύξηση της εμπορικής κίνησης κατά τις επόμενες ημέρες, με κορύφωση το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου, και την Κυριακή 28 Απριλίου, που τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Η αγοραστική κίνηση παραδοσιακά διατηρείται υψηλή τις ημέρες που ακολουθούν, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη. Αποκλιμάκωση ακολουθεί τη Μεγάλη Παρασκευή, που τα καταστήματα ανοίγουν αργότερα, και το Μεγάλο Σάββατο, που κλείνει ουσιαστικά η σεζόν.
Αν και τα σούπερ μάρκετ διεκδικούν μερίδιο στην πίτα του παιχνιδιού, που φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ στα εξειδικευμένα καταστήματα, δεν αποτελούν ουσιαστική απειλή, τουλάχιστον για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, καθώς δεν μπορούν να τους συναγωνιστούν σε ποικιλία, όγκο και σε πολλές περιπτώσεις και σε τιμές. Τόσο ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής του ομίλου Jumbo, όσο και ο Νίκος Μουστάκας, επικεφαλής του ομώνυμου δικτύου καταστημάτων παιχνιδιών, που ηγούνται της αγοράς, δεσμεύονται για τιμές που θα κινούνται πτωτικά, όσο τουλάχιστον η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει σταθερή.
Βάζουν «πλάτη» οι Κινέζοι προμηθευτές στην πτώση τιμών
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο powergame.gr ο Νίκος Μουστάκας, οι τιμές κινούνται καθοδικά για 2η συνεχή χρονιά, δεδομένου ότι έχει αποκλιμακωθεί το μεταφορικό κόστος και οι τιμές στα containers έχουν ορθολογικοποιηθεί. Μετά την κατακόρυφη άνοδο στα επίπεδα των 14.000 και 15.000 δολαρίων, υποχώρησαν βίαια, για να αυξηθούν εκ νέου μετά τη διαταραχή που προκάλεσαν οι Χούθι στη Διώρυγα του Σουέζ. Ωστόσο, τιμές της τάξης των 3.000 δολαρίων σήμερα, αν και υψηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα, δεν θεωρούνται «απαγορευτικές» μετά την κρίση. Επιπλέον, οι προμηθευτές στην Κίνα αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις, επηρεαζόμενοι και οι ίδιοι από την επιβράδυνση της οικονομίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τον ανταγωνισμό, τόσο μεταξύ τους όσο και με ομολόγους τους σε άλλες χώρες, που κέρδισαν μερίδια αγοράς κατά την περίοδο της πανδημίας.
Διατηρούν πάντως την πρωτοκαθεδρία στην αγορά, με κολοσσούς της βιομηχανίας παιχνιδιού, όπως η Mattel και η Hasbro, να παράγουν σε τοπικά εργοστάσια. Οπότε και οι προμηθευτές προσπαθούν να κρατήσουν λογικές τιμές, κάνοντας και μειώσεις σε πολλές περιπτώσεις. Αυτή η τάση, όπως εξηγεί ο κ. Μουστάκας, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του μεταφορικού κόστους από τα ιστορικά υψηλά και την εξάντληση αποθεμάτων που είχαν αγοραστεί σε υψηλές τιμές την περίοδο της κρίσης, ευνοούν τα περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση των τιμών για τον Έλληνα καταναλωτή.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, παρά τις αναπόφευκτες αυξήσεις τιμών σε ορισμένα προϊόντα που επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των τιμών στις πρώτες ύλες, όπως π.χ. το κερί στις λαμπάδες, οι τελικές τιμές δεν επιβαρύνονται ουσιαστικά, καθώς το βασικό κόστος είναι το παιχνίδι που τις συνοδεύει. Επίσης, και στο σκέτο κερί, όπου καταγράφονται αυξήσεις τα τελευταία χρόνια λόγω των ανατιμήσεων της πρώτης ύλης, οι τελικές τιμές έχουν επηρεαστεί μεν, αλλά η επιβάρυνση είναι μικρής αξίας σε απόλυτο μέγεθος.
Με το βλέμμα στη διένεξη Ιράν – Ισραήλ
Συμπερασματικά, στα κόστη έχει προστεθεί βάρος μετά τις επιθέσεις των Χούθι και τη διαταραχή στις μεταφορές από την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά είναι περιορισμένο και δεν αντανακλά ουσιαστικό κίνδυνο για τις τιμές στο ράφι, αν και παραμένει πρόκληση η αύξηση του χρόνου του ταξιδιού των προϊόντων από την Άπω Ανατολή στην Ευρώπη κατά έναν μήνα περίπου.
Προφανώς, οι επιχειρηματίες παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο Ιράν-Ισραήλ για τυχόν κλιμάκωση, αλλά προς το παρόν οι επιπτώσεις είναι ελεγχόμενες. Αυτό μεταφέρει και ο Απόστολος Βακάκης όσον αφορά τη δραστηριότητα της αλυσίδας Jumbo. Όπως επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον των αναλυτών, εξασφάλισε ανταγωνιστικά μεταφορικά κόστη και σε συνεργασία με τους προμηθευτές του προσφέρει χαμηλές τιμές στα προϊόντα. Σχεδιάζει να επανατοποθετηθεί στο θέμα αρχές Μαΐου, με τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το γεωπολιτικό σκηνικό.
Νέο κατάστημα Μουστάκας – Ποιοι επενδύουν σε ανάπτυξη
Όσον αφορά τα αναπτυξιακά πλάνα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά παιχνιδιού, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξελίσσονται. Μεγάλοι retailers, όπως τα Public και το Πλαίσιο, επενδύουν σταθερά σε χώρους και νέα προϊόντα, ενισχύοντας το μερίδιο των ειδών για το παιδί στο προϊοντικό τους μείγμα. Παρά τις προκλήσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, και η αλυσίδα Μουστάκας, με εξειδίκευση στο παιχνίδι, συνεχίζει να επενδύει σε επέκταση του δικτύου της.
Μετά την επένδυση που εγκαινίασε στη Λάρισα το περασμένο φθινόπωρο, που ανέβασε σε 17 τα καταστήματα με το σήμα Μουστάκας -και συνολικά, μαζί με τα Lego, σε 22 σημεία-, η αλυσίδα φέρεται να σχεδιάζει και νέα επέκταση πριν από τα σχέδια για το Ελληνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναπτύσσει νέο κατάστημα στο κέντρο της Γλυφάδας, που θα εγκαινιαστεί μέχρι το καλοκαίρι.
Από την πλευρά της η Jumbo διαθέτει σημαντική κάλυψη της επικράτειας, με 53 καταστήματα στην Ελλάδα στο τέλος του 2023. Ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του ανακαινισμένου της καταστήματος στην Καρδίτσα, το οποίο παρέμενε κλειστό λόγω του πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται και η επαναλειτουργία του καταστήματος Jumbo στη Λάρισα.