THEPOWERGAME
Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δημοσίευσε την έκδοση «Inflation Monitor», με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις εξελίξεις στις τιμές. Παρουσιάζει συνοπτικά τις εξελίξεις που αφορούν τον πληθωρισμό, σε επιλεγμένες ανεπτυγμένες οικονομίες, εστιάζοντας στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Όπως καταγράφει η ΤτΕ:
- O ετήσιος ονομαστικός πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρά στο 2,4% τον Μάρτιο του 2024 από 2,6% τον Φεβρουάριο. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη χαλάρωση του πληθωρισμού για τα συστατικά τροφίμων και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά.
- Ο βασικός πληθωρισμός (ΕνΔΤΚ χωρίς ενέργεια και τρόφιμα) μειώθηκε επίσης στο 2,9% τον Μάρτιο του 2024 από 3,1% τον Φεβρουάριο.
- Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε στο 3,5% τον Μάρτιο του 2024, από 3,2% τον Φεβρουάριο. Ο βασικός πληθωρισμός του ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 3,8% τον Μάρτιο του 2024, σε αντίθεση με την ένδειξη του Φεβρουαρίου.
- Ο ετήσιος ονομαστικός πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο του 2024 από 3,1% τον Φεβρουάριο.
Όσον αφορά την Ελλάδα, υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν από μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και υπηρεσίες. Ο πληθωρισμός των μη επεξεργασμένων τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στην Ευρωζώνη. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης στο 3,4% τον Μάρτιο του 2024 από 3,0% τον Φεβρουάριο λόγω των υψηλότερων ετήσιων ρυθμών και στις δύο συνιστώσες του.
Παράλληλα, καταγράφει η ΤτΕ, το κόστος μεταφοράς θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα στην Ευρώπη έχει υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2023, λόγω των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση της ΤτΕ.