THEPOWERGAME
Εντυπωσιακά αποτελέσματα έχει μέχρι στιγμής η εφαρμογή του μέτρου της βίζα εξπρές για Τούρκους τουρίστες στα πρώτα πέντε νησιά του Αιγαίου. Σχεδόν 30.000 ταξιδιώτες πέρασαν από Μαρμαρίδα, Φετιγιέ, Σμύρνη, Αϊβαλί και Κουσάντασι σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, αξιοποιώντας τις διακοπές του Ραμαζανίου, αριθμός τριπλάσιος από πέρυσι την ίδια περίοδο.
Η βίζα εξπρές, διάρκειας επτά ημερών, δίνει τη δυνατότητα στους Τούρκους να επισκεφθούν συγκεκριμένα ελληνικά νησιά με απλές διαδικασίες, δίνοντας κάποια στοιχεία στο τουριστικό πρακτορείο πριν αναχωρήσουν και εκδίδοντας τη βίζα είτε πριν από την αναχώρηση είτε κατά την άφιξη στον προορισμό, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από προξενείο. Κοστίζει 60 ευρώ και θα μπορεί να εκδίδεται όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το μέτρο εφαρμόζεται από τις 31 Μαρτίου σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο και από τις 30 Απριλίου θα επεκταθεί σε Λήμνο, Λέρο, Σύμη, Κάλυμνο και Καστελόριζο. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλα νησιά, όπως η Πάτμος, η Θάσος και η Σαμοθράκη, ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς βλέπουν την έκρηξη αφίξεων Τούρκων στα 10 νησιά του προγράμματος. Οι Τούρκοι έχουν δικαίωμα να επισκεφθούν αυτά τα νησιά με πλοία της γραμμής (όχι αεροπορικώς ή με κρουαζιερόπλοια) και δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας.
Η αυξημένη τουριστική κίνηση στα νησιά αποτυπώθηκε και στην εμπορική κίνηση, με τα μαγαζιά να γεμίζουν τουρίστες. Μάλιστα, οι Τούρκοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο περίπου τρεις φορές περισσότερα χρήματα από τους τουρίστες από ευρωπαϊκές χώρες, με τις τιμές στην Ελλάδα να είναι σχεδόν οι μισές από αυτές στην Τουρκία. Αγαπούν την τοπική γαστρονομία των νησιών, καθώς είναι πολύ κοντά στις δικές τους διατροφικές συνήθειες, και ψωνίζουν αρκετά σουβενίρ από τα τοπικά καταστήματα. Το Επιμελητήριο Λέσβου μαζί με τα καταστήματα εστίασης και τις γνωστές ποτοποιίες του νησιού κέρασαν ούζο τους πρώτους αφιχθέντες και τους χάρισαν ένα καπέλο για τον ήλιο.
Η τουρκική αγορά τουρισμού για την Ελλάδα
Πέρυσι 541.000 Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και από αυτούς, πάνω από 120.000 επισκέφθηκαν τη Χίο, περίπου 75.000 τη Λέσβο και 103.000 τη Σάμο. Φέτος ο στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι η Ελλάδα να προσελκύσει πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες από τη γειτονική χώρα, ενώ έχει προγραμματιστεί μια ειδική καμπάνια για την προώθηση του τουρισμού στην Τουρκία.
Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι πάνω από 6.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Ρόδο, 4.000 την Κω, 3.000 τη Σάμο, 6.000 τη Χίο, 6.500 τη Λέσβο και 1.000 το Καστελόριζο μέσω Φετιγέ και Μαρμαρίδας.
Επόμενες περίοδοι μεγάλων αφίξεων από την Τουρκία είναι το επόμενο τριήμερο 19-21 Απριλίου και το δεκαήμερο 15-25 Ιουνίου, που θα συμπέσει και με το πρώτο μεγάλο κύμα εσωτερικού τουρισμού στην αργία και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Να σημειωθεί ότι ήδη οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που εξυπηρετούν τα δρομολόγια μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών ακτών αυξάνουν τα προγράμματά τους. Από την 1η Ιουνίου ξεκινούν και νέα δρομολόγια προς Ρόδο και προς Σύμη από Μαρμαρίδα, Φετιγιέ και Μπόντρουμ. Επιπλέον, οι τοπικοί φορείς της Λέσβου έχουν ζητήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας να λειτουργήσουν τη φετινή χρονιά οι πύλες εισόδου Σένγκεν σε άλλα δύο λιμάνια του νησιού: της Πέτρας και του Πλωμαρίου.
Πάντως, σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, το προφίλ του Τούρκου επισκέπτη φανερώνει ότι ταξιδεύει με την ίδια συχνότητα όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ η εγγύτητα με τα ελληνικά νησιά μπορεί να δώσει οικονομική ανάσα και στις «νεκρές» τουριστικές περιόδους.