THEPOWERGAME
Το παιχνίδι των χρεώσεων στις συναλλαγές με κάρτες (POS) ή μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, έχει ανοίξει για τα καλά. Το νέο σύστημα IRIS το οποίο ωστόσο δεν έχει μπει δυναμικά στη καθημερινότητα μας, έχει ιδιαίτερα δελεαστικές χρεώσεις για τους επαγγελματίες-εμπόρους κ.λ.π., ενώ από την άλλη είναι μηδενικές για τους καταναλωτές. Οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου για τη μείωση των χρεώσεων στο IRIS ήταν πετυχημένες. Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στο σύστημα IRIS, σε χρεώσεις από 0,3% έως 0,5% όταν οι χρεώσεις στα POS είναι πολλαπλάσιες και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και το 3,5%. Συγκεκριμένα, Εθνική, Αττικής, Optima χρεώνουν προμήθεια 0,3% για κάθε συναλλαγή μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων μέσω IRIS. Η Πειραιώς έχει καθιερώσει προμήθεια IRIS στο 0,4%, η Eurobank 0,5% ενώ η Alpha προς το παρόν δεν παίρνει προμήθεια. Σημειώνεται ότι ο καταναλωτής πληρώνοντας μέσω IRIS δεν έχει καμία επιβάρυνση.
Πάντως το οικονομικό επιτελείο αναμένεται το προσεχές διάστημα να εντείνει τις πιέσεις σε Visa και Mastercard και ήδη ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να νομοθετήσει χαμηλότερες χρεώσεις αν η αγορά δεν προσαρμοστεί. Και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Θεοχάρης προ ημερών είχε αναφέρει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, πως το θέμα των προμηθειών έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί το ΥΠΕΘΟ προειδοποιώντας πως «αν χρειαστεί να επιβάλουμε ρυθμίσεις, θα τις επιβάλουμε». Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τις προμήθειες στις μικρές συναλλαγές με κάρτες της τάξης των 10-12 ευρώ. Σήμερα οι εγγεγραμμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες στο σύστημα IRIS ανέρχονται σε 270.000.
Στο μεταξύ προς ολοκλήρωση βαίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές των υπόχρεων επιχειρήσεων. Ήδη το 90% των επιχειρήσεων είτε έχει διασυνδέσει τα συστήματα του, είτε πρόκειται να το πράξει μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει τα προγραμματισμένα ραντεβού με τους τεχνικούς εγκατάστασης.
Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η επιβολή προστίμων σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια. Σημειώνεται δε πως καμία επιπλέον παράταση δεν πρόκειται να δοθεί. Το έργο βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης, με την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων να έχει συμμορφωθεί. Από την προηγούμενη εβδομάδα, η ΑΑΔΕ υλοποιεί ήδη ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ οι οποίες δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές τους μηχανές, ούτε προγραμμάτισαν ραντεβού εντός του Απριλίου. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών έχουν ήδη δρομολογηθεί τα πρώτα 5 πρόστιμα ύψους 10.000 και 20.000 ευρώ.
Εντός των επόμενων ημερών οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις ασχέτως τζίρου. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις των 35 κλάδων λιανικής (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα κ.λπ.), που υποχρεούνται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Στους ελέγχους που έχει ήδη υλοποιήσει η ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι:
- Σε 1.132 ταξί εντοπίστηκαν 27 που δεν διέθεταν POS.
- Σε 1.592 πάγκους λαϊκών αγορών 102 δεν είχαν POS ή δεν είχαν κλείσει ραντεβού διασύνδεσης.